Krv nije voda

U Nikšiću u toku mjesec dobrovoljnog davalaštva, prikupljeno 140 jedinica dragocjene tečnosti

8774 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U Nikšiću je u toku mjesec dobrovoljnog davalaštva krvi, a akciji su se odazvali svi klubovi u gradu pod Trebjesom. Do sada su dragocjenu tečnost dali članovi osam klubova dobrovoljnih davalaca, od 14 koliko ih ima u Nikšiću, i prikupljeno je 140 jedinica krvi. Krv su juče dali i članovi kluba „Sveti Sava“ i „Romi Nikšića“.

„Na zajedničkoj sjednici Upravnog odbora dobrovoljnih davalaca Nikšića donijeli smo odluku da svi klubovi daju doprinos akciji. Velika mi je čast i zadovoljstvo što su naši članovi, a od prije mjesec i prvi ljudi Nikšića, Marko Kovačević i Nemanja Vuković, predsjednici Opštine i Skupštine Opštine, dali krv. To je za nas velika čast i podstrek za mlade ljude da se ugledaju na njih, da toga bude više”, kazao je Milenko Eraković, predsjednik Upravnog odbora kluba “Sveti Sava”.

Velika akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Nikšiću počela je 11. maja, na Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, i trajaće do 14. juna, kada se obilježava Svjetski dan davalaštva. To je prva akcija tog tipa koja se organizuje u Crnoj Gori, a koju realizuje opštinska organizacija Crvenog krsta u saradnji sa klubovima dobrovoljnih davalaca.

“Humanost, a naročito dobrovoljno davalaštvo krvi, nešto je što uvijek i na svakom koraku afirmišem, budući da sam i sam član kluba Dobrovoljnih davalaca krvi ‘Sveti Sava’. S obzirom na zdravstvenu situaciju u državi, koristim priliku da uputim poziv svim građanima koji su u mogućnosti da se odazovu akciji u cilju prikupljanja što većeg broja jedinica dragocjene tečnosti”, poručio je Nemanja Vuković.

“Zaista vjerujem da Opština treba da pronađe model za podsticanje dobrovoljnog davalaštva krvi i stvori uslove da svi klubovi, naročito oni najveći, imaju nesmetan rad, a sve u cilju dobrobiti za naše građane”, kazao je predsjednik SO Nikšić.

Tome se nada i Eraković i očekuje da im opštinska vlast i resorno ministarstvo pomognu da riješe probleme sa kojima se klubovi dobrovoljnih davalaca krvi u Nikšiću susreću, poput nedostatka prostorija za rad. On je istakao veoma dobru saradnju klubova u Nikšiću, kao i da je nedavno Ministarstvo zdravlja klub “Sveti Sava” nagradilo kao najaktivniji klub u Crnoj Gori.

“To je drugo priznanje za nas od ministarstva, a naš član i potpredsjednik kluba, Ratko Čvorović, dobio je posebno priznanje za promociju dobrovoljnog davalaštva krvi. Primila nas je i ministarka. Mi smo tražili prijem i prvi put ga dobili, da im ukažemo na probleme ne samo kluba ‘Sveti Sava’ nego svih klubova Nikšića”, kazao je Eraković.

Prethodne godine u Nikšiću je organizovano 26 akcija tokom kojih je prikupljeno preko 900 jedinica krvi.

“Nadamo se da će iz dana u dan broj prikupljenih jedinica rasti i ovim putem još jednom pozivamo da izdvojite vremena za human gest i donirate krv, jer krv nije voda”, poručili su iz OO Crvenog krsta Nikšić.

Bonus video: