Grad gubi milione dok čeka saglasnost

Lokalna uprava Tivta djelimično se povukla pred odlučnošću Vlade da podrži građevinski lobi

4066 pregleda 0 komentar(a)
Tivat, Foto: Anton Marković
Tivat, Foto: Anton Marković

Novi, izmijenjeni nacrt Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, djelimično usklađen sa primjedbama koje je na originalnu verziju tog dokumenta poslatu mu još prije skoro pola godine, iskazalo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, trenutni je rezultat višemjesečnih nastojanja Opštine Tivat da napokon kod Vlade premijera Zdravka Krivokapića ishoduje zeleno svjetlo za svoje namjere da promijeni lokalnu politiku kada su komunalije u pitanju.

Ta naknada jedan je od glavnih izvora prihoda lokalne uprave, a novac koji Opština prikupi naplatom te takse od investitora koji grade nove ili rekonstruišu postojeće objekte na njenoj teritoriji, strogo je namjenski opredijeljen za unapređenje ili izgradnju nove javne i komunalne infrastrukture.

Administracija tivatskog gradonačelnika Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje) još u decembru prošle godine pripremila je novu Odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, kojom se taj lokalni propis uskađuje sa odredbama nedavno izmijenjenog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

To je iskorišteno i da se u djelo sprovedu predizborna obećanja aktuelne tivatske vlasti koju čini koalicija građanskih listi Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat, a koje su pored ostaloga, Tivćanima obećale da će izmjenama fiskalne politike u domenu komunalija, destimulisati sve izraženiju gradnju stanova za tržište i da će većim iznosima te naknade opteretiti investitore elitnih i ultraskupih turističkh rizorta kakav je, na primjer, Porto Montenegro.

Stoga je nacrtom nove Odlukom o komunalijama pored ostaloga, predviđeno ukidanje popusta od 40 odsto koji je za nove stambene, poslovne i stambeno-poslovne objekte površine do 500 kvadrata predviđen još važećom odlukom što ju je prije tri godine donijela tadašnja tivatska DPS-SD-HGI uprava.

Ukidanjem popusta za objekte do 500 kvadrata aktuelna tivatska vlast je odlučila da destimuliše posljednjih godina vrlo izraženu izgradnju novih stambeno-poslovnih zgrada manjeg gabarita sa stanovima za prodaju na tržištu, čime žele i da sačuvaju već dobrano načet i preizgrađen prostor, pogotovo u centru grada i nekim od prigradskih naselja Tivta.

KO ČUVA INVESTITORE

Administracija gradonačelnika Komnenovića je novom odlukom predvidjela i da u najekskulzivniju zonu, gdje su komunalije najskuplje, uvrsti i područje koje pokrivaju izmjene i dopune DSL “Dio Sektora 22 – Arsenal”, po kome se gradi elitni nautičko-turistički centar Porto Montenegro.

Bivša DPS-SD-HGI tivatska lokalna vlast nije našla za shodno da to uradi ranije, pa je Porto Montenegro bio “jedan stepen niže” na ljestvici za obračun i naplatu ove naknade i u rangu objekata koji se grade u centru Tivta ili obalnom pojasu Lepetana, Donje Lastve, Župe i Bonića.

Sve to međutim, nije se dopalo Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, pa je resor koji vodi ministar Milojko Spajić u proceduri koja prethodi izjašnjavanju Vlade o davanju saglasnosti na ovu odluku Opštine Tivat, izrazio stav da su ovakve namjere tivatske Opštine destimulativne za investitore.

“U mišljenju je konstatovano predloženo povećanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za objekte površine do 500m2, za oko 67 odsto. Iskazana je nesaglasnost sa ovakvim povećanjem naknada, uzimajući u obzir da će, prije svega, uticati na građane te mikro i male privrednike, koji žele da realizuju izgradnju objekata za lično stanovanje ili mali biznis”, obrazložili su svoj stav iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, dodajući da je takva njihova sugestija “na liniji obavezujućih preporuka Evropske komisije koje se tiču unapređenja regulatornog ambijenta, u dijelu uspostavljanja novih i povećanja postojećih fiskaliteta i parafiskaliteta, posebno na lokalnom nivou”.

SNAŽAN PRITISAK?

Nespremnost Vlade da prihvati novu tivatsku Odluku o komunalijama, Opštinu je od kraja prošle godine do danas koštala preko dva miliona eura, na koliko se procjenjuje gubitak nastao neprimjenjivanjem novog propisa.

Uprkos toj i činjenici da je Tivat u veoma lošoj finansijskoj situaciji jer je prethodna DFPS-SD-HGI uprava grada ostavila praznu kasu i neplaćene dugove od skoro pet miliona eura, Ministarstvo kojim rukovodi Spajić nije odustalo od stava da ne dozvoli ukidanje do važećih velikih povlastica u smanjenju komunalija za gradnju objekata površine do 500 kvadrata u Tivtu.

Pritisak građevinskog lobija je očito toliko jak da mu Vlada podvodi čak i napore lokalne uprave da fiskalnim mjerama obuzda prekomjerno trošenje prostora i svojevrsnu “budvanizaciju” Tivta gradnjom novih stambenih objekata za prodaju na tržištu.

Stoga je stoga lokalna uprava u međuvremenu pripremila i novi nacrt Odluke o komunalijama i ponovno ga uputila na razmatranje Vladi.

U odnosu na dosadašnji nacrt koji nije mogao dobiti saglasnost, u novom je ostalo ukidanje popusta u komunalijama za objekte do 500 kvadrata, ali je ta restrikcija djelimično ublažena na način da je predviđeno umanjenje te naknade od 30 odsto za površinu objekat do 250 kvadrata i dodatno umanjenje od 10 odsto u slučaju jednokratnog plaćanja takse.

Nominalna visina komunalija, inače, ni ovim nacrtom nije mijenjana u odnosu na onu iz važeće Odluke o komunalinjama bivše lokalne vlasti, pa će one i dalje iznositi od 60 do 210 eura za kvadrat zavisno od zone u kojoj se novi objekat gradi.

Određeni su, međutim, novi procenti za umanjenje te dažbine kod pojedinih kategorija objekata.

Tako se komunalije za pola smanjuju za stambeni prostor do 150 kvadarata površine kojim investitor rješava svoje stambeno pitanje.

Isti procenat umanjenja predviđen je za objekte koji se grade u biznis zoni, kao i za otvoreni prostor na parceli koji je predviđen za obavljenje djelatnosti.

U novom nacrtu ukinuta je odredba iz do sada aktuelnog koji nije prolazio kod Vlade, da na smanjenje komunalija koje može ići i do 50 odsto, mogu računati i investitori objekata koji imaju solarne kolektore za potrebe unapređenja energetske efikasnosti tih objekata.

Ta odredba je izbrisana ali je dodata nova - da se za 70 odsto umanjuju komunalije u slučaju pretvaranja posebnog i zajedničkog dijela stambenog objekta u poslovni i obratno.

Ostala je i ranije predložena odredba da se stepen umanjenja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta kreće i do 80 odsto za nove garaže, odnosno vjerske objekte.

Isti procenat umanjenja te naknade predviđen je i za rekonstrukciju objekata u kulturno-istorijskim cjelinama, odnosno objekata upisanih u registar kulturnih dobara.

I sa novom odlukom biće među najjeftinijima

Paradoks je da će Opština Tivat uprkos nespremnosti Ministarstva finansija da se opšti pretpostavi interesima građevinskog lobija i podrži fiskalnu politiku lokalne vlasti i dalje biti jedna od najjeftinijih na primorju kada su komunalije u pitanju.

Sa cijenama i popustima predviđenim u najnovijem nacrtu, Tivat će sa posječnom cijenom komunalija od 65,52 eura za kvadrat novog objekta u najvećoj i za gradnju najznačjnijoj trećoj opštinskoj zoni, biti jeftiniji od Budve gdje je cijena za takve objekte u odgovarajućoj zoni 82,75 eura, Herceg Novog (76,5 eura), Bara (78,4 eura) i Kotora gdje taj izdatak investitoru iznosi čak 136 eura za kvadrat.

“U namjeri da se zaštiti interes lokalne uprave u Tivtu i povećaju prihodi Opštine Tivat po ovom osnovu, a time stvore uslovi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koje privodi namjeni sve veći broj investitora, predlogom ovog propisa iznos naknade je povećan je sa 49,92 na iznos od 65,52€ (31,25%) uz umanjenje od 30% u odnosu na nominalni iznos od 104,00€ (72,80 €) i umanjenje od 10% za jednokratno plaćanje za III zonu. Na ovaj način postiže se i efekat zaštite prostora od pretjeranog privođenja namjeni postojećih planova izgradnjom objekata, ponajviše za prodaju i stanovanje, a manje za izgradnju privrednih i poslovnih objekata, što je do sada bio slučaj. I to ne treba da nas iznenađuje, jer se mnogo gradilo u Tivtu zbog ovako niske naknade. Direkcija za investicije Opštine Tivat se u ovom periodu suočava sa zahtjevima investitora za izgradnju objekata komunalne infrastrukture koji značajno i višestruko premašuju iznos njihovih obaveza za naknadu za komunalno opremanje. Sa postojećom odlukom Opština Tivat ne može efikasno podržati ovakve investicije”, stoji u analizi koja je o najnovijem nacrtu Odluke o komunalijama Opštine Tivat, predočena Vladi.

Bonus video: