Radojević: SOBNOR poštuje državne simbole Crne Gore, trobojku sa petokrakom, lik i djelo druga Tita...

Priznanja su dodijeljena na sjednici Upravnog odbora, a nagrada odnosno plaketa prof. dr. Milo Marković koja se dodjeljuje jednom u dvije godine jednoglasno je dodijeljena Radojici Radojeviću, predsjedniku SOBNOR-a Crne Gore, za ogroman doprinos u radu i djelovanju

3459 pregleda 3 komentar(a)
SOBNOR, Foto: SOBNOR
SOBNOR, Foto: SOBNOR

Upravni Odbor Saveza organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata Crne Gore (SOBNOR) uručio je priznanja zaslužnim pojedincima koji su dali značajan doprinos u radu organizacije.

Priznanja su dodijeljena na sjednici Upravnog odbora, a nagrada odnosno plaketa prof. dr. Milo Marković koja se dodjeljuje jednom u dvije godine jednoglasno je dodijeljena Radojici Radojeviću, predsjedniku SOBNOR-a Crne Gore, za ogroman doprinos u radu i djelovanju.

"Priznanja SOBNOR Crne Gore za 2020. godinu zaslužnim pojedincima i organizacijama za doprinos u radu i djelovanju SOBNOR-a Crne Gore dodjeljena su Radmili Čagorović, Sekretarki SOBNOR-a Crne Gore iz Podgorice, Milenku Joviću predsjedniku OBNOR-a 1941 – 1945. Pljevlja, Petru Uljareviću, predsjedniku OBNOR-a 1941 – 1945. Kotor i Slovenki Ivanović, sekretarki OBNOR-a 1941 – 1945 Berane", navodi se u saopštenju SOBNOR-a.

Nakon dodjele priznanja i usvajanja dnevnog reda, prije početka sjednice minutom ćutanja Upravni odbor je odao dužnu počast preminulim borcima NOR-a i članovima u ovom periodu.

"U nastavku sjednice razmatrani su i jednoglasno usvojeni finansijski izvještaj i izvještaj o radu SOBNOR-a za 2020. godinu, finansijski Plan i Program rada za 2021. godinu", navodi se u saopštenju.

Radojević je kazao da je SOBNOR Crne Gore organizacija koja baštini izvornu ideju i tekovine naše slavne NOB-e koju brižno i ponosno slijede i čuvaju od nezaborava najsvetlje tekovine naše slavne NOB i trude se da tu časnu ideju prenose na mlađe naraštaje, imaju lijepu saradnju sa boračkim organizacijama iz regiona, gdje ih je okupio izvorni Program SUBNOR-a Jugoslavije.

"Čvrsto stojimo na izvornim principima naše slavne NOB, čuvajući na taj način njene tekovine; poštujemo državne simbole i obelježja, države Crne Gore, ali i simbole NOB, trobojku sa petokrakom pod kojom su se borili i ginuli najbolji sinovi i kćeri naših naroda i narodnosti; poštujemo lik i djelo druga Tita; borimo za društvo socijalne pravde u kojem će se živjeti pošteno od svog rada; suprotstavljamo se nepoštenoj privatizaciji i korupciji, koja sve više pritiska naše društvo; protiv smo svih oblika fašizma i rehabilitacije domaćih neprijatelja", naveo je Radojević.

On je istakao da su se sve njihove aktivnosti za ovaj period odvijale u duhu usvojenih dokumenata i shodno Statutu organizacije, Programa rada za 2020. godinu i usvojenog finansijskog Plana SOBNOR-a CRNE GORE, u periodu 2020. godine, iako u otežanim uslovima u potpunosti je realizovao svoje programske aktivnosti, a od finansijskih sredstava najviše zavisi u kojem obimu će biti realizovane.

"Najveće aktivnosti SOBNOR-a Crne Gore bile su usmjerene na poštovanju izvorne ideje i tekovina naše slavne NOB, organizovanje posjeta spomenika i spomen obeležja, obelježavanje značajnih datuma iz naše revolucije kako u Glavnom Gradu tako i u ostalim opštinama gdje smo organizovani i sa pijetetom odajemo dužnu poštu poginulim borcima za slobodu, govoreći na skupovima i svečanostima o tim dogadjajima, organizovanje svečanih sjednica i akademija kada su u pitanju neki značajni jubileji iz naše revolucije".

Svečanu sjednicu SOBNOR Crne Gore održava tradicionalno u Podgorici u čast 19. decembra Dana oslobođenja Podgorice, ali ovog puta zbog situacije uzrokovane koronavirusom i poštovanja donešenih mjera, organizovali su samo posjetu Spomeniku "Partizanu Borcu" na Gorici i položili cvijeće u čast poginulih heroja oslobodioca Podgorice i Crne Gore.

Bonus video: