"Aktivistima GA će se obezbijediti posjete kancelarijama u kojima se ispituju uhapšeni, razgovor sa njima..."

Iz MUP su naveli da se GA Memorandumom obavezala na praćenje poštovanja ljudskih prava uhapšenih osoba, o čemu će sačinjavati i izvještaje sa preporukama za unapređenje stanja.

7400 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: MUP
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: MUP

Uprava policije (UP) će aktivistima nevladine organizacije (NVO) Građanska alijsana (GA) obezbijediti nenajavljene posjete prostorijama za zadržavanje lica, kancelarijama u kojima se ispituju uhapšeni, kao i razgovor sa njima u cilju utvrđivanja poštovanja ljudskih prava, predviđeno je Memorandum o saradnji u cilju unapređenja poštovanja ljudskih prava, posebno lica lišenih slobode, tražioca azila, migranata, azilanata, interno raseljenih, raseljenih lica i apatrida.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) je saopšteno da su taj memorandum danas potpisali ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, vršilac dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije Zoran Brđanin i predsjednik NVO GA Boris Raonić.

U saopštenju se navodi da je cilj unapređenje sistema azila u Crnoj Gori, i konačno rješavanje pravnog statusa interno raseljenih i raseljenih, prevencija apatridije u Crnoj Gori i zaštita prava migranata.

"Potpisnici Memoranduma saglasni su da će se saradnja zasnivati na međusobnom informisanju, transparentnosti i odgovornosti. MUP će na zahtjev GA omogućiti pristup analizi pojedinačnih zahtjeva za stalni i privremeni boravak, pružati saradnju u rješavanju statusa interno raseljenih lica sa Kosova, iz Srbije i Crne Gore. Zajedno sa predstavnicima GA, MUP će nastaviti aktivnosti naknadnog upisa u registre rođenih djece rođene u raseljenju sa ciljem prevencije rizika od apatridije, kao i regulisanje pravnog statusa za djecu koja su napuštena. Predstavnicima ove NVO omogućiće se da učestvuju u izradi podzakonskih akata, strategija, akcionih planova iz ove oblasti. Kako bi se pružila besplatna pravna pomoć aktivisti će posjećivati i Prihvatilište za strance, a sa njima će se dijeliti i statističke informacije o nelegalnim prelascima granice. Periodično će se posjećivati i granični prelazi", ističe se u saopštenju MUP.

Iz tog Vladinog resora su naveli da se GA Memorandumom obavezala na praćenje poštovanja ljudskih prava uhapšenih osoba, o čemu će sačinjavati i izvještaje sa preporukama za unapređenje stanja.

"Obezbijediće brošure za crnogorski jezik, kurseve za učenje jezika, istorije i kulture licima kojima je odobrena međunarodna zaštita, a o svim aktivnostima konsultovaće se sa MUP-om i Upravom policije, i informisati ih o učinjenom. Organizovaće se periodično zajedničke posjete kampovima u Spužu, Koniku i na Božaju, ali i jačati saradnja sa Direktoratom za upravne poslove, državljanstvo i strance, kao i sa područnim jedinicama i filijalama za građanska stanja i isprave", kazali su iz MUP.

Nabeli su i da se ovaj Memorandum zaključuje na period od pet godina.

Bonus video: