predlog budžeta za stejt department

Bajdenova administracija predvidjela 106,2 miliona dolara za podršku reformama na Balkanu u 2022.

Na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori novac je predviđen za podršku reformama u procesu pridruživanja EU i suprotstavljanje ruskom uticaju i dezinformacijama

8188 pregleda 5 komentar(a)
Sjedište Stejt departmenta, Foto: Shutterstock
Sjedište Stejt departmenta, Foto: Shutterstock

U predlogu budžeta za američki Stejt department za 2022. godinu, predviđena je suma od 106,2 miliona dolara kao pomoć zemljama Zapadnog Balkana.

Kako je ukazano - na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori novac je predviđen za podršku reformama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i suprotstavljanje ruskom uticaju i dezinformacijama.

U obrazloženju predloga budžeta za Stejt department i USAID u ukupnom iznosu od 58,5 milijardi dolara, koje se podnosi Kongresu, ukazano je da se podrška pruža u svrhe osnaživanja vladavine prava, borbe protiv korupcije, jačanja sektora civilnog društva i obezbjeđivanja nezavisnog medijskog sektora, prenosi Glas Amerike.

„Program će uključiti i osnažiti lokalne vlasti i mlađu generaciju da ubrzaju ekonomski rast, sputaju odliv mozgova i promovišu pomirenje među različitim etničkim grupama. Finansiranje će promovisati ekonomski rast predvođen privatnim sektorom i energetsku sigurnost, uključujući obnovljive izvore energije, sajber bezbjednost, zdravo finansijsko i regulatorno okruženje potrebno za ulaganje i primjenu obaveza iz Vašingtonskog sporazuma iz 2020. godine, kao i drugih sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije. Takođe, investicije će podstaći ekonomski oporavak nakon pandemije Kovida-19“, ukazano je u dokumentu.

Stejt department takođe ukazuje da će područje Evrope i Evroazije biti pomognuto sa 103,3 miliona dolara u namjeri da se podrže antikorupcijske inicijative i podstakne ekonomska i demokratska tranzicija u regionu.

„Promoviše saradnja i ekonomsko povezivanje više regiona – pogotovo na području Zapadnog Balkana, kao i prekogranično energetsko povezivanje. Podrži razvoj i širenje nevladinog sektora, kao i istraživačko novinarstvo – pogotovo kroz regionalne novinarske mreže“, navodi Stejt department.

Precizirano je da je u te svrhe potrebno iskoristiti tranziciona iskustva i resurse drugih donatora, uključujući bivše primaoce strane pomoći. Takođe, ukazano je da će pomoć obuhvatati regionalne programe za suzbijanje negativnih uticaja, pogotovo u oblastima provere ulaganja i digitalizacije.

„Programi će podržati stavovi da ljudi svih meridijana zaslužuju vlast koja podržava otvoreno tržište ideja, transparentno i odgovorno upravljanje, jednak tretman za sve pred zakonom i mogućnosti građana da ostvaruju svoja prava bez straha od odmazde“, navedeno je u objavi Stejt departmenta.

Takođe, navedeno je da će finansiranjem biti podržane mogućnosti za direktnu interakciju, kroz računarske, obrazovne, kulturne i druge regionalne programe koji omogućavaju razmjenu najboljih praksi i ideja.

Preporučujemo za Vas