čestitka predsjednika prave crne gore

Milačić: Joanikije i Metodije, hodajte najhrabrije stopama Amfilohija

"Ponovo je rođen Mitropolit. U zemlju koja je sva u Mitropolitu, njegovom krstu i vjeri da će biti spasena koliko god da je gone, večeras je opet zasijala na Balkanu, pri dnu Evrope, gdje je izabran onaj koji je hapšen i progonjen, onaj utamničeni, onaj vjerujući kog je narod čekao u nikšićkoj mračnoj ulici da bude slobodan ili sa cijeli Nikšić bude uhapšen"

15558 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Milačić i Joanikije, Foto: Prava Crna Gora
Milačić i Joanikije, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić čestitao je dosadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju izbor za novog mitropolita crnogorsko-primorskog.

On je čestitao i episkopu Metodiju izbor na čelo Eparihije budimljansko-nikšićke.

"Ponovo je rođen Mitropolit. U zemlju koja je sva u Mitropolitu, njegovom krstu i vjeri da će biti spasena koliko god da je gone, večeras je opet zasijala na Balkanu, pri dnu Evrope, gdje je izabran onaj koji je hapšen i progonjen, onaj utamničeni, onaj vjerujući kog je narod čekao u nikšićkoj mračnoj ulici da bude slobodan ili sa cijeli Nikšić bude uhapšen. Tako pobjeđuje Sveti Vasilije Ostroški. Tako pobjeđuje naš đedo Mitropolit. Onda kada krenu hijene nevjere da grizu kosti zemlje koju su Vladike čuvale i sačuvale za buduće vjekove u kojima će zagristi udice svog kraja svi koji pomisle da se sa bogom neko može dogovarati, pregovarati i ucjenjivati. Jer uvijek se svedemo na jedno, ma kom vremenu ili vijeku pripadao naš život, da smo neprolazni samo u toj nebeskoj sjeni koja odnosi pa donosi nove ljude, za nove uloge u već utabanim stazama koje nijedno doba ne može dotaći, u kojima će sve ostajati isto, nepromjenjivo i veličanstveno, u Crnoj Gori litija, ma koliko pokušavali da zaviju njihov trag", istakao je Milačić.

On je dodao da je "Crna Gora danas dobila svoj konačni ram, sa prošlogodišnjih ulica obasjanih ljubavlju, koje su donijele slobodu i spoznaju da još jednom živimo u vijeku velikih Vladika, i da njihovo vrijeme nikada neće proći".

"Dostojni Vladiko, Mitropolite Joanikije, Dostojni Vladiko Metodije, koračajte najhrabrije stopama našeg đeda Amfilohija, a mi ćemo najodanjje slijediti trag vašeg i njegovog krsta u kom nam sve moći, a suštinski nemoći, ne mogu ništa. Neka nam je srećan novi, po našem srcu i mjeri izabran Mitropolit", navodi se u čestitki Milačića.