Poštovanje i unaprjeđenje ljudskih prava da ostane u fokusu integracija

Ombudsman predstavio mandat institucije Zaštitnika, organizacionu strukturu i angažman na relativno novim nadležnostima u vezi sa praćenjem prinudnog udaljenja stranaca i primjene UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom

2401 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda
Sa sastanka, Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Poštovanje i unaprjeđenje ljudskih prava i sloboda mora ostati u fokusu daljih integracija Crne Gore, a za sprovođenje demokratskih principa u praksi ključni su transparentnost institucija, smanjenje polarizacije u društvu i inkluzija. To je, između ostalog, ocijenjeno na prvom zvaničnom sastanku zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniše Bjekovića sa šeficom Delegacije Evropske unije, ambasadorkom Oanom Kristinom Popom.

Bjeković je, kako je saopšteno iz institucije Zaštitnika, ambasadorki i programskoj menadžerki za demokratiju i ljudska prava u Delegaciji, Mladenki Tešić, predstavio mandat institucije, organizacionu strukturu i angažman na relativno novim nadležnostima u vezi sa praćenjem prinudnog udaljenja stranaca i primjene UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

“Iako možda ne živimo najbolji momenat za ljudska prava u Crnoj Gori, radimo najbolje što možemo za dostizanje društva jednakih šansi, bez diskriminacije i za što više tolerancije. Činimo sve da se sačuvamo dnevno-političkih uticaja i da nastavimo put, koji je prepoznat u međunarodnoj i domaćoj javnosti”, rekao je on. Zahvalivši Delegaciji na dosadašnjoj saradnji i posebno podršci kroz projekte SOCCER i PREDIM, koji su osnažili instituciju kvalitetnim treninzima i obukama za zaposlene, Bjeković je rekao da cilj ostaje dalje jačanje vidljivosti, produktivnosti i povjerenja javnosti.

Ambasadorka Popa kazala je, kako se navodi, da institucija Ombudsmana uživa punu podršku Delegacije EU u zaštiti i promociji ljudskih prava u Crnoj Gori i da ima veoma važnu ulogu u doprinosu unapređenju vladavine prava i temeljnih prava. Kao neke od prioritetnih oblasti u kojima Delegacija i Zaštittnik imaju prostora za saradnju, navela je slobodu izražavanja, borbu protiv govora mržnje, prava manjina, rodnu ravnopravnost, zaštitu od porodičnog nasilja, prava LGBTIQ populacije i medija.

“Potrebno je da se grade mostovi saradnje i komunikacije u društvu. Inkluzija je ključna, kao i transparentnost institucija, a vjerujemo da Crna Gora ima ekspertizu za sprovođenje demokratskih principa u praksi”, kazala je šefica Delegacije EU.

Na sastanku je razgovarano i o planovima za djelovanje u lokalnim sredinama, međunarodnim obavezama i angažmanu Zaštitnika, saradnji sa partnerskim institucijama kao što su FRONTEX i agencije pod okriljem UN sistema, ali i podršci instituciji za prijavljivanje na IPA programe, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: