Pregovori počinju nakon 500 potpisa

Arhitekta na terenu razmatrao mogućnosti za izmjenu projekta kojim je više stotina stanovnika naselja Tomaševići ostavljeno bez direktnog prelaska od kuće do imanja

6501 pregleda 4 komentar(a)
Opština će pomoći kad se građani pomuče oko potpisa: Izgradnja puta u Tomaševićima, Foto: Jelena Jovanović
Opština će pomoći kad se građani pomuče oko potpisa: Izgradnja puta u Tomaševićima, Foto: Jelena Jovanović

Mještani danilovgradskog naselja Tomaševići moraće da prikupe najmanje 500 potpisa da bi počelo rješavanje njihovog problema: priključnih puteva na magistralu Danilovgrad - Podgorica.

To su im juče tražili predstavnici lokalne vlasti i arhitekta koji je na terenu razmatrao mogućnosti za izmjenu projekta kojim je više stotina stanovnika tog naselja ostavljeno bez direktnog prelaska od kuće do imanja.

“Jutros je dolazio glavni arhitekta i predstavnici Opštine. Bili su ljubazni, ali nam je rekao da misli da bi kružni tok ili raskrsnica na ovom mjestu usporila saobraćajnicu, koja je predviđena kao brza traka. Mi smo ostali pri našem zahtjevu, jer nećemo dozvoliti da nam se djeca maltretiraju kada odlaze u školu i vraćaju se iz nje, ali ni da se mi mučimo i umjesto da pređemo stotinjak metara, kružimo kilometrima da bismo obradili imanje i vratili se kući. Rekli smo mu i da će saobraćaj više usporavati kruženje magistralom traktorima sa priključcima nego bilo koja vrsta raskrsnice”, kazao je Vijestima Boro Đurović.

On je istakao da je i juče ujutro i dan ranije na sastanku sa predstavnicima lokalne vlasti objasnio da zahtjevom ne ucjenjuju nikoga, ali i da neće pristati na ucjene.

“Potpisi su najmanji problem, ali ako bude drugih ucjena, odnosno ako ovo što su obećali ne ispune, na to nećemo pristati”, rekao je on.

Mogućnost da se riješi problem tog najgušće naseljenog mjesta koje je projektom bulevara sa četiri trake ostalo bez raskrsnice, lokalna vlast najavila im je nakon izvještavanja Vijesti o tom problemu.

Mještani Tomaševića minulog vikenda za Vijesti su kazali da će im projekat novog bulevara, ukoliko se ne izmijeni, značajno otežati život.

Sadašnjim projektom, više od hiljadu mještana tog danilovgradskog naselja nakon izgradnje četiri trake trpjeće posljedice - da bi od kuće prešli na imanje i vrate se, moraće da kruže kilometrima.

Od oko tri stotine domaćinstava u tom dijelu, dobar dio njih ima imanja sa jedne, a kuće sa druge strane magistrale i prelazak od kuće do baštine, biće im nemoguć, a najveći problem će, kazali su imati djeca kojima će i odlazak u školu biti otežan, kao i povratak iz nje.

Iz Opštine Danilovgrad krajem sedmice Vijestima su odgovorili da je glavni projekat rekonstrukcije magistralnog puta Danilovgrad - Podgorica urađen u skladu sa važećom planskom dokumentacijom za teritoriju te dvije opštine i da dodavanje novih raskrsnica i prekidanje razdjelnog ostrva nije u skladu sa planskom dokumentacijom i izdatim urbanističko-tehničkim uslovima:

“Kao ni u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima, naročito u pogledu projektovane brzine i bezbjednosti saobraćaja”.

Uprkos tome, nakon najave radikalizacije protesta pozvali su mještane Tomaševića na sastanak i uključili se u rješavanje njihovog problema. J. J.

Za sada ćemo poštovati dogovor, prikupiti potpise i predati ih lokalnoj upravi da naprave korak koji je njima ostavljen”, kazao je Tomašević

“Za sada ćemo poštovati dogovor”

Mještanin Boško Tomašević kazao je da se nada da nakon prikupljanja potpisa neće biti novih zahtjeva, jer greška kojom je izostavljena raskrsnica nije njihova.

“Ljudi iz naselja jutros su bili na magistrali kada je dolazio taj arhitekta. Rekli su da je problem mijenjati projekat, ali da će, nakon što prikupimo 500 potpisa Opština poslati zahtjev glavnom projektantu i onima koji su odgovorni za rješavanje ovog problema. Ukoliko neko bude pokušavao da koči rješavanje ovog za nas životno važnog problema, mi ćemo radikalizovati proteste. Za sada ćemo poštovati dogovor, prikupiti potpise i predati ih lokalnoj upravi da naprave korak koji je njima ostavljen”, kazao je Boško Tomašević.

On se zahvalio nevladinoj organizaciji Koalicija za održivi razvoj, koja je u nedjelju pozvala nadležne da hitno riješe nastali problem i zahtijevala da mještane Tomaševića posjeti predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Bonus video: