Od Centra bezbjednosti do Centra za mlade

Učesnici radionica u sklopu projekta "Moj grad - grad mladih" predložili su da bivša zgrada policije u Nikšiću, koja se nalazi u Ulici “Narodnih heroja”, postane Centar za mlade
168 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2017. 12:18h

U Nikšiću je, na inicijativu Agencije za lokalnu demokratiju, a u ime inicijative za osnivanje Centra za mlade, održana svirka u lokalu "Floyd", u kojoj je učestvovalo sedam bendova. Nastupali su: Marko Vukajlović, Simo Bakoč, Vladimir Perišić, Mihailo Bulajić, Alen Pajazitović, Đorđije Njunjić, Veljko Vučurović i Bojan Kandić.

Ideja osnivanja Centra za mlade, koji bi imao lokalni i regionalni karakter, nastala je tokom radionica koje je Agencija za lokalnu demokratiju realizovala u sklopu projekta „Moj grad – grad mladih“. Učesnici radionica predložili su da bivša zgrada policije, koja se nalazi u Ulici “Narodnih heroja”, postane Centar za mlade.

“Projekat ‘Od Centra bezbjednosti do Centra za mlade’ proizašao je iz radionica koje smo sprovodili prethodne dvije–tri godine a tiču se mapiranja lokacija po gradu koje su trenutno neiskorišćene, a u budućnosti mogu dobiti neki novi sadržaj. Od mapiranih lokacija mladi su izabrali staru zgradu policije kao lokaciju koja ima veliki potencijal i predložili da to bude Centar za mlade, multifunkcionalni prostor koji će nuditi mladima različite sadržaje”, kazao je Božina Stešević, iz Agencije za lokalnu demokratiju, saradnik za pitanja mladih.

Inicijativu je podržao Fond za aktivno građanstvo (fAKT) a iz Agencije trenutno “opipavaju” puls NVO sektora, kao i mladih, kako bi vidjeli da li su zainteresovani za realizaciju pomenute ideje.

“Suština je da se tom prostoru da novi život i da ne stoji godinama prazno. Radimo sa mladima i pokušavamo da informišemo širu zajednicu da bi vidjeli kolika je spremnost da se stane iza te ideje. Ako bude velika grupa spremna da stane iza toga biće lakše da Ministarstvu finansija, koje gazduju tim prostorom, uputimo inicijativu da zgrada postane vlasništvo zajednice, da bi naredni korak bio traženje sredstava”, kazao je Stešević.

Iako je, kako je kazao, dug put pred njima, ukoliko se ispune ta dva uslova – da zajednica i Ministarstvo finansija podrže njihovu inicijativu, koliko god bilo teško naći potrebna finansijska sredstva, taj proces će, uz pomenutu podršku, ići lakše.

Galerija

Bonus video: