Nova.rs: Irinej zloupotrebljava vladike u ratu sa Krivokapićem

Njemu je dat na raspolaganje zvanični sajt SPC i odatle napada svoje neprijatelje u ime Svetog arhijerskog sabora.

23419 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Irinej Bulović (u sredini), Foto: BETAPHOTO
Irinej Bulović (u sredini), Foto: BETAPHOTO

Dugogdišnji sastavljač saopštenja, šef Informativne službe Srpske pravoslavne crkve i episkop bački, Irinej Bulović, odlučio je da otvoreno i po ko zna koji put uđe u sukob sa onima koji misle drugačije od njega, piše Nova.rs.

Nova navodi da je posljednje saopštenje na sajtu Srpske pravoslavne crkve prvo potpisano sa Informativna služba SPC da bi sjutradan kao autor bio naveden Sveti arhijerejski sabor.

"Jedna od stvari po kojima će svakako ostati upamćen episkop bački, pored neutažive ambicije da sve i svakoga u svom okruženju drži pod strogom kontrolom, jeste i konstantna potreba za neprijateljem. Bilo da su to mediji, političari, predstavnici drugih država ili čak episkopi, mantra je uvijek ista: Neprijatelju se pripisuje anticrkveno, odnosno antisrpsko djelovanje i prišivaju izdajnički epiteti, dok se episkop bački prebacuje u ulogu žrtve i branioca interesa Crkve", navodi Nova.rs.

Dodaju da je u tu svrhu njemu i dat na raspolaganje zvanični sajt SPC i da odatle napada svoje neprijatelje u ime Svetog arhijerskog sabora.

„U javnosti je, kao posljedica medijske kampanje instruirane posljednjih nedjelja od strane političkih krugova sa područja koje je šire od onog koje nazivamo srpskim zemljama, tendenciozno kreirana nedoumica ko uopšte zastupa vjerni narod u najvažnijim crkvenim pitanjima i ko utiče na donošenje odluka u najvažnijim crkvenim tijelima i organima“, poručuje, između ostalog, autor saopštenja, najprije iz Informativne službe SPC, a zatim iz Svetog arhijerejskog sabora.

Nova zaključuje da se aludira na nedavnu izjavu premijera Zdravka Krivokapića koji je poručio da je "želja vjernog naroda" da novi mitropolit bude Joanikije i podsjeća da nije reagovao kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uticao na izbor patrijarha ranije ove godine.

Bonus video: