Epidemiološka situacija sve bolja, ali i dalje gori od regiona

Broj novopozitivnih na 100.000 stanovnika u prethodnih sedam dana veći nego u Srbiji, BiH, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji...

11980 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Crna Gora je i prošle sedmice bila na prvom mjestu u Evropi po broju ukupnih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika, od početka epidemije Covid-19 u martu prošle godine.

Na drugom mjestu našla se Češka, trećem Slovačka, četvrtom Slovenija, a na petom Luksemburg. Epidemijska situacija u Crnoj Gori stabilizovala se prethodnog mjeseca. Tako se naša država prošle sedmice našla na 19. mjestu od 51 evropske države kada je riječ o broju novooboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana. Po tom kriterijumu, epidemiološka situacija u Crnoj Gori bolja je nego u Hrvatskoj, ali je i dalje veći broj novopozitivnih na 100.000 stanovnika nego u Srbiji, Bosni i Hecegovini, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji...

U Crnoj Gori prekjuče je registrovano 39 novih slučajeva koronavirusa, među 1.233 analizirana uzorka.

Iz Instituta za javno zdravlja (IJZ) saopšteno je da je iz Podgorice 14 novopozitivnih slučajeva, Rožaja deset, Bara četiri, Pljevalja tri, Berana i Žabljaka po dva, dok je u Kotoru, Herceg Novom, Tuzima i Šavniku registrovan po jedan slučaj koronavirusa.

Kazali su da nije prijavljen nijedan smrtni ishod od infekcije Covid-19, a da ukupan broj preminulih od početka pandemije iznosi 1.583.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve i 77 oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori je 861.

U Podgorici je trenutno aktivno 268 slučajeva koronavirusa, Rožajama 115, Pljevljima 85, Bijelom Polju 75, Nikšiću 63, Beranama 42, Baru 38, Kotoru 23, Tivtu 21, Budvi 20, Ulcinju 18, Tuzima 14.

U Danilovgradu i Herceg Novom aktivno je po 13 slučajeva koronavirusa, Andrijevici, Kolašinu iŽabljaku po osam, Mojkovcu i Šavniku po sedam, Plavu šest, Cetinju i Petnjici po četiri i u Gusinju jedan.

Plužine su trenutno bez aktivnih slučajeva koronavirusa.

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) juče su na bolničkom liječenju bila 33 kovid pozitivna pacijenta. Iz KCCG je saopšteno da je 11 pacijenata pozitivnih na koronavirus životno ugroženo.

Protiv koronavirusa do sada je revakcinisano oko 12 odsto kompletnog stanovništva, dok je prvu dozu primilo više od 21 odsto građana.

Prvu dozu primilo je oko 29 odsto punoljetnih stanovnika, a obje oko 16,4.

Vakcinacija protiv koronavirusa počela je 20. februara, a masovna imunizacija 4. maja.

Trenutno su u upotrebi kineska vakcina Sinofarm, Oksford/AstraZeneka i ograničene količine Fajzer/Bajontek vakcine. Očekuju se i dogovorene isporuke ruske vakcine Sputnjik V, koja je prva upotrijebljena u Crnoj Gori, ali još nije poznato kada će stići nekoliko desetina hiljada doza.

Mjere protiv koronavirusa dodatno su liberalizovane od subote. Od prekjuče je dozvoljeno okupljanje do 50 osoba na otvorenom, uz obavezno nošenje maske i održavanja odstojanja od dva metra, te prisustvo publike na sportskim događajima, uz uslov da je popunjeno do deset odsto mjesta za sjedjenje i da ima minumum jedno slobodno mjesto između gledalaca.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata produženo je za sat, odnosno do ponoći, a ukinuto je vremensko ograničenje rada trgovinama prehrambenih proizvoda.

Bonus video: