Radulović: Zbog neriješenih zaostalih predmeta bačena sjenka na rad ASK

Predsjednik Savjeta ASK je poručio da je potrebno dalje jačanje povjerenja u rad Agencije kod domaće i međunarodne javnosti, ali i da treba raditi na izmjenama zakona i povećanju nadležnosti ASK

10302 pregleda 9 komentar(a)
Radulović, Foto: Screenshot/Youtube
Radulović, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 03.06.2021. 19:39h

Predsjednik Savjeta Agencije za sprečavanje korucpije Momčilo Radulović kazao je na sjednici Skupštine Crne Gore da je zbog neriješenih zaostalih predmeta bila bačena sjenka na rad Agencije.

"Insistirali smo na rješavanju zaostalih predmeta, zbog kojih je u prethodnom periodu bačena sjenka na rad Agencije, zamagljivani su rezultati koje je Agencija postizala u drigim oblastima rada. Navedeno smo postigli zahvaljujući inicijativama koje smo dobili od strane novinara, civilnog sektora i međunarodnih NVO, koje su nam pomogle da pažnju usmjerimo na one predmete koji su ranije inicirani a po kojima nije bilo postupano. Tako su neselektivno i nepristrasno rešavani svi pristigli predmeti," kazao je Radulović.

Sjednici je prisustvovala i direktorica Agencije Jelena Perović.

Na sjednici se razmatra izvještaj o radu Agencije.

Radulović je kazao da su oni ranije uputili inicijativu za mijenjanje pravnog okvira za dodjelu stanova i stambenih kredita pod povoljnim uslovima, ističući da su upućene konkretne preporuke, na što su, napomenuo je, ukazano i novoj Vladi.

On je poručio da je potrebno dalje jačanje povjerenja u rad Agencije kod domaće i međunarodne javnosti, ali i da treba raditi na izmjenama zakona i povećanju nadležnosti Agencije.

Poslanik Dragan Bojović napomenuo je da se ramatraju izvještaji za 2019. i 2020. godinu. Naglasio je da je 2019. godine na čelo Agencije bio Sreten Radonjić, koji je "već nadaleko poznat po svoj nepristrasnostni i profesionalnosti u borbi protiv korupcije".

Drugi izvještaj se odnosi na period prošle godine, kada je poslije više neuspjelih konkursa na čelo Agenije izabrana Perović.

"Ova dva izvještaja se razlikuju samo formalno... ali suštinski nema razlike, jer se način rada i djelovanja nije izmijenio sa promjenom direktorice", smatra poslanik.

Bojović je kazao da je skupštinski Odbor za antikorupciju prethodno negativno glasao o rezultatima rada Agencije u tom periodu.

On je spočitao selektivnost u radu Agencije.

Posebno je istakao primjer reakcije Agencije na izjave ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Lepoosavića, ali kazao da nije djelovala u više drugih slučajeva, među kojima je istakao izjave glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i imovinu predsjednika države Mila Đukanovića.

"Jasno je da vi, direktorice, svojim selektivnim činjenjem nastavljate praksu svog prethodnika, koja za cilj ima apsolutnu zaštitu Đukanovića od bilo kakvog zakonskog procesuiranja. Radi se dakle o jednom selektivnom postupanju, o tome da na neprofesionalan način vršite svoju ulogu direktorice... Mislim da zbog toga ova Skupština treba pred Savjetom da pokrene postupak vašega razrješenja, odnosno da traži od Savjeta vaše razrješenje. Doduše, nemam nade da će tu postojeća garnitura Savjeta nešto preduzeti," kazao je on.

Poslanica Tamara Vujović kazala je da se sa korupcijom treba baviti neprestano i da "ne smije biti nedodirljivih, kao što je do sada bio slučaj".

Poslanica Danijela Đurović je na sjednici kazala da je mnogo primjera selektivnoti u radu ove institucije.

"Daleko smo mi od toga da se izborimo sa korupcijom," kazala je ona. Poslanik Miloš Konatar kazao je da je za borbu protiv korupcije neophodna politička volja.

"Mi do sada političku volju za bespoštednu, neselektivnu borbu protiv korupcije nismo imali", kazao je on.

Bonus video: