Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: Želimo da sačuvamo crnogorskog poljoprivrednika

"Na ovaj način pokazujemo odgovornost, kao i da u najtežim situacijama podržavamo naše poljoprivrednike i domaću proizvodnju"

4521 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Ilustracija, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Poljoprivrednim proizvođačima koji mlijeko predaju mljekarama i sirarama kao i onima koji vrše preradu na gazdinstvu, u narednom periodu biće isplaćena dodatna pomoć, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Na ovaj način pokazujemo odgovornost, kao i da u najtežim situacijama podržavamo naše poljoprivrednike i domaću proizvodnju", kazali su iz Ministarstva.

Oni su istakli da su kroz kreiranje razvojnih politika u tekućoj godini, pripremili agrobudžetske mjere i subvencije koje će dati razvojnu šansu poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako podsjećaju, Ministarstvo je reagovalo i početkom godine i našlo rješenje za tržišne viškove krompira, gdje je otkupljeno preko 700 000kg.

"Takođe, u ovom periodu zabilježeno je povećanje cijena određenih imputa u proizvodnji hrane što je prvenstveno otežalo proizvodnju mlijeka", kazali su iz Ministarstva.

"Kao odgovoran partner, Ministarstvo je uputilo predlog da se finansijski reaguje i pruži pomoć radi prevazilaženja teškoća u ovoj proizvodnji", naveli su oni i dodali da će mljekarima biti isplaćena pomoć u visini iznosa koji odobri i prihvati Ministarstvo finansija odnosno Vlada.

Oni su kazali da je dok se čeka usvajanje budžeta a onda agrobudžeta, Ministarstvo u stalnim aktivnostima i kontaktima sa poljoprivrednim proizvođačima tražeći načine da shodno zakonskim procedurama djeluje i pomogne u teškim uslovima i zbog COVID 19.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede takođe, na ovaj način, u ovoj veoma teškoj godini izlazi u susret poljoprivrednim proizvođačima, tako što želi sačuvati crnogorskog poljoprivrednika a na drugi način želi ponuditi crnogorskom tržištu domaće proizvode odličnog kvaliteta", kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: