Sabor SPC ukida episkopske savjete jer su "osnivani zbog ratnih uslova"

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je osnovan odlukom Stevog arhijerskog sabora SPC 26. maja 2006. kojim je predsjedavao tadašnji patrijarh SPC Pavle. Tada nije bilo nikakvih ratnih ili drugih vanrednih prilika

56576 pregleda 632 reakcija 91 komentar(a)
Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori se redovno oglašavao dok je Amfilohije bio na čelu, Foto: Mitropolija.com
Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori se redovno oglašavao dok je Amfilohije bio na čelu, Foto: Mitropolija.com

Sabor Srpske pravoslavne crkve je odlučio da ukine odluku o osnivanju episkopskih savjeta, saopšteno je iz SPC.

Objašnjavaju da je stavljena van snage ranija saborska odluka s obzirom na to da su ti savjeti i bili osnovani kao privremena savjetodavna crkvena tijela "dok traju vanredne prilike i nemogućnost međusobnog susretanja naših episkopa u tadašnjim ratnim uslovima".

"Više ne postoje prepreke za redovne susrete i saradnju između naših arhijereja na čitavom njenom kanonskom području", navodi se u saopštenju SPC.

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je osnovan odlukom Stevog arhijerskog sabora SPC 26. maja 2006. kojim je predsjedavao tadašnji patrijarh SPC Pavle. Tada nije bilo nikakvih ratnih ili drugih vanrednih prilika.

Tu je definisano i da Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori čine četiri eparhije, a da episkopi čine Episkopski savjet na čijem čelu je bio dugogodišnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a koji je bio zadužen za odnose SPC i države Crne Gore.

Episkopski savjet je naročito postao vidljiv u javnosti uoči i tokom litija koje je organizovala Mitropolija crnogorsko-primorska sa ostalim eparhijama u Crnoj Gori, a kojima je upravo "rukovodio" taj savjet.

Episkopski savjet je tada imao pet članova, a osim Amfilohija i Joanikija, tu su bili i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop mileševski Atanasije Rakita i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je umro prije nekoliko mjeseci.

Ranije je na pitanje TV Vijesti, da li će Episkopski savjet nastaviti da funkcioniše, novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikiej rekao da se Temeljnim ugovorm neće ništa brisati i da se njime ne uspostavlja nikakva nova realnost.

Bonus video: