"Ministarstvo da ne pravi smetnju za transformaciju ugovora"

“Ohrabrujemo kolege sa ugovorom o radu na određeno vrijeme da zaštite svoja prava, da se obrate Udruženju ili nadležnoj inspekciji za rad i radne odnose kako bi stekli pravo na transformaciju”, rekla je Vukčević

1734 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta pozvalo je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, da zaposlenima koji rade na određeno vrijeme ne pravi smetnju za transformaciju ugovora na neodređeno vrijeme, ako su ispunjeni zakonski uslovi.

Predsjednica Udruženja Stanka Vukčević je kazala da je Ministarstvo prosvjete obavijestilo vaspitno-obrazovne ustanove da je za transformaciju ugovora sa određenog na neodređeno vrijeme potrebna saglasnost resornog ministarstva "shodno pozitivnim zakonskim propisima“.

„Udruženje najoštrije osuđuje i osporava ovakvu poruku koja nije, kako se navodi u poruci Ministarstva, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima“, poručila je Vukčević.

Ona je pojasnila da je u skladu sa propisima da zaposleni stiče pravo na transformaciju ugovora sa određenog na neodređeno vrijeme ako je radno mjesto sistematizovano, ako je raspisan konkurs za takvo radno mjesto i ako ima tri godine radnog staža, sa dozvoljenim prekidom do 70 dana.

“Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nema pravo da od vaspitno-obrazovnih ustanova, odnosno od direktora škola, traži saglasnost za transformaciju ugovora”, ocijenila je Vukčević.

Vukčević je kazala da Ministarstvo daje samo saglasnost na Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta vaspitno-obrazovne ustanove a ne na ime i prezime zaposlenog.

“Ohrabrujemo kolege sa ugovorom o radu na određeno vrijeme da zaštite svoja prava, da se obrate Udruženju ili nadležnoj inspekciji za rad i radne odnose kako bi stekli pravo na transformaciju”, rekla je Vukčević.

Udruženje, kako je navela, osuđuje poruku Ministarstva da će svi ugovori koji su u prethodnom periodu transformisani, bez saglasnosti tog resora, biti "kontrolisani sa posebnom pažnjom“.

„Ako su ugovori transformisani u skladu sa zakonom moraju ostati na snazi, i zaposlenima se ne smije oduzeti pravo na radni odnos na neodređeno vrijeme niti Ministarstvo ima pravo na to“, poručila je Vukčević.

Ona je kazala da, ako su ugovori nezakonito transformisani, to pravo „posebne pažnje“ isključivo pripada Inspekciji rada.

Bonus video: