Bar: Sa gradilišta vrtića izašao i drugi kamion, čempresi ipak odvezeni

Policija je nakon odlaska kamiona napustila lice mjesta, a na gradilištu je nastavljeno tamponiranje terena
4789 pregleda 18 komentar(a)
Počeo utovar čempresa, Foto: Radomir Petrić
Počeo utovar čempresa, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 02.02.2019. 09:22h

Sa gradilišta vrtića kod Gimnazije oko 14 časova izašao je i drugi kamion natovaren posječenim čempresima.

Prilikom izlaska kamiona, aktivista SOS za Montenegro Mirsad Kurgaš bio je spriječen u pokušaju da od vozača kamiona zatraži dokumentaciju o teretu.

SOS Montenegro je ranije podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica zbog sječe više desetina čempresa, i suprotstavlja se iznošenju posječenih stabala sa gradilišta "zbog tog što se tako uništava dokazni materijal za počinjeno krivično djelo".

"Htio sam da tražim radni nalog od vozača i prateće papire, dokaz koji teret voze, ali, nisu mi dozvolili. Prišao mi je policajac u civilu koji me je držao za ruke, a pomogli su mu i radnici privatnog obezbjeđenja koji su me okružili. Snimio sam ih i objavio video zapis na FB stranici SOS, a obezbjeđenju sam skrenuo pažnju da nemaju pravo, niti obavezu, da asistiraju policiji prilikom uskračivanja slobode kretanja građanima. Od policajca sam zatražio da mi se predstavi, pokazao mi je značku, ali nije mi rekao ime iako sam i to tražio. Pustili su me kada su došli dvojica profesora Gimnazije", rekao je "Vijestima" Kurgaš.

Nakon što je otišao ovaj kamion sa čempresima, na gradilište su došli dva kamiona sa građevinskim materijalom za tamponiranje.

Na FB stranici SOS za Montenegro objavljeno je da su u posjedu informacije da se posječeni čempresi odvoze na cetinjsku deponiju "jer na barskoj sanitarnoj deponiji ne primaju biljni otpad".

"Kako smo upravo saznali (akt br. 14-353/19-28 od 31.01.2019.), stabla čempresa se odvoze na cetinjsku deponiju, na osnovu ugovora između DOO “Matej” i barske “Komunalne djelatnosti"", piše na FB stranici SOS za Montenegro.

Radnici nikšićkog "Konzorcijuma", uz asistenciju policije, jutros su u Baru počeli utovar posječenih čempresa u kamion.

Građanski aktivisti okupili su se ispred gradilišta vrtića.

Kamion je nešto prije devet časova napunjen, ali iz prvog puta nije uspio pokušaj radnika da, po svemu sudeći, zaglavljeni kamion sa prikolicom izvuku bagerom sa gradilišta.

Kamion je izveden iz drugog pokušaja, a okupljeni građani su na pješačkom prelazu pokušali da spriječe odvoženje.

Aktivisti su megafonom poručili da je kamion otišao ulicom kojom nije dozvoljen saobraćaj za teška teretna vozila.

Policija je nakon odlaska kamiona napustila lice mjesta, a na gradilištu je nastavljeno tamponiranje terena.

Ispred gradilišta je obezbjeđenje.

Bonus video: