važe od 5. do 18. juna

Ovo su nove mjere u borbi protiv koronavirusa

"U baštama i na terasama ugostiteljskih objekata dozvoljavaju svadbe, proslave matruskih večeri i druge privatne proslave, uz prisustvo do 50 osoba..."

20124 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na preporuku Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Komisije za borbu protiv koronavirusa, Savjet Vlade Crne Gore usvojio je nove, liberalizovane mjere koje će da važe od 5. do 18. juna, saopšteno je danas iz IJZ.

U saopštenju se navodi da se u baštama i na terasama ugostiteljskih objekata dozvoljavaju svadbe, proslave matruskih večeri i druge privatne proslave, uz prisustvo do 50 osoba, pod istim uslovima kao što se vrši i obavljanje ugostiteljske djelatnosti, i to da ugostiteljski objekti obezbijede da:

- svi zaposleni i gosti nose zaštitne maske, osim tokom neposrednog konzumiranja pića, nakon čega se maska odmah vraća na lice, a tokom konzumiranja hrane maska se vraća na lice odmah nakon završetka obroka,

- obezbijede sredstva za dezinfekciju (gel za dezinfekciju ili vlažne alkoholne maramice) na svim stolovima,

- razmak između stolova bude najmanje dva metra,

- za stolom sjede najviše četiri gosta,

- rad organizuju, u periodu od 7 časova do ponoći,

- onemoguće uslugu samousluživanja, stajanje i zadržavanje ispred šanka i visokih stolova namijenjenih za stajanje,

- obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl., u skladu sa preporukama Instituta,

- obezbijede obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada,

- zabrane izvođenje muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara, osim na terasi/bašti u periodu od 20 do 23 časa,

Iz IJZ su kazali da organizatori proslava maturskih večeri - škole dužne su da odrede osobu koja će biti odgovorno za prisustvo propisanog broja osoba na proslavi, pored odgovornosti ugostiteljskih objekata.

"Dozvoljavaju se i izleti i ekskurzije u Crnoj Gori, uz organizaciju putovanja za 50 lica, uz obavezu organizatora - škole da odredi lice koje će biti odgovorno za putovanje propisanog broja lica i uz poštovanje važećih epidemioloških mjera", zaključuje se u saopštenju IJZ.

U ugostiteljskim objektima (unutar objekta i na terasi/bašti) dozvoljava se emitovanje muzike, korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika, DJ žurke i sl.), kao i emitovanje muzike/muzičkog programa preko uređaja za emitovanje muzike i akustičnih i elektroakustičnih uređaja, bez mogućnosti igranja i plesanja gostiju.

I dalje je zabranjena muzika uživo unutar ugostiteljskih objekata.

Državljanima zemalja članica EU i Izraela omogućava se bezuslovan ulazak u Crnu Goru, što od ranije važi za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.