Obje doze vakcine primilo 23 odsto punoljetnih građana i građanki Cetinja

"Prema podacima Doma zdravlja Cetinje, od 17. do 31. maja 2021. godine, u Covid ambulanti obavljena su 204 pregleda, testirano je 170 osoba, od kojih je njih pet bilo pozitvno na koronavirus. Hospitalizovanih nije bilo"

2019 pregleda 0 komentar(a)
Cetinje- panorama, Foto: Operativni štab Cetinje
Cetinje- panorama, Foto: Operativni štab Cetinje

Trenutno su četiri osobe inficirane koronavirusom, dok je čak 23 odsto punoljetnih građana Prijestonice primilo obje doze vakcine, saopšteno je nakon elektronske sjednice Operativnog štaba Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19.

Oni dodaju da je epidemiološka situacija na Cetinju u drugoj polovini maja znatno poboljšana u odnosu na početak mjeseca.

"Prema podacima Doma zdravlja Cetinje, od 17. do 31. maja 2021. godine, u Covid ambulanti obavljena su 204 pregleda, testirano je 170 osoba, od kojih je njih pet bilo pozitvno na koronavirus. Hospitalizovanih nije bilo", navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da zbog pada broja zaraženih, Covid ambulanta Doma zdravlja radi samo u prvoj smjeni, od 7 do 14 časova, dok je u drugoj smjeni organizovana pripravnost putem telefona od 14 do 21 sat.

Dodaju kako je proces masovne imunizacije realizovan u kontinuitetu, u prostorijama Crvenog krsta i bivše stražarnice i da je dato više od 7.300 vakcina, od čega u prvoj dozi oko 4.300.

Oni navode kako je od 3.000 vakcina dato u drugoj dozi, što znači da je 23% svih punoljetnih građana Cetinja primilo vakcinu.

"U srijedu, 2. juna, na Dvorskom trgu građanima će biti dostupan i tkz. vakcinalni autobus od 14 do 19 časova, gdje će svi zainteresovani moći da se vakcinišu vakcinama proizvođača Sinofarm i Astra Zeneca", kazali su iz Operativnog štaba Prijestonice Cetinje.

Oni su naveli da je u Opštoj bolnici „Danilo I“ u posljednjih 15 dana liječeno četiri pacijenta, pri čemu je posljednji pacijent otpušten 17. maja i od tada kako dodaju "u toj zdravstvenoj ustanovi nije bilo novih prijema".

"U toj ustanovi navode da bolnica funkcioniše nesmetano i u skladu sa epidemiološkim mjerama koje su na snazi, te da očekuju dalje smjernice za rad od nadležnih institucija. Dodaju da je intenziviran samo hiruški rad, odnosno elektivna hirurgija, a dok će Humana reprodukcija uskoro početi novi ciklus IVF-a. Specijalističke i dijagnostičke ambulante, hitna hirurgija, kao i odjeljenja ginekologije i akušerstva funkcionišu, kao i do sada, uredno", navodi se u saopštenju Operativnog štaba Prijestonice Cetinje.

Prema njihovim riječima službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su od 15. maja do 1. juna pojačano kontrolisali poštovanje mjera Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Dodaju kako je kontrolisano 95 osoba i upozoreno njih 46, dodajući da je kontrolisano i 29 osoba u samoizolaciji, kao i 18 objekata.

"Kada je u pitanju rad Komunalne policije, za posljednjih 15 dana maja inspektor za turizam i ugostiteljstvo izvršio je 53 inspekcijska nadzora u ugostiteljskim objektima na gradskom i na području Skadarskog jezera. Komunalna inspekcija je 60 osoba upozorila na obavezu pravilnog nošenja zaštitne maske i poštovanja fizičke distance. Tržišna inspekcija obavila je 11, a Inspekcija rada 16 inspekcijskih pregleda", zaključili su.

Bonus video: