Kod ljekara zbog kratkog daha, oteklih nogu...

EMA preporučuje građanima da se jave ljekaru ako u sedmicama nakon vakcinacije primijete više simptoma. Astra Zenekom se ne smiju revakcinisati oni koji su imali trombozu praćenu niskim brojem trombocita

37264 pregleda 7 komentar(a)
Vakcinacija Astra Zenekom u Crnoj Gori sprovodi se od početka april, Foto: Reuters
Vakcinacija Astra Zenekom u Crnoj Gori sprovodi se od početka april, Foto: Reuters

Osobe koje su nakon prve doze Astra Zeneka imale trombozu praćenu niskim brojem trombocita ne smiju se revakcinisati, odnosno primati drugu dozu te vakcine.

To je nova preporuka Evropske agencije za ljekove (EMA) zdravstvenim radnicima, a sa kojima su upoznati i crnogorski medicinari putem Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

Ljekarima je preporučeno da je kod osoba kod kojih je dijagnostikovana trombocitopenija unutar tri sedmice nakon primjene Astra Zeneka vakcine treba provjeriti postoje li znakovi tromboze.

“Slično tome, kod osoba kod kojih se pojavi tromboza unutar tri nedjelje nakon primjene vakcine, potrebno je provjeriti broj trombocita, odnosno nastanak trombocitopenije. Ljekari specijalisti moraju pregledati osobe kod kojih se pojavi tromboza praćena trombocitopenijom”, navodi se u preporukama. EMA je zaključila da je sindrom tromboze sa trombocitopenijom (TTS) kontraindikacija za primjenu ove vakcine.

U EMA su podsjetili da se krvni ugrušci zajedno sa niskim brojem trombocita javljaju vrlo rijetko, ali da je ipak potrebno informisati pacijente o simptomima na koje treba da obrate pažnju, kako bi, u slučaju potrebe, na vrijeme zatražili pomoć ljekara, oporavili se i izbjegli eventualne komplikacije.

EMA je zato poručila građanima da ne smiju da prime drugu dozu, ako su doživjeli krvni ugrušak praćenim niskim brojem trombocita nakon vakcinacije prvom dozom.

Krvni ugrušci zajedno s niskim brojem trombocita javljaju se vrlo rijetko, ipak potrebno je informisati pacijente o simptomima na koje treba obratiti pažnju, kako bi u slučaju potrebe, na vrijeme zatražili pomoć ljekara, koji će im pomoći da se oporave i izbjegnu eventualne komplikacije.

Pacijentima je preporučeno da odmah potraže pomoć ljekara ako u nedjeljama nakon vakcinacije primijete kratak dah, bol u grudima, oticanje nogu, bol u nogama, dugotrajni bol u trbuhu, neurološke simptome, neurološke simptome, uključujući teške ili dugotrajne glavobolje, zamućeni vid, zbunjenost ili napade slični epilepsiji, kao i modrice na koži udaljene od mjesta primjene vakcine.

Iz EMA su naglasili da sindrom tromboze sa trombocitopenijom zahtijeva liječenje specijalista i da zdravstveni radnici treba da konsultuju smjernice, hematologe i specijaliste za koagulaciju krvi.

Zato je preporučeno da provjere da li unutar tri sedmice nakon vakcinacije postoje znakovi tromboze kod osoba koje imaju trombocitopeniju i obratno.

Na pitanje novinara da li će i u Crnoj Gori djeca od 15 godina moći da prime Astra Zeneka vakcinu, kao što je situacija u Hrvatskoj, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović juče je kazala da Ministarstvo, zajedno sa Institutom za javno zdravlje (IJZ), prati ono što se dešava u vezi sa vakcinacijom mlađih od 18 godina.

“Vjerovatno ste vidjeli u medijima da je i vakcina Fajzer odobrena za djecu od 12 do 15 godina, tako da ćemo se u odnosu na to veoma brzo izjasniti i odrediti, prateći sve najnovije smjernice evropskih i svjetskih standarda”, rekla je Borovinić Bojović.

Ministarka je juče kazala da je delegacija tog resora obavili određene razgovore u Beogradu, u vezi sa nabavkom vakcine koja se proizvodi na Torlaku.

“Očekujemo da ćemo biti apsolutno u mogućnosti da vakcine tim bržim i lakšim putem dođu u Crnu Goru”, poručila je ona.

Borovinić Bojović je apelovala na građane da nastave na ovako savjestan način da reaguju na imunizaciju i istakla da vakcina neće faliti.

U Crnoj Gori do juče je prvom dozom vakcinisano oko 29 odsto punoljetnog stanovništva, dok je oko 17 odsto revakcinisano.

Bonus video: