Odbor Vodovoda Zaton pozvao građane da ne plaćaju taksu

Nakon poziva građanima Zatona da se prijave u Vodovod “Bistrica” kako bi se informisali o priključivanju na novi vodovod, reagovao Odbor za izgradnju vodovoda, zahtijevajući od građana da ne plaćaju takse

4311 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Vodovod u Zatonu kod Bijelog Polja danas je pušten u rad,” saopšteno je iz Vodovoda Bistrica. U projekat izgradnje vodovodne mreže u Zatonu čija je dužina oko 11 kilometara uloženo je 600 hiljada eura. Nakon što su završena tehnička ispitivanja stekli su se uslovi za početak snadbijavanja građana ovog područja vodom.

“Zainteresovani korisnici koji žele da ostvare pravo na vodovodni priključak mogu posjetiti prostorije Upravne zgrade Vodovoda “Bistrica” kako bi dobili detaljnije informacije o načinu i uslovima priključenja na gradski vodovod za naselje Zaton” - navodi se u saopštenju preduzeća Vodovod Bistrica.

Podsjećamo, ranije je na inicijativu predsjednika Opštine Petra Smolovića, Skupština usvojila odluku kojom je obezbijeđeno da troškovi prilikom priključenja na vodovodnu mrežu budu upola manji za sve građane na teritoriji opštine.

Ova odluka važi do kraja godine, pa se pozivaju svi građani Zatona ali i svih drugih mjesta u našoj opštini da zaključe ugovore sa Vodovodom po povoljnim uslovima.

Opština Bijelo Polje je u saradnji sa Upravom javnih radova realizovala ovaj projekat kojim je riješen višedecenijski problem sa vodosnabijevanjem mještana Zatona i okolnih sela.

Odbor za izgradnju vodovoda Zaton pozvao je građane da ne plaćaju administrativnu taksu u visini od 355.74 eura Vodovodu "Bistrica" a na ime priključka na novoizgrađeni Vodovod "Zaton".

Predsjednik tog odbora Duško Dangubić On je podsjetio da je Vodovod "Zaton" izgrađen od sredstava Vlade CG, oko 485.000 eura i ranije, u prvoj fazi 2016. godine, od sredstava Opštine Bijelo Polje u visini od oko 100.000 eura.

“Takođe, građani su u ranijem periodu već plaćali značajne sume novca za te svrhe a imovinsko pravne odnose koji su odložili radove ranije, riješio je posebno formirani Odbor za izgradnju Vodovoda Zaton, i to bez nadoknade velikom broju vlasnika, koji se sada sa pravom pitaju da li su oni ustupili svoje parcele zbog građana ili zbog ekstra profita javnom preduzeću koje bi trebalo da bude u funkciji građana a ovakvim odnosom to svakako nije, te su u fazi preispitivanja svoje i ako ostane ova odluka na snazi spremni su da istu reviduju po tom pitanju, a za šta će imati podršku i ostalog stanovništva”, naveo je Dangubić u saopštenju.

Napomenuo je da je Vodovod “Zaton" izgrađen i svečano pušten u rad 28. avgusta prošle godine, od kada traje intezivna kampanja od strane rukovodstva pomenutog javnog preduzeća, koja je inače samo nastavak ranijih aktivnosti kojima su decenijama sabotirali realizaciju ovog kapitalnog projekta.

“Svjedoci smo medijske hajke, instruirane od strane ovog preduzeća , o tome kako nema dovoljno kapaciteta na postojećoj gradskoj mreži, kojom su pokušali dovesti javnost u zabludu a sada više to nije problem jer nas pozivaju da samo platimo taksu i voda će odnekud doći.

Vodovod Bistrica je uz pomoć lokalnog parlamenta legalizovao ovaj harač koji ima namjeru da naplati od, ekonomski i u svakom drugom smislu, iscrplenjog stanovništva, koje se u najtežim godinama krize izazvane pandemijom Kovida 19 bori za golu egzistenciju.

Odbor je tražio na brojnim sastancima sa nadležnima da se ukine ova u potpunosti ne osnovana taksa, kojom bi platili eventualni trošak štampe za ugovor na dvije strane formata A4, što po tržišnim uslovima košta 0.20 eura(20 centi) jer drugih finansijskih rashoda Vodovod "Bistrica" nije do sada imao.

Umjesto toga smo dobili konfuznu odluku lokalnog parlamenta o navodnom refundiranju 50 odsto troškova ali tek nakon što građani uplate puni iznos.

Pitamo se kome idu i za koje potrebe sredstva predviđena ovakvom odlukom, i da li Opština Bijelo Polje ima bilo kakve ingerencije nad ovim preduzećem ili je na snazi čaršijska priča kako je ono "država u državi" i nedodirljivo je za lokalnu samoupravu?

Građane Zatona molimo da budu strpljivi i istrajni da ujedinjenim snagama stanemo na put ovakvim i sličnim bahatostima, “ naveo je Dangubić.

Bonus video: