Stanovi zakoniti sudijama koji su ih dobili

Ustavni sud nije imao kvorum za odluku o inicijativi Instituta alternativa i poslanika, troje sudija podržalo bivšu Vladu

32690 pregleda 30 reakcija 34 komentar(a)
Sukob interesa Lopičićeve, Šćepanovića i Draškovića: Sutkinja i bivši premijer, Foto: SAVO PRELEVIC
Sukob interesa Lopičićeve, Šćepanovića i Draškovića: Sutkinja i bivši premijer, Foto: SAVO PRELEVIC

Zbog nedostatka dvoje sudija i problema sukoba interesa, Ustavni sud (US) nije mogao da odluči u vezi sa inicijativom za ocjenu ustavnosti odluke bivše Vlade Crne Gore da pod povlašćenim uslovima dijeli stanove pojedinim funkcionerima, saznaju “Vijesti”.

Sud je juče raspravljao o dvijema inicijativama, Instituta alternative i grupe poslanika Demokrata Crne Gore, kroz tačku za ocjenu ustavnosti pojedinih odredba Zakona o održavanju stambenih zgrada, na osnovu koga je Vlada internim Pravilnikom prethodnih godina dijelila stanove ministrima, sudijama, tužiocima, poslanicima...

Inicijativu nije prihvatio ni odbacio, odnosno nije donio konačnu odluku, jer nije bilo kvoruma za odlučivanje. A to su četri glasa od ukupno sedam koliko sudija po zakonu ima US. Pošto je dvoje sudija penzionisano, pa ih je trenutno petoro, za većinski stav je bilo troje sudija.

To su, prema informacijama “Vijesti”, sudije Budimir Šćepanović, Desanka Lopičić i Dragoljub Drašković. Oni su, kako saznaju “Vijesti”, iznijeli stav da je odluka bivše izvršne vlasti zakonita. Pošto se nijedan od preostale dvojice sudija Miodrag Iličković i Milorad Gogić nije složio sa tim, US nije odlučio.

Sudija izvjestilac bila je Desanka Lopičić, koja je navela da bivša Vlada nije prekoračila ovlašćenja i da je odluka o podjeli kredita i stambenih kvadrata bila zakonita. Sutkinja je time prihvatila argumente koje je kabinet bivšeg premijera Duška Markovića naveo u izjašnjenju - da je praksa dodjele stanova funkcionerima, sudijama, tužiocima postojala i u ranijim sistemima i državama.

Markovićeva vlada je takođe u izjašnjenju US navela ono što je bivši premijer isticao i u javnim stavovima - da se rješavanjem stambenih pitanja sudija i tužilaca ne utiče na njihovu nezavisnost.

“Sudijska i tužilačka nezavisnost je preduslov vladavine prava iIi fundamentalna garancija pravičnog suđenja… Da bi ta lica nepristrasno obavljala poslove neophodno im je obezbijediti osnovne uslove za život”, navodi se u izjašnjenju Markovića.

Skupštinski Ustavni odbor će na sjednici 4. juna razmatrati da li 15 kandidata koji su prošle godine javili na oglas za dva mjesta u US ispunjavju uslove. To je objavljeno na sajtu Skupštine.

Sutkinja Desanka Lopičić nije se pozivala na sukob interesa iako je dobila 75 kvadrata, a već je bilo stambeno obezbijeđena.

Sudije Milovan Gogić i Miodrag Iličković su jedini u US koji nisu dobili stanove ni kredite od bivše vlade. Oni su glasali protiv predloge koleginice da se odbija predlog za utvrđivanje neustavnosti vladine odluke i odbija zahtjev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji na osnovu osporenih odredaba Zakona.

Inicijativa IA i poslanika Demokrata može ponovo biti razmatrana ako je dobije novi sudija izvjestilac ili je Lopičićeva može ponovo delegirati za plenum.

Ranije je objavljeno da su vladine kredite dobili i sudija Budimir Šćepanović i to 90 kvadrata i Dragoljub Drašković - 109 kvadrata.

Bonus video: