ASK: Adrović nije prijavio izborni bonus

Adrović je Agenciji kazao da je “nenamjernim propustom ispustio da prijavi predmetni podatak” i da je to u međuvremenu ispravio

3303 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je predsjednik Skupštine opštine Petnjica Mehmed Adrović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije time što u svom imovinskom kartonu nije prijavio sve prihode iz Demokratske partije socijalista (DPS).

To je 14. predstavnik partije za kojeg je Agencija utvrdila da nije prijavio partijske bonuse isplaćene 2016. godine, kada su održani parlamentarni izbori.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da u svom imovinskom kartonu prijavi sve prihode i imovinu.

Adrović je Agenciji kazao da je “nenamjernim propustom ispustio da prijavi predmetni podatak” i da je to u međuvremenu ispravio.

“Takođe, ukazuje da je nastupila zastara za pokretanje i vođenje prekršajnog postupka”, navodi se u njegovom izjašnjenju.

“Vijesti” su sredinom 2017. objavile da je tadašnja vladajuća partija isplatila više od 22.000 eura predsjednicima opštinskih odbora zbog izborne kampanje, ali to nije bilo prijavljeno u njihovim kartonima.

Da su sredstva isplaćena vidjelo se iz nalaza Državne revizorske institucije o finansijskom izvještaju DPS-a za 2016, dok iz Agencije tada nisu odgovorili da li su se bavili ovim slučajevima.

Direktorica Jelena Perović slučaj neprijavljenih izbornih bonusa postavila je za prioritet i do sada u 14 slučaja utvrdila kršenje zakona. Odluke su, između ostalog, donijete u slučaju predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević, bivših predsjednika opština Tivat, Andrijevica, Šavnik i Ulcinj Siniše Kusovca, Srđana Mašovića, Vlatka Vukovića i Ljora Nrekića, poslanika Halida Dukovića, bivših poslanika Filipa Vukovića i Jovana Martinovića, doskorašnjeg predsjednika Skupštine opštine Nikšić Radivoja Lale Nikčevića...

Mš. R.

Bonus video: