Galić: Obolijevanje od koronavirusa na najmanjem nivou od jula 2020. godine

Na konferenciji su govorili državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić i koordinator vakcinacije u Podgorici Slađana Račić

74264 pregleda 19 komentar(a)
Galić, Foto: Vlada Crne Gore
Galić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.06.2021. 16:07h

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić rekao je da je obolijevanje od koronavirusa u Crnoj Gori sada na najmanjem nivou od jula 2020. godine.

On je to rekao na pres konferenciji Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Podgorica o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i predstavljanju novih epidemioloških mjera.

Sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić je kazao da su usvojene nove olakšane mjere koje će važiti od 5. do 18. juna.

"U baštama i na terasama ugostiteljskih objekata dozvoljava se organizovanje proslava, svadbi, proslava maturskih večeri, druge privatne proslave uz prisustvo do 5o lica. Ugostiteljski objekti moraju da obezbijede da svi zaposleni i gosti nose maskeosmi neposredno pri konzumiranju pića i hrane nakon čega se maska odmah vraća na lice. Da se obezbijede sredstva za dezinfekciju na stolovima, razmak između stolova da bude najmanje dva metra, da za stolom sjede naviše četiri gosta, da rad organizuju od sedam do ponoći, da onemoguće samousluživanje, stajanja i zadržavanja ispred šanka i visokih stolova za stajanje, da obezbijede redovno održavanje dezinfekciju i higijenu u skladu sa preporukama Instituta", rekao je Bajić.

On je kazao da je muzički program uz učešće pjevača i muzičara dozvoljen u baštama i terasamaugostiteljskih objekata od 20 do 23 časa.

Bajić je rekao da što se tiče organizacije proslava maturskih večeri, škole su dužne da obezbijede lica koja će biti odgovorna za poštovanje mjera propisaniog broja lica na proslavi.

Kazao je da se ekskurzije i izleti dozvoljavaju uz putovanje do 50 lica uz obavezu organizatora da obezbijedi lice koje će biti odgovrno za broj lica i poštovanje mjera.

Rekao je da je i dalje zabranjena muzika u zatvorenom prostoru, kao i igra i ples.

"Što se tiče mjera koje se odnose na kretanje preko granice i ulazak u Crnoj Gori, državljanima zemalja Evropske unije i Izraela omogućava se ulazak u Crnu Goru bez obaveznog testiranja", rekao je Bajić.

Rekao je i da razmatraju zahtjeve na kretanje prekoo granice za druge države i za rad drugih privrednika i ograničenja koja su i dalje na snazi.

Koordinatorka vakcinacije u Podgorici Slađana Račić je rekla da zbog velike uspješnosti masovne vakcinacije i zbog racionalizacije radnog angažmana i da se zdravstvenim radnicima omogući predah i odmor, privremeno gase vakcinalne punktove u svim opštinama.

"U Andrijevici gase se dva punkta u Domu kulture, a ostaje u Domu zdravlja. U Baru se gasi pet punktova u hotelu Princes, ostaje u Gimnaziji Niko Rolović, Virpazaru i Ostrosu. U Beranama vakcinalni punktovi ostaju u Sportskom centru. Bijelo Polje - gasi se pet punktova u sali Rasovo, ostaju punktovi u OŠ "Milivoje Dobrašinović. U Budvi ostaju punktovi u Crvenom krstu i u ambulantio Doma zdravlja Petrovac. Na Cetinju ostaju punktovi u Crvenom krstu. U Danilovgradu ostaju punktovi u OŠ "Vuko Jovović". U Gusinju se gasi punkt u Domu kulture, a ostaje punkt u Domu zdravlja. U Herceg Novom gasi sedeset punktova u Institutu Igalo, a ostaju punktovi u Domu zdravlja. U Kolašnu se gase dva punkta u OŠ "Risto Manojlović, a ostaju u Domu zdravlja. U Kotoru punktovi ostaju u Centru za kulturu Škaljari. U Mojkovcu se gase dva punkta u OŠ "Aleksa Đilas Bećo", a ostaju u Domu zdravlja. U Nikšiću se gasi šest punktova u Tehnopolisu i OŠ "Mileva Lajović Lalatović" , o ostaju u OŠ "Luka Simonović i Domu zdravlja. U Petnjici se gasi punkt u OŠ "Mahmut Hadrović", a ostaje punkt u Domu zdravlja. U Plavu se gase četiri punkta u Srednjoj školi "Baćo Bašić", a ostaju u Domu zdravlja. U Plužinama vakcinalni punktovi ostaju u Domu zdravlja. U Pljevljima gase se četiri punkta u Prvoj osnvnoj školi, a ostaju u Domu Vojske. U Podgorici gase se četiri punkta u VMC. Punktovi u Sportskom centru, Muzičkom centru, Univerzitetskom centru, Domu zdravlja Tuzii Golubovci će i dalje funkcionisati. U Rožajama gase se tri punkta u OŠ "Mustafa Pečanin", a ostaju u Domu zdravlja. U Šavniku se gasi punkt u Obrazovnom centru, a ostaje u Domu zdravlja. U Tivtu se gase punktovi u Centru za kulturu "Partizan", a ostaju u Domu zdravlja. U Ulcinju punktovi ostaju na Autobuskoj stanici. Na Žabljaku gase se punktovi u OŠ "Dušan Obradović" i ostaju u Domu zdravlja", rekla je Račić.

Ona je pričala i o mapi puta vakcinalnih autobusa.

Na pitanje novinara o nepravilnosti koje su utvrđene u određenim zdravstvenim ustanovama, Bajić je kazao da je bilo nekih nepravilnosti u radu risanske bolnice.

"Mi smo na sastanku razmotrili sve te nepravilnosti, i dogovorili unapređenje dalje saradnje", kazao je on.

On je dodao da sa Ruskim državnim investicionim fondom i dalje održavaju aktivnu komunikaciju.

"Razgovori nijesu prekinuti, i očekujemo u ovom mjesecu isporuku kontingenta vakcina Sputnjik V. Kada tačo, to ne zavisi od nas. Proizvodnja vakcina u Srbiji u Torlaku je vrlo dobra inicijativa. Uspostavljen je kontakt sa Ministarstvom zdravlja Srbije i Institutom Torlak", dodao je Bajić.

Istakao je da je u Crnoj Gori dovoljno punktova za vakcinaciju i pozvao građane koji se nisu vakcinisali da to obave što prije.

Galić je istakao da je zaključno sa jučerašnjim danom u Crnoj Gori aplicirano 234.278 vakcina - 138.052 prve doze, 96.226 druge doze.

On je kazao da je dostupno preko 300.000 vakcina te da vakcine ne nedostaju, a nove će pristizati.

"Mi sada prelazimo na drugu strategiju, a to je da priđemo građanima u smislu vakcinacije. Preko preduzeća gdje rade, ili autobusima koji su vidljivi u gradovima. Vakcine ne nedostaju, i zato - građani, vakcinišite se", poručio je direktor IJZ.

Galić je poručio da konačini stav o imunizaciji trudnica i mlađih od 18 godina donosi Nacionalno tijelo za imunizaciju (NITAG).

"Rezultate ćemo saopštiti kada se studija bude završila", kazao je on.

Galić je kazao da je studija o efikasnosti vakcina na početku i da će rezultate saopštiti kada se studija bude završila.

Galić je rekao da u Crnoj Gori trenutno ima 312, 313.000 vakcina, te da ih ima dovoljno.

"Određeni broj vakcina odlazi na provjeru u Torlak u Beogradu. Vakcina imamo dovoljno, a potpisani su i neki ugovori, dakle - vakcine će dolaziti u Crnu Goru. Bitno je da građani shvate da su vakcine naš izlaz iz ove situacije", kazao je on.

Poručio je da Fajzerove vakcine stižu sukcesivno, svake sedmice.

Na pitanje novinara o tzv. "ukrštenoj" vakcinaciji (kombinovanje vakcina različitih proizvođača), Bajić je kazao da to nije odobreno, te da su preliminarni podaci koje imaju nedovoljni da bi formirali definitivan stav.

"Situacija se pažljivo prati. Neke neželjene reakcije poslije vakcinacije su izraženije ako se vrši "ukrštena" vakcinacija", rekao je Bajić.

Galić je rekao da je i za to nadležan NITAG.

Rekao je i da informacije vezane za neželjene reakcije na AstraZeneku nisu ništa novo.

Bonus video: