Stanković odlazi 10. juna

“Vijestima” rečeno da će na vanrednoj sjednici Tužilačkog savjeta biti izabran novi vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca

53471 pregleda 560 reakcija 75 komentar(a)
Odlazi nakon skoro sedam godina: Stanković, Foto: BORIS PEJOVIC
Odlazi nakon skoro sedam godina: Stanković, Foto: BORIS PEJOVIC

Nakon šest godina i osam mjeseci na čelu tužilačke organizacije, primakao se i kraj ere Ivice Stankovića - na vanrednoj sjednici Tužilačkog savjeta 10. juna biće donijeta odluka o prestanku njegove v. d. funkcije jer je po sili zakona već stekao pravo za odlazak u starosnu penziju.

Plan je da tog dana aktuelni sastav Tužilačkog savjeta izabere i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, a prema važećem Zakonu o tužilaštvu (član 48), piše da TS većinom glasova bira v. d. VDT-a iz reda tužilaca Vrhovnog državnog tužilaštva.

To će značiti da će Tužilački savjet birati sa spiska od osam tužilaca Vrhovnog državnog tužilaštva, a novi vršilac dužnosti mogli bi da budu tužioci - Stankovićev zamjenik Dražen Burić, Sonja Bošković, Stojanka Radović, Đurđina Nina Ivanović, Radmila Ćuković i Jelena Đaletić.

Na spisku će se najvjerovatnije naći i imena nedavno izabranih tužilaca u VDT - Lidije Vukčević i Veljka Rutovića, iako formalno nikada nijesu ni stigli iz Specijalnog državnog tužilaštva u kojem su ostali na ispomoć zbog velikog broja predmeta...

Tužilački savjet je u odgovoru "Vijestima" naveo da su 25.05.2021. godine, kada je nastupio razlog za prestanak tužilačke funkcije Ivici Stankoviću zbog ispunjavanja uslova za starosnu penziju, obaviješteni o tome. "U skladu sa Zakonom o državnom tužilaštvu odluku o prestanku funkcije rukovodioca državnog tužilaštva Tužilački savjet donosi, najkasnije u roku od 30 dana, od dana prijema obavještenja. Vanredna sjednica Tužilačkog savjeta sa dnevnim redom – donošenje odluke o prestanku funkcije v.d. vrhovnog državnog tužioca - državnog tužioca Ivice Stankovića, zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju i određivanje v.d. vrhovnog državnog tužioca zakazana je za 10. jun 2021.godine", piše u odgovoru TS-a.

Članom 105 Zakona o državnom tužilaštvu, TS je dužan da najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema obavještenja, mora da konstatuje prestanak funkcije.

Mandat pa v.d.

Dugogodišnji sudija - Stanković, na čelo Vrhovnog državnog tužilaštva izabran je 7. oktobra 2014. godine i to u drugom krugu sa 3/5 glasova poslanika tadašnjeg skupštinskog saziva. Tada je v. d. stanje tužilaštva, koje je nakon isteka mandata Ranki Čarapić 2013. godine, trajalo 18 mjeseci prekinuto glasovima 49 poslanika DPS-a i Socijalističke narodne partije koja je zbog te podrške dobila kasnije mjesto u Sudskom savjetu.

Za vrijeme njegovog mandata usvojen je novi Zakon o državnom tužilaštvu, a nakon devet mjeseci počelo je sa radom Specijalno državno tužilaštvo, na čijem se čelu od jula 2015. godine nalazi Milivoje Katnić.

Dok je u punom mandatu rukovodio tužilaštvom, na adresu VDT-a stigle su brojne optužbe opozicije, ali i NVO sektora da nemaju predmete za ratne zločine, da je tužilačka organizacija krojena po političkom diktatu i da tužioci nerado vode predmete visoke korupcije i potencijalnih zloupotreba od strane političkih i drugih moćnika...

“Niko ne može reći da je tužilaštvo danas i 2014. godine ista institucija. Napravili smo više važnih iskoraka u svim segmentima rada. Vrhovno državno tužilaštvo je uradilo sve što je moguće oko izbora novog VDT-a, ali od svega je važnije da v. d stanje ne utiče na rad i državno tužilaštvo je pokazalo efikasnost”, kazao je Stanković početkom ove godine.

Ko uzima pare

Posljednje dane ljeta 2019. godine obilježila je afera o navodnoj korupciji u vrhu Vrhovnog državnog tužilaštva kada je biznismen Duško Knežević objavio audio-snimak na kome se čulo kako sekretar VDT-a Nenad Vujošević, tvrdi da je od biznismena uzimao novac i davao ga Stankoviću.

Sporni snimak objavljen je pred kraj mandata Stankovića, ali mu je Tužilački savjet uprkos tome, dao uslovnu podršku i dopustio da u v. d. mandatu nastavi da rukovodi tužilačkom organizacijom.

Stanković
Stankovićfoto: Boris Pejović

Na sjednici TS-a, 8. oktobra 2019. godine, Stanković je izabran sa šest glasova, od ukupno 11 - četvoro članova nije glasalo za njega, dok je šest podiglo ruku. Stanković, kao predsjednik TS-a, tada je bio uzdržan. Na više nego zanimljivoj sjednici Tužilačkog savjeta protiv izbora Stankovića za v. d VDT-a bili su Aneta Spaić, Ranka Čarapić, Milan Filipović i Nataša Radonjić. Stankovića su tada podržali aktuelni tužioci, a ključna prevaga bila je glas profesora Pravnog fakulteta Velimira Rakočevića.

“Dao sam rok od tri mjeseca da bi se istraga oko afere sa Vujoševićem sveobuhvatno i efikasno okončala i da bi se sve sumnje izbjegle o eventulanoj involviranosti bilo kog od tužilaca. Ako se ove stvari ne dovedu do kraja, ja ću lično za tri mjeseca tražiti razrješenje VDT-a”, kazao je rada Rakočević.

SDT je tri mjeseca kasnije odbacilo optužbe za Stankovića, nakon čega je od TS-a dobio novu, ali ovoga puta punu podršku, da do izbora novog VDT-a bude na čelu tužilaštva.

Tokom 2020. godine parlament je u dva navrata birao između dvije kandidatkinje za novog VDT-a, ali ni Lidija Vukčević ni Danijela Marković nisu dobile skupštinsku podršku da preuzmu tužilaštvo.

TS je raspisao novi oglas, a 9. aprila ove godine izabrali su i novog kandidata za VDT-a - advokata Aleksandra Kovačevića, ali kako je usvojen novi Zakon o tužilaštvu taj konkurs će, kako je najavljeno, biti poništen tako da u parlamentu neće ni biti organizovano glasanje...

Novi zakon, nova imena

Parlamentarna većina prošle sedmice ponovo je usvojila novi Zakon o tužilaštvu kojim se insistira da Tužilački savjet mora biti u potpunosti promijenjen, ali da bi se to pravno uobličilo, promjene će morati da sačekaju jesen.

Novim zakonom predviđeno je da u TS-u bude više uglednih pravnika, nego tužilaca, te da jednog od njih predlažu nevladine organizacije.

Nijedan član TS-a ne smije biti srodnik ili supružnik nekoga iz izvršne ili zakonodavne vlasti, predsjednika države, član ili funkcioner partije u posljednjih pet godina, ali ni bivši tužilac u posljednjih osam godina.

Novina je i da vršilac dužnosti VDT-a može biti i neko van tužilačke organizacije, a da na toj funkciji može biti najduže godinu.

U propisu piše da kandidati za tužioce u TS-u moraju biti predloženi u roku od mjesec od stupanja zakona na snagu, a da zatim četiri tužioca u Savjetu moraju biti izabrani u roku od 15 dana. Njih bira Konferencija državnih tužilaca.

Ugledni pravnici se, prema zakonu, predlažu u roku od mjesec dana od objavljivanja poziva, koji se daje u roku od osam dana od stupanja zakona na snagu.

Tužilački savjet na prvoj sjednici bira vršioca dužnosti VDT, a disciplinskog tužioca i njegovog zamjenika u roku od 15 dana od tada.

Novi vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca biće na funkciji bar do septembra, dok se ne izaberu novi članovi Tužilačkog savjeta, u skladu sa nedavno usvojenim izmjenama Zakona o tužilaštvu”...

Bonus video: