Djeca sa dijabetesom teško do trakica

Iz Montefama tvrde da redovno snabdijevaju apoteke sredstvima za dijabetičare, ali da imaju problem da nabave skupu terapiju za rijetka oboljenja zbog jednomjesečnog finansiranja

9197 pregleda 6 komentar(a)
Pojedine apoteke po 20 dana ne dobijaju trakice, tvrde roditelji djece sa dijabetesom (ilustracija), Foto: shutterstock
Pojedine apoteke po 20 dana ne dobijaju trakice, tvrde roditelji djece sa dijabetesom (ilustracija), Foto: shutterstock

Roditelji djece sa dijabetesom tvrde da su već duže u državnim apotekama česte nestašice trakica za mjerenje šećera, lanceta, pa čak i insulina.

Iz zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm”, međutim, tvrde da redovno isporučuju ova sredstva apotekama, ali istovremeno i priznaju da zbog jednomjesečnog finansiranja imaju probleme sa snabdijevanjem medikamentima.

U Udruženju roditelja djece sa dijabetesom Beta tvrde da u pojedinim državnim apotekama trakice ne dolaze i po 20 dana.

“U nekima dođe manja količina sedmično, koja se brzo razgrabi, pa mnogi ostanu uskraćeni”, pojasnili su iz ovog udruženja.

Navode da su djeca sa dijabetesom, u potpunosti zavisna od insulina, koji za njih znači razliku između života i smrti.

“Moraju mjeriti šećer osam puta dnevno i to ukoliko je sve u redu. Ukoliko imaju i banalnu prehladu, broj mjerenja se povećava dvostruko... Nedostaju često i lancete i iglice od četiri i šest milimetara, namijenjene za malu djecu”, kazali su “Vijestima”.

U ovom Udruženju tvrde da su povodom ovog problema kontaktirali “Montefarm”, ali im je traženo da se obrate zvanično mejlom.

“To smo i učinili 15. aprila, ali od tada nikakav odgovor nismo dobili, niti se situacija u snabdijevanju popravila. Djeca s dijabetesom se ne mogu strpjeti i čekati, jer svaka trakica čuva njihov život i zdravlje. Udruženje roditelja djece s dijabetesom, ne može prihvatiti ovako neodgovoran odnos Montefarma prema zdravlju naše djece”, poručili su iz Udruženja. Pojasnili su da kutija sa oko pedesetak trakica košta više od 20 eura, što je dovoljno za pet dana ukoliko je zdravstveno stanje najmlađih dijabetičara u redu.

Iz “Montefarma” su juče odgovorili da “redovno isporučuju trakice, lancete i aparate za mjerenje nivoa glukoze u krvi, kao i insuline”.

“Napominjemo da ni tokom prethodnih 15 mjeseci, koliko je prisutan koronavirus u Crnoj Gori, nije bilo nestašice insulina. Apoteke Montefarma u svim opštinama dobijaju kontinuiranu isporuku pomenutog medikamenta shodno broju pacijenata koji koriste neki od insulina. Ako pojedine apoteke u određenom trenutku nemaju dovoljnu količinu svih vrsta insulina, prvom narednom isporukom zalihe se dopunjavaju, nerijetko i vanredno”, kazali su iz ove ustanove.

Državne apoteke ostale su sredinom aprila nekoliko dana bez insulina, o čemu su “Vijesti” pisale.

Iz “Montefarma” su tada saopštili da su u skladište stigle dopune lijeka i da je počela vanredna distribucija.

“Montefarm je tokom cijele prethodne i u prva tri mjeseca tekuće godine redovno isporučivao našim apotekama insuline. Ako su u prethodnih nekoliko dana pojedine apoteke imale problem sa zalihama insulina, taj deficit je mogao trajati dva-tri dana. Naše skladište očekuje dopunu svih vrsta insulina 16. aprila nakon čega će odmah početi vanredna distribucija apotekama kojima je potrebna hitna isporuka”, odgovorili su ranije iz “Montefarma”.

Iz ove ustanove, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, juče su ponovo potvrdili da je snabdijevanje ljekovima, kako državnih apoteka tako i javnih zdravstvenih ustanova, u posljednjih nekoliko mjeseci otežano i to zbog jednomjesečnog budžetskog finansiranja.

“To je za posljedicu imalo nemogućnost raspisivanja godišnjeg tendera i planiranje zaliha. Naročito je teško obezbijediti terapije za takozvana rijetka oboljenja, gdje kutija jednog lijeka košta i do nekoliko hiljada eura”, odgovorili su iz “Montefarma”.

“Vijesti” su početkom februara, na osnovu dokumentacije sa platforme Sindikata doktora medicine, objavile da bi crnogorske apoteke i zdravstvene ustanove mogle da se suoče sa nestašicom ljekova ukoliko Ministarstvo finansija ne promijeni odluku o privremenom finansiranju u oblasti zdravstva u dijelu koji se odnosi na izradu planova javnih nabavki do donošenja budžeta za 2021.

Bivše rukovodstvo Fonda za zdravstveno osiguranje sredinom januara obavijestilo je to Ministarstvo da je oblast zdravstva specifična, dok je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović sedmicu kasnije kolegama iz resora finansija uputila zahtjev za mišljenje za izradu planova javnih nabavki za potrebe zdravstvenog sistema.

U prethodnih nekoliko mjeseci zabilježena je nestašica ljekova protiv zgrušavanja krvi, koje osim kovid pozitivnih pacijenata kao redovnu terapiju koriste i trudnice, kao i antibiotika.

“Naročito je teško obezbijediti terapije za takozvana rijetka oboljenja, gdje kutija jednog lijeka košta i do nekoliko hiljada eura”, odgovorili su iz “Montefarma”

Bonus video: