Forum Progres: Mjesec ponosa ove godine u duhu saradnje i dijaloga

Oni će u saradnji sa Crnogorskom Fondacijom za HIV i virusne hepatitise organizovati testiranje na HIV i hepatitis B i C, a koje će se održati 04. juna (petak) u njihovim prostorijama. Više informacija o testiranju i zakazivanje termina je moguće putem broja telefona 068 180 982

1352 pregleda 0 komentar(a)
Foto: LGBT Forum Progres
Foto: LGBT Forum Progres

Fokus ovogodišnjeg Mjeseca ponosa je učešće LGBTI osoba u procesima odlučivanja, obrazovnoj i socijalnoj inkluziji LGBTI zajednice i zaštiti od mržnje i diskriminacije u svakodnevnom životu, kroz saradnju i dijalog sa najširim spektrom saveznika i saveznica, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Oni će u saradnji sa Crnogorskom Fondacijom za HIV i virusne hepatitise organizovati testiranje na HIV i hepatitis B i C, a koje će se održati 04. juna (petak) u njihovim prostorijama. Više informacija o testiranju i zakazivanje termina je moguće putem broja telefona 068 180 982.

Iz Foruma Progres su kazali da su Glavnom gradu uputili inicijativu da se jedan od pješačkih prelaza u užem centru grada oboji duginim bojama, kako bi se i na taj način poslala simbolička poruka prihvatanja LGBTI osoba u najvećem crnogorskom gradu i da očekujemo da će ova inicijativa biti realizovana tokom juna.

"Centralni dio obilježavanja Mjeseca ponosa obuhvatiće niz događaja koji će se realizovati sa predstavnicima ključnih resora u Vladi Crne Gore i dugogodišnjim saveznicima i saveznicama nacionalnog LGBTI pokreta, u okviru kojih će se govoriti na temu obrazovanja, inkluzije, zaštite od mržnje i smanjenja diskriminacije", saopštili su.

Testiranje na HIV i hepatitis B i C će se takođe održati i 24. juna, za koje je termin takođe moguće zakazati na ranije navedeni broj telefona.

Mjesec ponosa LGBTI osoba se tradicionalno obilježava, kao znak sjećanja na Stonewall pobunu koja se dogodila 28. juna 1969. u Njujorku, a koja je pokrenula talas promjena za LGBTI osobe širom svijeta – bolji društveni položaj, ljudska prava, javno zastupanje, vidljivost.

Bonus video: