Anketa: Korumpirani političari stopiraju šetalište u Krašićima

Većina anketiranih Tivćana smatra da razlozi neriješenog problema izgradnje staze leže u privatnim interesima pojedinaca koji su bili dio vlasti ili su na vlasti

13045 pregleda 15 komentar(a)
Stanje isto više od dvije godine: Dio šetališta u Krašićima, Foto: Siniša Luković
Stanje isto više od dvije godine: Dio šetališta u Krašićima, Foto: Siniša Luković

Bivša tivatska lokalna vlast, koju su činili DPS, SD i HGI, nije imala želju, ni dovoljno kapaciteta da riješi problem izgradnje šetališta “Lungo mare” u Krašićima.

To smatra 71 odsto ispitanika, učesnika onlajn ankete koju je u na temu “Zašto država nema rješenje za problem izgradnje šetališta Lungo mare u Krašićima” sproveo portal Boka News iz Tivta.

Tu temu, portal je obradio u sklopu programa „Media for All“, koji se realizuje uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije, a sprovodi ga Britanski savjet zajedno sa partnerskim organizacijama BIRN, INTRAC i Thomson fondacijom.

Gotovo dvije trećine anktetiranih smatra da je jedan od razloga zašto se šetalište u Krašićima do sada nije završilo centralizacija vlasti i činjenica da se sve bitnije odluke, pogotovo kada je u pitanju postupanje određenih inspekcija i službi u zoni Morskog dobra, donose u Podgorici.

Da razlozi neriješenog problema izgradnje šetališta leže u privatnim interesima pojedinaca koji su bili dio vlasti ili su na vlasti, misli 90 odsto ispitanika anketiranih, dok 77 procenata anketiranih smatra da problem u Krašićima do sada nije riješen zbog korumpiranih državnih organa.

Bivša vlast samo obećavala, šetalište uzurpirali moćnici

Fazna realizacija ovog projekta bila je jedna od ključnih investicija u lokalnu komunalnu infrastrukturu koju je u proteklom četvorogodišnjem periodu svog mandata, obećavala bivša administracija tivatskog gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS).

Opština Tivat je na taj način, zvanično, namjeravala da vrati građanima i najširoj javnosti, već godinama uzurpiranu i privatizovanu morsku obalu u Krašićima.

Javna pješačka staza uz more, inače je predviđena aktuelnom Državnom studijom lokacije (DSL) koju je Vlada Crne Gore naručila i usvojila još 2009. za taj dio tivatske obale.

Taj dokument je dozvolio gradnju na uskom pojasu nekada prirodne kamenite obale tog dijela Tivta, ispod lokalnog puta za Petroviće, pa su se Krašići u proteklih nekoliko godina pretvorili u pravi urbanistički horor.

Moćni pojedinici i bogati domaći i strani tajkuni su na obali, bukvalno sa temeljima u moru, sagradili vile za sopstvene potrebe ili za prodaju na tržištu i „privatizovali“ dio mora i obale, ogradivši ga i „zaštitivši“ kapijama i katancima koji ne dozvoljavaju prilaz mjestima koja su, po zakonu, dobro u opštoj upotrebi i državnom vlasništvu.

Zbog toga već godinama protestuje dio mještana Krašića i onih koji imaju nekretnine u „starom dijelu“ tog nekadašnjeg velikog vikendaškog naselja, iznad lokalnog puta.

Opština Tivat je do sada deklarativno davala podršku takvim zahtjevima javnosti i u novembru 2018. zajedno sa JP Morsko dobro iz Budve, krenula u prvu fazu izgradnje „Lungo mare“ šetališta, dugog 420 metara, na potezu od kraja Krašića prema Petrovićima na zapadu, do nekadašnje terase kafića „Zanzibar“ na istoku. Investicija vrijedna 800.000 eura je trebalo da bude završena u februaru 2019, međutim, ni do danas nije okončana, jer su se tivatski opštinari suočili sa žestokim otporom i raznim pravnim smicalicama nezadovoljnih vlasnika vila na obali, koji su uspjeli da zaustave i osujete radove na najmanje polovini dužine trase prve faze.

Prošle godine, u junu, pojavio se problem bespravno izgrađenih zidova na samoj trasi javnog šetališta koje je urbanističko-građevinska inspekcija, posredstvom izvršne službe Ministarstva održivog razvoja i turizma srušila, ali su kasnije pokrenuti imovinsko-pravni sporovi koji su spriječili dalju gradnju šetališta.

Iako je na dan početka gradnje tadašnji voditelj ovog projekta, bivši menadžer Opštine Tivat Marko Petričević (DPS) javno tvrdio da je trasa nesporno u državnom i vlasništvu Opštine Tivat koja je sprovela eksproprijaciju, i da se na njoj nalazi 10-15 nelegalnih objekata koji će svi biti beskompromisno uklonjeni, to se nije desilo ni do danas.

Izvođač radova, nikšićka firma „Artek“ do sada je uspjela sagraditi samo dva dijela prve faze novog šetališta, međusobno odvojena djelovima obale na kojima, kako se u međuvremenu ispostavilo, još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, pa su ih graditelji morali „preskočiti“.

Nova vlast naslijedila stare probleme

Tako to sve stoji već duže od dvije godine, a nova lokalna vlast Tivta koju sada čini koalicija građanskih lista Narod pobjeđuje, Bokeški forum i „Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat“ je od bivše DPS-SD-HGI gradske uprave, naslijedila jedan od najvećih problema koje mora rješavati.

“Imamo dvije ključne prepreke da nastavimo radove u Krašićima: prva je nedostatak novca u budžetu Opštine jer za završetak radova treba između 350 i 390.000 eura, a druga je činjenica da se pravno još nije okončao postupak sa jednim od vlasnika nekretnina na trasi budućeg šetališta, firmom ‘Adria Bau’ iz Bara. Oni su, naime, uspjeli da na sudu obore rješenje o ekspropijacionoj naknadi koja im je već isplaćena i sada idu na to da im se taj iznos poveća, prije nego što dopuste nastavak radova na parceli ispod njihovog objekta u Krašićima”, kazao je za portal Boka News direktor Direkcije za investicije Opštine Tivat Budimir Cupara, izražavajući očekivanje da će se sa “Adria Bauom” neći zajedničlki jezik otkloniti ta prepreka za nastavak radova.

Cupara je istakao da je nekadašnja DPS-SD-HGI gradska uprava Tivta imala dogovor sa bivšim rukovodstvom JP Morsko dobro iz Budve da Opština i to državno preduzeće koje je tada vodio DPS-kadar, po pola finansiraju izgradnju ovog i lungo mare šetališta na Belanima, ali do sada nisu uspjeli dobiti pouzdanu informaciju da li je „Morsko dobro“ u slučaju Krašića i ispunilo sve svoje finansijske obaveze.

Cupara je pojasnio da je zvanični investitor ovih radova Opština Tivat i da stoga ona treba da plaća sve fakture izvođaču, ali da nije upoznat sa tim kako je bilo zamišljeno da lokalnoj upravi „Morsko dobro“ isplati svoj dio obaveza za realizaciju te investicije.

Naglasio je da je, u međuvremenu, novo rukovodstvo Opštine postiglo sporazum sa vlasnikom parcele preko koje je bivša gradska uprava izvođaču radova obezbijedila prilaz na gradilište, a da pritom sa vlasnikom nije bila postigla nikakav dogovor oko ometanja i narušavanja njegovog posjeda.

“Mi smo to završili i postigli sporazum sa vlasnikom o uslovima pod kojima možemo nastaviti da koristimo njegovu parcelu za prilaz gradilištu, kada se radovi budu nastavili. Izvođač je, u međuvremenu, pribavio najveći dio potrebnog materijala i opreme za nastavak izgradnje prve faze šetališta i sve je spremno da se svi ti radovi, čim dođemo do novca neophodnog za zatvaranje finansijske konstrukcije, odnosno riješimo problem sa ‘Adria Bau’, završe u roku od dva, najduže tri mjeseca“, zaključio je Cupara.

Bonus video: