Vodopad Kravice, Foto: Dado Pavlović

Prođoh Bosnom kroz gradove

Najčešće odlažemo posjetu državama u okruženju vjerujući da su lako dostupne i da za njih uvijek ima vremena, ali čini se da je pravo vrijeme za nepravedno zapostavljene susjedne zemlje upravo sada

28666 pregleda 128 reakcija 11 komentar(a)
Vodopad Kravice, Foto: Dado Pavlović
Vodopad Kravice, Foto: Dado Pavlović

U vrijeme pandemije nije se lako odlučiti na putovanje, što zbog bojazni za sopstveno zdravlje, što zbog ograničenja koja zdravstvene mjere predviđaju.

Zbog takvih okolnosti najlogičnija destinacija su zemlje regiona, koje ne nameću posebne uslove za ulazak turista iz Crne Gore. Zato je naš izbor pao na susjednu Bosnu i Hercegovinu, koja ljubiteljima prirode i istorije ima i te kako šta da ponudi.

Naša polazna tačka je popularni vodopad Kravice na rijeci Trebižat, smješten četrdeset kilometara južno od Mostara. Iako je u ljetnjim danima ovo mjesto omiljeno izletište i popularno kupalište, ovog puta smo, kao i na većini lokaliteta, bili potpuno sami, te smo mogli uživati u suncu i tišini koju remeti samo zvuk vode koja pada sa visine od 28 metara gradeći amfiteatar širok čak 120 metara. Cijena ulaznice za ovaj lokalitet je 10 KM po osobi, odnosno pet eura.

Na pola puta do narednog odredišta, sa desne strane magistrale koja vodi ka Mostaru pažnju nam privlači šarmantni gradić Počitelj. Ovaj vjekovima star grad predstavlja spoj dva arhitektonska stila – orijentalnog i mediteranskog i upravo ga taj neobični sudar Istoka i Mediterana s pravom svrstava na UNESCO listu svjetske baštine. Smatra se da je grad izgradio kralj Tvrtko I krajem 14. vijeka, a u godinama koje su uslijedile ovo mjesto je bilo, ne samo važan administrativni centar, već i strateški značajno područje. Iako je tokom rata u Bosni Počitelj bio jedno od najugroženijih blaga svjetske kulturne baštine, veliki dio građevina je dobro očuvan – tvrđava, Ibrahim-pašina džamija, hamam, autentične kuće koje su i danas naseljene, iako vam na prvi pogled neće djelovati tako.

Počitelj
Počiteljfoto: Dado Pavlović

Nakon tridesetominutne vožnje dolazimo na sljedeću tačku naše rute – Vrelo Bune. Uz Kravice ovo je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija BiH i mjesto posebne energije koje vas uvodi u novu dimenziju mira. Vrelo Bune je jedno od najjačih u Evropi, a upečatljivo je i po tome što voda na ovom mjestu izvire iz pećine iznad koje se uzdižu visoke i strme litice. A u tirkizno- plavoj vodi vrela ogleda se i Tekija – derviška kuća iz osmanskog perioda, sagrađena početkom 16. vijeka. Ukoliko se odlučite za jednodnevni izlet do Mostara, ovo mjesto bi trebalo da bude nezaobilazna stanica i odličan je izbor za riblji ručak u nekom od mnogobrojnih restorana na vodi.

Vrelo Bune
Vrelo Bunefoto: Dado Pavlović

Dužu pauzu napravićemo u Mostaru čije su ulice ovog puta neuobičajeno prazne. Ipak, nećemo zaobići novu turističku atrakciju na brdu Fortica gdje možete hodati staklenim mostom i istovremeno uživati u najljepšem pogledu na grad. Iako nas jak vjetar sa snijegom prekrivenog Prenja sprečava da ostanemo duže, ovo je svakako mjesto koje preporučujemo ukoliko se nađete u Mostaru, a uz malo više sreće i povoljnije vremenske prilike, ovdje možete popiti i domaću “kafu sa pogledom”. Ulaz za ovu atrakciju se ne plaća.

Skywalk na Fortici
Skywalk na Forticifoto: Dado Pavlović

Ukoliko u Mostaru odsijedate više dana, a već poznajete grad, onda možete istražiti i obližnja mjesta – Konjic i Jablanicu. U Konjicu se nalazi Titov bunker, sagrađen kako bi, u slučaju nuklearne katastrofe, omogućio nesmetan život 350 ljudi – prvobitno visokog političkog rukovodstva Komunističke partije Jugoslavije. Ovaj futuristički objekat je glavna turistička atrakcija Konjica, a posjete se unaprijed zakazuju i cijena ulaznice iznosi 20 KM.

Kongresna sala Titovog bunkera
Kongresna sala Titovog bunkerafoto: Dado Pavlović

Prije Konjica nailazite i na naselje Jablanica gdje se 1943. odigrala čuvena bitka na Neretvi. Ovdje se danas nalazi i memorijalni muzej Bitka za ranjenike, kao i ostaci srušenog mosta na Neretvi, te vagon sa lokomotivom popularne serije 73. Posjeta Konjicu i Jablanici je svojevrstan užitak za sve ljubitelje istorije.

Jablanica, spomen-kompleks bitke na Neretvi
Jablanica, spomen-kompleks bitke na Neretvifoto: Dado Pavlović

Međutim, pravi raj za obožavaoce prirode nalazi se na krajnjem zapadu BiH, u okolini Bihaća, na jedinoj Uni. Rijeka Una sa svojom okolinom, bogatstvom biodiverziteta, kulturno-istorijskim spomenicima i nevjerovatnom ljepotom dio je Nacionalnog parka Una. Duž njenog toka smjenjuju se raznoliki krajolici koji će zadovoljiti i najveće hedoniste. Na smaragdno-zelenoj Uni nalaze se mnogobrojni vodopadi, od kojih se ljepotom posebno izdvajaju Štrbački buk i Martin Brod. Na Martin Brodu vidi se istinska ljepota i snaga Une, a osim vodopada ovdje možete obići i neke od starih vodenica na Uni i upoznati se sa procesom prerade pšenice na tradicionalan način.

Vodopadi Martin Brod
Vodopadi Martin Brodfoto: Dado Pavlović

Štrbački buk svojom visinom od gotovo 25 metara najspektakularniji je vodopad u NP Una. U vrijeme rafting sezone ovi vodopadi su najveći izazov za adrenalinske zavisnike, a cijena ulaznice za ovaj dio NP Una je sedam KM po osobi.

Štrbački buk
Štrbački bukfoto: Dado Pavlović

Ništa manje impozantan nije ni vodopad Blihe koji se nalazi zapadno od Sanskog Mosta. Pad sa visine od gotovo 60 metara daje mu dodatnu snagu, a zbog prirodno skrovitog okruženja na trenutak ćete imati utisak da se nalazite na nekom od vodopada Indonezije.

Vodopad Blihe
Vodopad Blihefoto: Dado Pavlović

A ako želite koračati tragovima prošlosti i izbliza vidjeti djelić raskošnog života srednjovjekovnih vladara onda je svakako zamak Ostrožac nezaobilazno mjesto. Smješten na uzvišenju iznad gradića Cazin, sa odličnim strateškim položajem, još boljim pogledom na dolinu Une i mješavinom arhitektonskih stilova ovaj zamak ni po čemu ne zaostaje za dvorcima Bavarske. Prvi put se utvrđenje Ostrožac pominje u 13. vijeku, kada su njime upravljali knezovi Babonjići, ali kasnije sa dolaskom osmanskih i austrougarskih osvajača zamak postaje sjedište begova, generala, kapetana i grofova. Zanimljivo je i to da je tokom Drugog svjetskog rata ovdje bilo i sjedište NOR-a, pa je tokom kratkog perioda tu boravio i Josip Broz Tito. Iako je unutrašnjost dvorca danas u jako lošem stanju, pogled, okolina, vrt sa skulpturama, zidine i tabije iz osmanskog perioda čine ga apsolutno vrijednim posjete. Cijena ulaznice za ovaj lokalitet je četiri KM po osobi.

Dvorac Ostrožac
Dvorac Ostrožacfoto: Dado Pavlović

Istražujući Unu, pronalazimo još jednu lokaciju koja se, bez pretjerivanja, može nazvati stress free zonom. U pitanju su Japodski otoci - pet prirodnih ada na Uni povezanih drvenim mostovima. Ako postoji mjesto gdje u potpunosti možete živjeti u sinergiji sa prirodom, onda je to ovdje.

Japodski otoci
Japodski otocifoto: Dado Pavlović

Još jedno mjesto koje je na nas ostavilo poseban utisak je spomen-park Garavice, sagrađen u znak sjećanja na 12.000 žrtava fašističkog terora u Bihaću. Na samom ulasku u memorijalni park dočekaće vas natpis sa snažnom porukom: „Život je jači od smrti, pravda jača od zločina, ljubav od mržnje.“ Spomenik se nalazi na lokalitetu dvije masovne grobnice i 2011. godine proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Uprkos tome, memorijalni kompleks je danas prilično zapušten i devastiran.

Spomen park Garavice
Spomen park Garavicefoto: Dado Pavlović

Nakon Bihaća, na putu do Sarajeva zaustavljamo se u Jajcu. Zbog velikog broja kulturno-istorijskih spomenika koji se ovdje nalaze Jajce nazivaju i gradom muzejem. Osim Plivskih vodopada, smještenih u samom srcu grada, ovdje možete posjetiti i Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u zgradi u kojoj su 1943. godine usvojene osnovne odluke o stvaranju Demokratske Federativne Jugoslavije.

Plivski vodopadi
Plivski vodopadifoto: Dado Pavlović

Kada se već nađete u Jajcu, ne smijete propuštiti ni stare mlinčiće na Plivi. Drvene vodenice, od kojih je sada sačuvano dvadesetak, sagrađene su prije više stotina godina kako bi mještani okolnih sela ovdje mogli donositi pšenicu za mljevenje. Danas vodenice više ne služe toj svrsi ali je država prepoznala njihov turistički potencijal, te su od 2011. godine i one na listi nacionalnih spomenika BiH.

Mlinovi na Plivi
Mlinovi na Plivifoto: Dado Pavlović

Dobro došli u Sarajevo – grad posebne energije i gastronomski raj! Nego, ovog puta zaobići ćemo priču o neprevaziđenim sarajevskim ćevapima i popularnim turističkim mjestima za koja svi znamo. Vodimo vas u Bijambare – nacionalni park nadomak Sarajeva. Ovo zaštićeno područje karakteristično je po velikom broju pećina od kojih su mnoge otvorene za posjetioce, no, za vrijeme korone to nije slučaj. Turistička ponuda Bijambara je raznovrsna, pa u zavisnosti od vaših interesovanja možete istražiti park turističkim vozićem, brojnim šetačkim ili biciklističkim stazama. Cijena ulaznice za NP košta dvije marke po osobi, dok se obilazak pećina posebno naplaćuje.

Bijambarska pećina
Bijambarska pećinafoto: Dado Pavlović

Od poznatijih lokacija u Sarajevu svakako preporučujemo obilazak Vrela Bosne i šetnju Velikom alejom, a ukoliko želite uživati u najljepšem zalasku sunca sa pogledom na grad obiđite Žutu tabiju koja se nalazi na pet minuta hoda od sarajevske česme.

Velika aleja
Velika alejafoto: Dado Pavlović

A da li ste znali da se na samo sat vremena vožnje od crnogorske granice nalazi jedinstveni geomorfološki fenomen? U pitanju su Pješčane piramide u blizini Foče, nalik onima u Đavoljoj varoši, Dolomitima ili Koloradu. Ove piramide stare su preko 200 godina, a proces erozije tla traje i dalje, tako da one ne nestaju već rastu. Posjeta piramidama može biti i sjajan izbor za jednodnevni izlet iz Crne Gore.

Pješčane piramide
Pješčane piramidefoto: Dado Pavlović

Ukoliko vam nedostaju putovanja i želite da svoj odmor provedete van Crne Gore bez mnogo peripetija oko ulaska u drugu državu, onda Bosna i Hercegovina treba da se nađe na vašem spisku destinacija. Najčešće odlažemo posjetu državama u okruženju vjerujući da su lako dostupne i da za njih uvijek ima vremena, ali čini se da je pravo vrijeme za nepravedno zapostavljene susjedne zemlje upravo sada!

Zato pakujte kofere, naoružajte se dobrom energijom i istražite prirodne ljepote susjedstva.

Bonus video: