Nikšićane (ne) interesuje sezonski posao

Kako je istakla, prateći potrebe tržišta rada Zavod za zapošljavanje Crne Gore osmislio je program “Podsticaji za sezonsko zapošljavanje” kako bi povećao zaposlenost onih lica koji imaju poteškoća u pronalaženju posla.

6954 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Dok je 2019. godine preko 1.000 nezaposlenih Nikšićana bilo zainteresovano za sezonski posao tokom ljeta, za sada je interesovanje iskazalo svega njih 150.

Načelnica nikšićkog Biroa rada Rajka Radonjić, rekla je da se nada da će u narednim danima biti znatno veća zainteresovanost nezaposlenih, ali i poslodavaca.

“Prošle godine je zbog pandemije sezonsko zapošljavanje bilo na zanemarljivom nivou i svega 160 naših sugrađana se zaposlilo, dok je 2019. godine zaposleno 1.016 lica sa naše evidencije. Do sad je sa naše evidencije sezonski zaposleno 125 lica. Interesovanje ove godine nije na zadovoljavajućem nivou pa ulažemo dodatne napore da povećamo zainteresovanost. Trenutno je 150 nezaposlenih zainteresovano, što nije dovoljno s obzirom da ovih dana očekujemo značajnije oglašavanje potreba od poslodavaca za sezonskom radnom snagom”, kazala je Radonjić “Vijestima”.

Kako je istakla, prateći potrebe tržišta rada Zavod za zapošljavanje Crne Gore osmislio je program “Podsticaji za sezonsko zapošljavanje” kako bi povećao zaposlenost onih lica koji imaju poteškoća u pronalaženju posla.

“Program je usmjeren na poslodavce iz realnog sektora koji obavljaju djelatnost u sektoru usluga smještaja i ishrane i podrazumijeva subvencionirano zapošljavanje kojim je planirano sezonsko zapošljavanje 550 lica sa evidencije nezaposlenih na period od tri mjeseca”, objašnjava načelnica nikšićkog Biroa rada.

Rok za podnošenje prijava za pomenuti program bio je 31. maj, a Zavod je za njegovu realizaciju opredijelio 600.000 eura.

Prema njenim riječima, potražnja za sezonskom radnom snagom ove godine u izvjesnoj mjeri kasni, što je i razumljivo jer su poslodavci “osluškivali situaciju sa pandemijom i čekali povoljniji period”.

“Ranijih godina su nam se već u aprilu poslodavci javljali kako bi na vrijeme obezbijedili radnu snagu. Naša namjera je da promovišemo zapošljavanje domaće radne snage i pozivam poslodavce da se što više oslanjaju na našu radnu snagu i da daju priliku našim sugrađanima, a da posegnu za uvozom radne snage samo gdje je to najnužnije”, apelovala je Radonjić i pozvala nezaposlene Nikšićane da se jave za sezonsko zapošljavanje.

Studenti i đaci koji koji su zainteresovani za sezonski posao mogu da se prijave preko elektronske aplikacije koja se nalazi na web stranici i sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Radonjić objašnjava da poslodavci uglavnom traže radnu snagu za jednostavnije sezonske poslove kao što su pomoćni radnici u kuhinji, serviri, šankeri, sobarice, higijeničarke, radnici u vešeraju, održavanju zelenih površina, izdavanje plažnog mobilijara...

“Ove godine nastojimo da angažujemo što veći broj nezaposlenih na sezonskim poslovima, naročito i zbog činjenice da je veliki broj naših sugrađana, usljed pandemije, ostao bez posla i da je broj nezaposlenih na našoj evidenciji značajno uvećan”, kazala je Radonjić.

U Nikšiću je 5.913 nezaposlenih, što odgovara stopi nezaposlenosti od 22,9 odsto.

Bonus video: