Šoć: Krivokapić nanio štetu državi, Vladi i Joanikiju

“Premijer je na čelu jednog državnog organa, Vlade Crne Gore. On oličava državu i sve građane Crne Gore. Ne znam odakle njemu potreba i ovlašćenje da govori u ime vjernog naroda Crne Gore", kazao je Šoć

32008 pregleda 694 reakcija 71 komentar(a)
Šoć, Foto: Nenad Mandić
Šoć, Foto: Nenad Mandić

Član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, advokat Dragan Šoć, kazao je da je veoma iznenađen “tajanstvenim odlaskom” premijera Zdravka Krivokapića u Beograd, čime je, smatra, načinio višestruku štetu.

“S pravom će se to doživjeti kao jedno miješanje u unutrašnje stvari crkve. Bojim se da je tim potezom premijer Krivokapić nanio štetu Crnoj Gori, odnosno Vladi koju predstavlja i sebi kao premijeru, ali i episkopu Joanikiju”, rekao je Šoć za Radio Slobodna Evropa.

On se pita ko je ovlastio premijera Krivokapića da u ime “vjernog naroda” Crne Gore prenosi poruku patrijarhu SPC Porfiriju.

“Premijer je na čelu jednog državnog organa, Vlade Crne Gore. On oličava državu i sve građane Crne Gore. Ne znam odakle njemu potreba i ovlašćenje da govori u ime vjernog naroda Crne Gore. To bi trebalo da pripada sveštenstvu. Mislim da je on učinio lošu uslugu samom episkopu Joanikiju jer će otvoriti porostora svima onima koji ne gledaju blagonaklono na njegov izbor za mitropolita crnogorskog da pomisle da on stoji iza toga dolaska. Što, duboko vjerujem, nije tačno”, kaže Šoć.

Iako mu nije poznat tekst Temeljnog ugovora, Šoć tvrdi da je taj akt odavno usaglašen.

“Nije bilo nikakvog razloga da se ne potpiše Ugovor i da se odlaže i vezuje za neki datum. Tako da i meni iskreno to odlaganje počinje da bude zagonetno. Nekako mi neprilično zvuči da je on trebao da pođe u noćnim satima da se potpiše Ugovor. To ipak treba da se desi u Crnoj Gori i da bude svečan čin, kao što je to bilo kada je potpisan Ugovor u Vatikuanu sa Svetom Stolicom”, rekao je Šoć.

On objašnjava da Vlada prije potpisivanja mora da usvoji akt Temeljnog ugovora “jer to nije ugovor između premijera i Crkve nego između Vlade i Crkve”.

Bonus video: