Limska regata neće proći kroz Bijelo Polje

“Duže od 10 godina se borimo za zaštitu ove rijeke, ali na žalost situacija je svake godine gora, gdje se zbog nekontrolisanog odlaganja otpada na njenim obalama ne šteti samo Bijelom Polju i Crnoj Gori, već i susjednim državama, Srbiji i BiH, u kojim se otpad spušta nakon većih kiša", navode iz NVO

4034 pregleda 3 komentar(a)
S jedne od prethodnih regata, Foto: TO Plav
S jedne od prethodnih regata, Foto: TO Plav

22. Limska regata, 5.juna, na Svjetski dan zaštite životne sredine biće održana ali samo od Plava do Andrijevice i od Kumanice (kod Bijelog Polja) do Prijepolja, dok kroz Bijelo Polje neće proći.

Razlog tome, kako je saopšteno iz NVO Euromost jeste veliko zagađenje rijeke Lim na području te opštine, kao i zbog nezainteresovanosti TO Bijelo Polje da učestvuje u organizaciji.

“Duže od 10 godina se borimo za zaštitu ove rijeke, ali na žalost situacija je svake godine gora, gdje se zbog nekontrolisanog odlaganja otpada na njenim obalama ne šteti samo Bijelom Polju i Crnoj Gori, već i susjednim državama, Srbiji i BiH, u kojim se otpad spušta nakon većih kiša. S obzirom, da niti opština Bijelo Polje, niti Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ne čine ništa, da bi se ovakvo stanje popravilo, Vlada Srbije ozbiljno razmišlja, da na granici sa Crnom Gorom postavi lančanice koje bi svu plutajuću otpad zadržali na području Bijelog Polja, gdje bi u tom slučaju otpad vadilie bjelopoljske komunalne službe", navode iz te NVO.

Podsjećaju da Opština Bijelo Polje, iako je milione eura dobila od EU za izgradnju kolektora da bi zaštitila ovu rijeku, ni poslije više od šest godina nije završila ni polovinu posla.

“Komunalna policija za poslednje tri godine, iako se ogroman otpad odlaže na obalama ove rijeke, nije podnijela nijednu prijavu, navodeći razlog za to da nisu nikoga do sada uhvatili da nelegalno odlaže otpad na obalama Lima", tvrde iz Euromosta dodajući da novo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ovu rijeku i ne vidi kao problem, niti se za nju interesuje te da se isto ponašaju kao i predhodno Ministarstvo.

Iz Turističke organizacije BIjelo Polje je saopšteno da nije tačno da je u pitanju nezainteresovanost.

“Planom i programom TO nije planirana regata zbog epidemioloških mjera i osim nas ni TO Berane ne učestvuje u regati”, kazali su.

Bonus video: