Danilović: Istorijska pravda je da dobijemo Joanikija za duhovnog predvodnika, istoimenika mučenika Joanikija Lipovca

"Mitropolit Joanikije dostojni je naslednik svog duhovnog oca počivšeg mitropolita Amfilohija, ali i svih drugih duhovnika koji su sjedjeli na stolici Svetih Petrovića"

13141 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović čestitao je dosadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju izbor za novog mitropolita crnogorsko-primorskog.

On je čestitao i episkopu Metodiju izbor na čelo Eparhije budimljansko-nikšićke.

"U ime UCG iskreno čestitam novoizabranom mitropolitu Crnogorsko-primorskom Joanikiju. Naše molitve i čestitke upućujemo i episkopu Budimljansko-nikšićkom Metodiju. Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) je pokazao koliko duboko poznaje i poštuje dušu svog naroda. Radujemo se toj mudrosti i vjerujemo da će nam trebati kao nikada do sada", istakao je Danilović.

On je dodao da je Joanikije dostojan nasljednik nekadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

"Mitropolit Joanikije dostojni je naslednik svog duhovnog oca počivšeg mitropolita Amfilohija, ali i svih drugih duhovnika koji su sjedjeli na stolici Svetih Petrovića. Istorijska pravda je da dobijemo mitropolita Joanikija za duhovnog predvodnika, istoimenika velikog mučenika Joanikija Lipovca, onoga koji je svoju vjeru platio najskupljom ovozemaljskom žrtvom", poručio je Danilović.

On je kazao i da Crnoj Gori treba pomirenje i sloga, ponosno osvrtanje na prošlost i jasan put u budućnost.

"U našoj Crkvi imamo duhovnu snagu, a zadatak političke elite je da izgradi zemlju sloge i blagostanja, Crnu Goru koju su vjekovnim strpljenjem zaslužili svi njeni građani", zaključio je Danilović.

Bonus video: