Od kuće do imanja kružiće po deset kilometara: Mještani Tomaševića radikalizovaće proteste ako...

Najgušće naseljeno mjesto uz magistralni put Danilovgrad - Podgorica ostaje bez izlaza na magistralu

24968 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Mještani Tomaševića traže promjenu projekta i priključne puteve, Foto: Jelena Jovanović
Mještani Tomaševića traže promjenu projekta i priključne puteve, Foto: Jelena Jovanović

Ukoliko se u narednih sedam dana ne počne rješavati problem priključnog puta na magistrali Danilovgrad - Podgorica u mjestu Tomaševići, mještani će radikalizovati protest.

To su poručili juče sa skupa, na kom su objasnili da će više od hiljadu mještana tog danilovgradskog naselja trpjeti posljedice nebrižnog projektovanja novog magistralnog puta - da bi od kuće prešli na imanje i vrate se, moraće da kruže kilometrima.

U tom, najgušće naseljenom mjestu na dionici od Danilovgrada do Podgorice, projektanti nijesu planirali kružni tok niti bilo kakvu raskrsnicu, što će, tvrde oni otežati njihovo svakodnevno funkcionisanje kada magistrala bude imala četiri trake.

Od oko tri stotine domaćinstava u tom dijelu, dobar dio njih ima imanja sa jedne, a kuće sa druge strane magistrale i prelazak od kuće do baštine, biće im nemoguć, a najveći problem će, kazali su mještani juče Vijestima, imati djeca kojima će i odlazak u školu biti otežan, kao i povratak iz nje.

Imamo problem, kako će oni da ga riješe ne zanima nas, ali ga moraju riješiti. Ovako kako su napravili, mi bismo mogli bolje, gore ne bismo sigurno

Upravo zbog toga, odlučni su da blokiraju nastavak radova ukoliko im u narednih sedam dana ne ponude rješenje.

Iz Opštine Danilovgrad krajem sedmice Vijestima su odgovorili da je glavni projekat rekonstrukcije magistralnog puta Danilovgrad - Podgorica urađen u skladu sa važećom planskom dokumentacijom za teritoriju te dvije opštine i da dodavanje novih raskrsnica i prekidanje razdjelnog ostrva, nije u skladu sa planskom dokumentacijom i izdatim Urbanističko-tehničkim uslovima:

“Kao ni u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima, naročito u pogledu projektovane brzine i bezbjednosti saobraćaja”, piše u odgovorima.

“Pored tog dijela puta, sa obje strane, najmanje je 300 kuća u kojima žive ljudi. Niko nas nije pitao kako ćemo da izađemo na put, pređemo na imanja sa druge strane. Volio bih da vidim tog stručnjaka koji je ovo projektovao, da dođe i da me nauči kako da ja kada se put završi, sa lijeve strane magistrale pređem do svoje kuće, osim da idem do blizu Danilovgrada, okrenem se na kružnom i vratim nazad. To je četiri kilometra, što je previše, a ovako je to nepunih stotinu metara. Oni koji su to rješavali na ovaj način neće se mučiti, nego mi. Njih nije briga, oni ne moraju da kruže, mogu da nas prelete”, kazao je Dragoslav Radenović.

On naglašava da je na tom dijelu puta i do sada bilo problema, ali da su makar mogli da se priključe na magistralu.

“Sada, ako od naše kuće, koja je sa desne strane magistrale, treba da idemo u Danilovgrad, a idemo svakodnevno, moramo ići do narednog kružnog toka Strahinjići/Jastreb, pa se vraćati nazad ka Danilovgradu. Isto je kad krenemo na imanje, a još gore kada krenemo kući, jer je to još dodatnih četiri kilometra kruženja. Ljudi koji su ovakav projekat napravili sigurno nisu došli ovdje da vide kako će to uticati na naše živote, nego su sjedjeli u kancelariji. Šta ćemo da radimo kada krenu radovi u polju i moramo po nekoliko puta dnevno preći sa jedne na drugi stranu - traktorima, balirkama, kolima, pješice? Kako ćemo da prelazimo da kosimo ili zbog bilo čega”, pitao je Radovan Tomašević.

Boško Tomašević kazao je da mještani neće odustati dok se ne izbore za ono što im pripada:

“Ne znam ko je taj stručnjak koji je ovo projektovao, ali ovdje se ne radi o jednoj kući i jednoj porodici koja će trpjeti posljedice. Obratili smo se Opštini, kažu da nismo, zvali smo predsjednika Mjesne zajednice, rekao nam je da nam ne može pomoći, e neko može. Svi Tomaševići koji su sa jedne strane magistrale imaju imanja sa druge strane. Kako ćemo da ih obrađujemo? Ovo je katastrofa”, kazao je on.

Njegov komšija Boro Đurović pitao je kako će, na kraju, rođaci i komšije prelaziti jedni kod drugih.

“Imamo problem, kako će oni da ga riješe ne zanima nas, ali ga moraju riješiti. Ovako kako su napravili, mi bismo mogli bolje, gore ne bismo sigurno. Nama nije važno da li će napraviti kružni tok, raskrsnicu, trokraku raskrsnicu, ali nešto moraju napraviti”, rekao je Đurović.

Mještanin Boro Radović poručio je da će sa komšijama i rođacima istrajati u borbi da ih neko sasluša i krene u rješavanje problema koji pogađa sve - od najmlađih, do najstarijih u naselju kojima će prekinuti i kontakte sa “onima sa druge strane magistrale”.

“Kada je izgrađena magistrala svima su podijeljena imanja, sada nam još i dodatno komplikuju živote. Ovo je nedopustivo”, kazao je on.

Dušan Tomašević rekao je da očekuje da ih u najkraćem roku prime nadležni iz Opštine, Direkcije za puteve i svima donosiocima odluka.

“Ugroženi smo. Čak su i put koji ide paralelno sa magistralom prekinuli. Da su izbori sada problem bi bio riješen lako, oni bi uradili kako kažemo, ali daleko je do izbora, pa očito i do rješenja”, rekao je Radenović.

Doktor Pavle Zonjić, koji se nedavno doselio u to naselje, kazao je

“Neka prilagode ograničenja brzine naseljenom mjestu i problem mogu riješiti odmah. Idealan bi bio kružni tok, ali i trokraka raskrsnica je odlično rješenje, ali isključivo uz ograničenje brzine, jer kad brzom cestom počnu brzo da voze, onda nam ništa ne treba ako se i jedan život izgubi”, rekao je on.

“Kako je riješeno u manje naseljenim mjestima, neka riješe i nama”, poručio je Mido Vujović.

Bonus video: