Rupe i klizišta nakon pompezne promocije u DPS-ovim predizbornim spotovima

Put Berane - Petnjica, koji je koštao jedanaest miliona eura, se brzo našao u prilično lošem stanju

20651 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Kada su ovih dana odbornici vladajuće koalicije Zdravo Berane (SNP, DF) i Demokratska Crna Gora usvojili su u lokalnom parlamentu u Beranama odluku o eksproprijaciji zemljišta u prigradskom naselju Budimlja za potrebe izgradnje trotoara, to je skrenulo pažnju na dvije stvari u vezi sa putem Berane – Petnjica, ili obratno.

Najprije, da je na ovom novom putu ostala nezavršena jedino dionica od dva-tri kilometra kroz ovo beransko naselje, s obzirom da je izgradnja počela iz pravca Petnjice, i drugo, da je ovaj novoizgrađeni put već ozbiljno oštećen na velikom broju mjesta, i da su potrebna možda i milionska ulaganja za njegovu sanaciju.

Ne tako davno pompezno promovisan u DPS-ovim predizbornim video spotovima, put koji je koštao jedanaest miliona eura, našao se vrlo brzo u prilično lošem stanju, u rupama i klizištima, ili zatrpan odronima.

Posljednji u nizu problema na putu koji je do nadomak Berana, do naselja Budimlja, završen prije oko dvije godine predstavlja veliki broj klizišta koja su se pojavila poslije obilnih kiša, što je na nekoliko mjesta ugrozilo saobraćaj.

“Česta je pojava da se veće količine zemlje i kamenja sruče na kolovoz”, kažu u Petnjici.

To je bio prinuđen da potvrdi i predsjednik Opštine Samir Agović (DPS), koji pored klizišta na Polici, ukazao i na ono nedaleko od Petnjice, na potezu od Gusara do Podvada.

“Tu su često angažovane građevinske mašine da bi se uklonile znatne količine zemlje sa same ceste. Sve to ukazuje da se te tačke gdje se javljaju odroni, moraju trajno ukloniti”, izjavio je Agović.

On je napomenuo da je za put bila zadužena Direkcija za saobraćaj, sadašnja Uprava, odnosno da je za rješavanje ovog problema neophodna pomoć države.

Mještani i teritorijalno i po broju stanovnika velike beranske Mjesne zajednica Polica apeluju da se što prije pristupi sanaciji klizišta koje je na putu, prije duže od godinu, pojavilo kod škole na Goraždu, gdje je taj put na nekoliko mjesta potonuo.

“Rekonstrukcija puta, nije odrađena na valjan način i to će imati dalekosežne negativne posljedice”, kažu revoltirani mještani MZ Polica.

Predsjednik te mjesne zajednice Boban Veljić podsjeća da su tokom rekonstrukcije ukazivali na brojne propuste.

“Ukazivali smo da put preko Police dobrim dijelom prolazi preko nestabilnog terena, kao i da podloga na koju je stavljen asfalt nije urađena na propisan način. Nije vrijedjelo, niko to nije uzimao za ozbiljno. Mi tražimo odgovornost za one koji su olako shvatili primjedbe i u posao ušli bez detaljenih geoloških ispitivanja terena”, kaže Veljić.

Kao i ostali mještani Police, i on je ogorčen što se put mjesecima ne sanira, jer na ovom i još nekoliko mjesta predstavlja opasnost za učesnike u saobraćaju. Osim toga, realna je opasnost da put nastavi da tone, jer, kako ističe, prije rekonstrukcije nije bilo neophodnih radova kojima bi se ispitala stabilnost terena.

“Zar logika i struka nisu nalagale da se to uradi prije izgradnje puta, a ne da se ide obrnutim redom”, konstatuje Veljić.

Mještani ističu da su i trotoari za pješake kroz ovo selo urađeni nepropisno.

“Široki su svega metar. Osim toga, uz kolovoznu traku nema ni bankina, kosine na putu su ostavljane pod velikim uglom, tako da su se iznad saobraćajnice na više mjesta pojavili odroni, dok na mjestima gde je to prijeko potrebno nema potpornih zidova”, ističe predsjednik MZ.

Iz kompanije Bemaks, koja je bila izvođač radova, kažu da zemljište tone u širem krugu, tako da proces sanacije zahtijeva dubinska geološka ispitivanja kako bi se uradio projekat kompletnog dijela.

“Ne radi se samo o sanaciji u putnom dijelu, već se radi o širem dijelu koji mora da uđe u proces sanacije. Riječ je o ozbiljnom problemu koji se pojavio nakon pomjeranja zemljišta, a radi se o preko dva hektara, što govori o veličini problema. Zemljište samo tone u širem krugu tako da proces sanacije zahtijeva dubinska geološka ispitivanja kako bi se uradio projekat kompletnog dijela. Za sada ćemo pratiti situaciju na terenu, a saobraćajnom signalizacijom ćemo regulisati saobraćaj. Nakon ispitivanja i izrade projekta, pristupitićemo trajnoj sanaciji i rješenju”, saopšteno je iz Bemaksa.

Putu Petnjica – Berane svi su se radovali. To je sve do prije dvije godine bila jedina crnogorska opština do koje se stizalo jednom, i to uzanom i lošom, saobraćajnom trakom.

Poslije odvajanja od Berana i ubjedljive pobjede DPS na lokalnim izborima, tadašnje državne vlasti su se obilato ophodile prema novoj opštini. Danas njihovom rijetkom uporištu.

Kao pečurka je nikla nova zgrada Opštine. Ranije je izgrađen Centar za kulturu. Mala varoš sa svega nekoliko stotina stanovnika počela je da dobija naznake urbanih obrisa. Istina je da i dalje nema kiosk, nema poštu, kao ni benzinsku pumpu.

Sve to im je na početku izgradnje puta, pred prethodne izbore, obećao tadašnji predsjednik Vlade Duško Marković. On je tada otvorio svečano prvu dionicu novog puta prema Beranama, a već nekoliko dana nakon toga pojavila su se prva klizišta.

Kako je počelo, tako se nastavilo. Danas put od Petnjice prema Beranama izgleda moderno i dobro, ali je vrlo opasan, sa brojnim klizištima i odronima. Bivše vlasti su bile široke ruke prema Petnjici i Bemaksu, usipajući im milione eura.

Opštini Berane tadašnje državne vlasti ostavile su da iz svoje kase plate troškove eksproprijacije za potrebe trotoara kroz veliko prigradsko naselje Budimlja, kroz koje je put ostao nezavršen. Obećano je bilo pred parlamentarne izbore da će biti završen.

Nove vlasti sada bi trebalo da takođe daju milione, ali tek da se “zakrpe rupe”, na novoj saobraćajnici. I da je spoje sa magistralnim putem na Rudešu kod Berana. Zbog propusta i kašnjenja do sada nije postavljena ničija odgovornost. Ni projektanta, ni izvođača, ni nadzora.

Bonus video: