Dijete mora biti svjesno značaja ekologije

"Učeći o ekologiji djeca stiču navike koje će primjenjivati do kraja života"
103 pregleda 2 komentar(a)
Green Home, sadnja u tri osnovne škole, Foto: Green Home
Green Home, sadnja u tri osnovne škole, Foto: Green Home
Ažurirano: 27.11.2017. 17:41h

Znanje o životnoj sredini i ugradnja informacija o tome u sve segmente vaspitno-obrazovnog sistema i svakodnevni život učenika, cilj je projekta “Sprovođenje međunarodnog programa eko-škole u obrazovnim institucijama u Crnoj Gori“ koji realizuje UNDP, zajedno sa Zavodom za školstvo.

“Međunarodne eko-škole su program osmišljen za sprovođenje smjernica vaspitanja i obrazovanja u oblasti životne sredine na nivou vaspitno-obrazovnih ustanova. Namjera je vaspitati mlade generacije da pitanja zaštite životne sredine tretiraju kao prioritetna i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti. Program eko škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti životne sredine, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole”, kazala je koordinator u UNDP-u Radica Zeković.

Posebna pažnja, kako je navela, posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije i vode i uređivanja školskog dvorišta i okoline.

“Program i koncept eko škola kompatibalan je projekatu na kojem UNDP radi u saradnji s Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Zavodom za školstvo, u vezi sa približavanjem teme klimatskih promjena djeci svih školskih uzrasta. Pripremljena su i akreditovana četiri programa obuke za nastavnike na temu čovjeka i klimatskih promjena, prirodnih aspekata klimatskih promjena, mitigacije i prilagođavanja i politika klimatskih promjena. Učeći o zaštiti prirode i ekologiji djeca stiču navike koje će primjenjivati do kraja života. Djeca uče i spoznaju kroz igru tj. uče čineći i međusobno sarađujući. To su komponente vaspitno-obrazovnog rada idealne za usvajanje ekoloških i drugih vrijednosti kod djece. Aktivnosti u koje ih treba uključuivati sastoje se od skupljanja starog papira, razvrstavanja, odlaska u reciklažno dvorište, vođenje brige o sadnicama, cvijeću”, kazala je Zeković.

Pored toga, nakon postavljanja tabli za kampanju ,,Ugasi motor’’ ispred škola u Podgorici, UNDP nastavlja i kampanju smanjenja zagađenja vazduha od izduvnih gasova iz automobila u Budvi i Nikšiću.“Najveća koncentracija zagađenog vazduha mjeri se u blizini škola u vrijeme kada roditelji dovoze ili odvoze djecu iz škole. Zagađenje vazduha od izduvnih gasova iz automobila opasno je po zdravlje svih, ali djeca su osjetljivija na tu vrstu zagađenja jer njihov respiratorni sistem nije potpuno razvijen. Zaustavljanje nepotrebnog praznog hoda vozila, odnosno gašenje motora kada auto nije u pokretu, relativno je jednostavan način da doprinesemo poboljšanju kvaliteta vazduha. Smanjenje praznog hoda takođe štedi gorivo i novac te smanjuje habanje motora”, pojasnila je Zeković.

Bonus video: