Za ljepši grad: Uskoro u Podgorici 34 podzemna kontejnera

Nakon montaže ta 34 podzemna kontejnera, u Podgorici će biti ukupno 68 takvih posuda za odlaganje otpada
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2017. 13:26h

Radovi na postavljanju 17 novih podzemnih kontejnera od tri metra kubna su u toku, a kako je saopšteno iz PG biroa, time će biti omogućeno efikasnije prikupljanje komunalnog otpada, poboljšaće se higijena i ljepše će izgledati grad.

“Prva grupa od 17 kontejnera biće postavljena u Bloku VI na dvije lokacije, u dijelu grada preko Morače na tri, u blizini PC 'Gintaš', na Starom aerodromu na pet lokacija i na Zabjelu na jednoj lokaciji”, navodi se u saopštenju.

Završetak montaže 17 kontejnera, kako su naveli, planiran je narednih dana, kada će biti i uređen prostor oko kontejnera.

“Nakon toga, nastaviće se sa montažom još 17 podzemnih kontejnera, čime će se u cjelosti realizovati planirana montaža 34 kontejnera koji su nabavljeni u ovoj godini, a za čiju nabavku je 129.370,85 eura obezbijeđeno u budžetom Glavnog grada”, pojasnili su iz Glavnog grada.

Ispitivanje terena, istakli su, na pojedinim predloženim lokacijama pokazalo je da ima podzemnih instalacija, zbog čega se moralo odustati od ugradnje.

“Prilikom odabira uzimali smo u obzir lokacije na kojima se kontejneri przane više puta u toku dana i gdje je i pored toga, primjetna pojava odlaganja otpada oko kontejnera. Zato smatramo da će podzemni kontejneri, na ovim lokacijama, biti odgovarajuća zamjena za metalne kontejnere, koji će biti povučeni po okončanju kompletnih radova”, navode iz PG biroa.

Nakon montaže ta 34 podzemna kontejnera, u Podgorici će biti ukupno 68 takvih posuda za odlaganje otpada.

“Prednosti primjene podzemnih kontejnera su višestruke, posebno ako se ima u vidu činjenica da sa jednim podzemnim kontejnerom, u zavisnosti od njegove zapremine, mijenjamo grupu od tri do pet kontejnera zapremine 1,1 m³. Odlaganjem otpada na ovaj način postiže se bolji stepen higijene, bez otpada rasutog oko kontejnera i bez neprijatnih mirisa”, saopštili su iz PG biroa.

Galerija

Bonus video: