Kovačević: Bokelji će dati doprinos da se ostvari amanet mitropolita Amfilohija

“Bokelji uvijek kroz istoriju bili vezani za svoju Pravoslavnu crkvu i imali duhovnu vertikalu sa crnogorskim vladikama”

6092 pregleda 127 reakcija 20 komentar(a)
Kovačević, Foto: Privatna arhiva
Kovačević, Foto: Privatna arhiva

Matica Boke čestita vladikama Joanikiju i Metodiju izbor na mjesto mitropolita crnogorsko-primorskog odnosno episkopa budimljansko-nikšićkog.

Predsjednik Skupštine Matice Boke Siniša Kovačević naveo je da su “Bokelji uvijek kroz istoriju bili vezani za svoju Pravoslavnu crkvu i imali duhovnu vertikalu sa crnogorskim vladikama”.

“Ta duhovna veza nastala je još 1219. kad je Sveti Sava osnovao prvu arhiepiskopiju u Boki kotorskoj na Miholjskoj prevlaci koja je preteča Cetinjske mitropolije.Dobre odnose sa braćom Bokeljima gajili su sv Petar Cetinjski i Njegoš, učvršćeni su stolovanjem našeg Bokelja i Grbljanina Mitrofana Bana na prestolu cetinjskog mitropolita i egzarha pećkog trona a posebni doprinos i preporod Crkve u Crnoj Gori i Boki kotorskoj ostvaren je pod tridesetogodišnjim duhovnim vodjstvom naših blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i Cuce i Bokelja oca Momčila Krivokapića. Mi Bokelji ćemo sve uraditi da tako bude i u budućnosti i daćemo svoj doprinos da Mitropolit Joanikije i Episkop Metodije ostvare amanet mitropolita Amfilohija da se Lovćenu vrati odsječena glava, Njegoševa kapela.Još jednom sve čestitke dvojici naših vladika,živjeli na mnogaja ljeta! Dostojni!”, naveo je Kovačević.

Bonus video: