Sukoba interesa u javnim nabavkama zvanično nema

Iz IA ističu da Zakon o javnim nabavkama predviđa obavezu potpisivanja izjava o nepostojanju sukoba interesa na strani naručioca, i to prije početka postupka javne nabavke kada nije poznato koji ce ponuđači dostaviti ponudu, kao i u toku postupka ako tada dođe do sukoba interesa

2446 pregleda 0 komentar(a)
Konferencija Instituta alternativa, Foto: Miloš Rudović
Konferencija Instituta alternativa, Foto: Miloš Rudović

Sukob interesa u javnim nabavkama u Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima institucija, ne postoji, poručila je istrazivačica javnih politika Ana Đurnić sa konferencije koju organizuje na ovu temu Institut alternativa.

“Najviše do dvije prijave potencijalnog sukoba interesa budu registrovane godišnje i proslijeđene na postupanje Upravi za inspekcijske poslove - Inspekciji za javne nabavke,” kazala je Đurnić.

Iz IA ističu da Zakon o javnim nabavkama predviđa obavezu potpisivanja izjava o nepostojanju sukoba interesa na strani naručioca, i to prije početka postupka javne nabavke kada nije poznato koji ce ponuđači dostaviti ponudu, kao i u toku postupka ako tada dođe do sukoba interesa.

Predsjednik Centra za građansku komunikaciju iz Sjeverne Makedonije German Filkov kazao je da je u praksi malo slučajeva prepoznavanja sukoba interesa u javnim nabavkama, a još je manje primjera uspješnog rješavanja takvih slučajeva.

“Postoje slučajevi kada se izjave o nepostojanju sukoba interesa potpisuju na samom početku postupka javne nabavke kada još nisu ni poznati ponuđači - učesnici u postupku, pa nije moguće ni znati da li postoji sukob interesa,” kazao je on na konferenciji “Borba protiv korupcije i sukoba interesa u javnim nabavkama u Crnoj Gori” koju je organizovao Institut alternativa.

Dodao je da potencijalni sukob interesa na strani angažovanoh spoljnih eksperata i sudija Ustavnog suda koji odlučuju po tužbama u postupcima javnih nabavki nije uopšte regulisan.

Dubravka Klišmanić, rukovoditeljka Nabavne službe na Fakuktetu strojarstva i brodogradnja Univerziteta u Zagrebu, kazala je da je njihovim zakonskim rješenjem propisano da je naručilac obavezan preduzeti mjere da spriječi, prepozna i ukloni sukobe interesa u vezi s postupkom javne nabavke kako bi se izbjeglo narušivanje tržišnog takmičenja i osiguralo jednako postupanje prema svim privrednim subjektima.

“Naručilac je obavezan da na svojim internet stranicama objavi popis privrednih subjekata s kojima je čelnik te član upravnog, upravljačkog i nadzornog tijela naručioca ili s njime povezane osobe u sukobu interesa ili obavještenje da takvi subjekti ne postoje, odnosno tu informaciju uvrstiti u dokumentaciju za nadmetanje,” kazala je Klišmanić.

Aleksandra Martinović, predsjedavajuća Skupštine Transparency international iz BiH, kazala je na konferenciji da odsustvo adekvatnih politika i praksi za prevenciju i upravljanje sukobom interesa generalno, “a naročito u oblasti javnih nabavki, jedan od ključnih faktora koji doprinose imidžu zarobljenosti BiH i njenih institucija”.

Generalni sekretar rumunske Agencije za integritet Silviu Popa kazao je da je ta institucija uspjela da razvije elektronski sistem PREVENT koji automatski unakrsno provjerava i upoređuje podatke iz različitih baza i registara, kako bi identifikovao postojanje porodičnih veza među učesnicima u postupcima javnih nabavki kao i veza između naručilaca i ponuđača i, posljedično, potencijali sukob interesa.

Istovremeno, rumunske vlasti usvojile su propise kako bi omogućili funkcionisanje PREVENT sistema.

Popa je istakao da ukoliko se na ovaj način ne spriječi prividni konflikt interesa i ugovor bude zaključen uz postojanje sukoba interesa i kršenje zakonodavstva o integritetu, inspektori Agencije odmah će pokrenuti postupak utvrđivanja i procesuiranja sukoba interesa.

Bonus video: