Dašić: Država da uspostavi servise za prestanak upotrebe duvana

"Crna Gora se trenutno suočava sa otporom dijela parlamentarnih partija da se povećaju akcize na duvanske proizvode, što koristi poslovanju duvanske industrije u Crnoj Gori. Duvanska industrija u cijelom svijetu želi pridobiti veći broj korisnika, posebno mladih ljudi, održavanjem niskih cijena", kazao je Dašić

3578 pregleda 0 komentar(a)
Dašić, Foto: PR Centar
Dašić, Foto: PR Centar

Crna Gora se i dalje nalazi na listi zemalja sa visokom prevalencom pušenja, koja iznosi 35,4 odsto odraslih aktivnih pušača, zbog čega bi država trebalo da izdvoji dio poreskih prihoda na duvanske proizvode za podršku programima prestanka upotrebe duvana, ocijenjeno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Savjetnik za javno-zdravstveni rad i politike u NVO Juventas Jovan Dašić je, u izjavi za PR Centar povodom 31. maja Svjetskog dana bez duvanskog dima, saopštio da je ove godine taj datum posvećen prestanku upotrebe duvanskih proizvoda ili odvikavanju pušenja.

"Prestanak upotrebe duvana jedan je od najvažnijih koraka koji pušači mogu preduzeti da bi poboljšali zdravlje i umanjili rizik od razvoja malignih bolesti, a rani prestanak konzumacije duvanskih proizvoda daje značajnu ekstenziju životnog vijeka", rekao je Dašić.

Prema njegovim riječima, pandemija Kovid-19 pokazala je da su pušači posebno ranjiva kategorija, navodeći da su određena istraživanja pokazala da imaju i do 50 odsto veći rizik od razvoja teškog oblika bolesti ili smrti od virusa.

"Mnogi pušači su, svjesni mogućih posljedica pandemije Kovid19, izrazili želju da prestanu sa upotrebom duvana. Proces odvikavanja od pušenja nije isti za sve. Dok je za neke ljude lakši i učinkovitiji, za druge može biti izuzetno težak i složen proces, imajući u vidu da je nikotinska zavisnost hronično recidivirajuće stanje. Zato je važno da postoji eksterna podrška kojoj se osoba može obratiti za pomoć tokom odvikavanja", kazao je Dašić.

Crna Gora je, kako je ukazao, i dalje na listi zemalja sa visokom prevalencom pušenja, i to 35,4 odsto odraslih aktivnih pušača.

"U našoj državi, mali broj pušača dobije konkretne preporuke za prestanak upotrebe duvana, farmakoterapiju ili savjetovanje. Zdravstveni radnici moraju da informišu pacijente o rizicima pušenja duvana i trebalo bi da budu na prvoj liniji djelotvorne podrške u prestanku upotrebe duvana", istakao je Dašić.

On je rekao da je prestanak upotrebe duvana isplativa zdravstvena intervencija.

"Shodno tome, Crna Gora bi trebala da obezbijedi više dostupnih resursa kako bi se pomoglo korisnicima duvana prilikom procesa odvikavanja, što je predviđeno i članom 14. Okvirne konvencije o kontroli duvana, čija je Crna Gora potpisnica", kazao je Dašić.

Ocijenio je da povećanje poreza na duvanske proizvode doprinosi naporima u procesu prestanka upotrebe duvana.

"Crna Gora se trenutno suočava sa otporom dijela parlamentarnih partija da se povećaju akcize na duvanske proizvode, što koristi poslovanju duvanske industrije u Crnoj Gori. Duvanska industrija u cijelom svijetu želi pridobiti veći broj korisnika, posebno mladih ljudi, održavanjem niskih cijena", kazao je Dašić.

Smatra da bi dio poreskih prihoda na duvanske proizvode trebalo izdvojiti za podršku programima prestanka upotrebe duvana.

"Povećanje cijene duvanskih proizvoda mora biti praćeno borbom sa sivim i crnim tržištem duvana", poručio je Dašić.

Bonus video: