U Crnoj Gori porastao broj pušača

Ljajević je istakla da navedeni podaci zabrinjavaju, posebno zbog toga što je u Crnoj Gori, do poslednjeg istraživanja, kontinuirano evidentiran trend pada konzumenata duvanskih proizvoda

2841 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori je povećan broj stanovnika koji konzumiraju duvanske proizvode, posebno među mlađom populacijom, saopštila je nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana Agima Ljaljević.

Ona je, povodom 31. maja – Međunarodnog dana kontrole duvana, rekla da najnovija istraživanja ukazuju da u svijetu oko osam miliona ljudi umre zbog upotrebe duvanskih proizvoda, a da se procjenjuje da će taj broj značajno rasti narednih godina.

Ljaljević je kazala da je korišćenje duvanskih proizvoda među populacijom starosti između 15 i 64 godine značajno zastupljeno u Crnoj Gori.

„Podaci pokazuju da je došlo do povećanja zastupljenosti stanovnika koji konzumiraju duvanske proizvode, od 31 odsto, koliko su iznosili 2012. godine, na 35,4 odsto“, saopštila je Ljaljević.

Kako je istakla, navedeni podaci zabrinjavaju, posebno zbog toga što je u Crnoj Gori, do poslednjeg istraživanja, kontinuirano evidentiran trend pada konzumenata duvanskih proizvoda.

Ljaljević je rekla da je istraživanje o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore takođe pokazalo da je još 17,1 odsto populacije nekada tokom života koristilo duvanske proizvode.

„Što pokazuje da je samo 47,6 odsto stanovnika tokom cijelog života apstiniralo od upotrebe duvanskih proizvoda“, istakla je Ljaljević.

Ona je navela da je zastupljenost pušenja u odnosu na pol iznosila 36,2 odsto među muškarcima i 34,5 odsto među ženama, što ukazuje da je, poslednjih godina, izražen značajan trend povećavanja pušenja među ženama.

Ljaljević je naglasila da je u populaciji mlađih žena, starosti između 15 i 24 godine, prevalencija veća, za čak jedan odsto, nego među muškarcima iste starosti.

„Činjenica je da su kulturološke i sociološke prilike uslovile promjene u ponašanju žena u Crnoj Gori, koje je, na žalost, neusklađeno sa zdravljem“, rekla je Ljaljević.

Prema njenim riječima, najveća vrijednost prevalencije pušenja u Crnoj Gori evidentirana je u populaciji starosti od 45 do 54 godine, a iznosila je gotovo 45 odsto.

Ljaljević je kazala da se prevalencija pušenja u gradskoj i seoskoj populaciji ne razlikuje značajno, i da ni stepen obrazovanja nije ograničavajuća komponenta za konzumiranje duvana.

„Najveći broj pušača, dnevno konzumira između deset i 20 cigareta, ali gotovo svaki treći pušač konzumira više od 20 cigareta dnevno“, dodala je ona.

Ljaljević je rekla da konzumiranje duvanskih proizvoda među mladima u Crnoj Gori takođe bilježi trend rasta, što su potvrdila istraživanja.

Broj korisnika duvanskih proizvoda je, prema njenim riječima, značajno povećan među petnaestogodišnjacima i šesnaestogodišnjacima, kao i onima starosti do 24 godine.

„Povećan je broj mladih koji su eksperimentisali sa duvanom tokom života, a smanjena je i starost kada se počinje sa konzumiranjem duvanskih proizvoda“, ukazala je Ljaljević.

Ona je rekla da se najveći broj mladih opredjeljuje za pušenje u periodu između 15-te i 16-te godine i da se zastupljenost značajno ne mijenja do 24 godine, kada vrijednost prevalnecije počinje ponovo da raste.

Ljaljević je ukazala da prevencija upotrebe duvanskih proizvoda podrazumijeva istovremeno primjenu niza mjera.

„Kao što je dosljedna primjena restriktivnih zakona koji regulišu različite segmente vezane za duvanske proizvode, cjenovne, poreske i taksene politike, kontrole tokova duvana, praćenje rasprostranjenosti upotrebe duvanskih proizvoda, kontrola primjene Okvirne konvencije o kontroli duvana i prvnstveno adekvatne i kompetentne mjere promocije nepušenja i prevencije pušenja", navela je Ljaljević.

Bonus video: