povodom obilježavanja svjetskog dan životne sredine zasadili maslinu

Bečić: Izviđači istinske patriote ovog društva, zajednička misija da svi crnogorski resursi budu sačuvani

„Crna Gora ima budućnost samo ako bude ekološka, ako bude socijalno pravedna, ako bude zasnovana na vladavini prava i ako bude jaka građanski“, zaključio je Bečić

10462 pregleda 6 komentar(a)
Predsjednik Skupštine sa izviđačima, Foto: Skupština Crne Gore
Predsjednik Skupštine sa izviđačima, Foto: Skupština Crne Gore

Članovi omladinske organizacije Saveza izviđača Crne Gore (SICG), predstavljaju zdravu mladost koja istinski baštini pravi sistem vrijednosti, ali i pomaže u obnavljanju tog sistema i borbi za prirodu, odnosno budućnost Crne Gore, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić..

On se povodom obilježavanja Svjetskog dana životne sredine - 5. juna obratio prisutnima ispred Skupštine, gdje je upriličen i program i poručio da je borba za zaštitu životne sredine, borba za očuvanje prostora, borba za budućnost budućih naraštaja.

"Ovo su istinske patriote ovoga društva, ovo je mjera patriotizma u jednom društvu, jer mi se svi zajednički borimo da sačuvamo Crnu Goru i resurse koje ona ima. Crna Gora jeste mala, ali najljepša zemlja u Evropi. Mi hoćemo da svi resursi budu crnogorski i sačuvani, a ne tajkunski i devastirani. To je naša zajednička misija i drago mi je što smo partneri na tom putu“, kazao je Bečić, saopštili su iz Skupštine.

On je, obraćajući se mladim izviđačima, kazao da je Crnoj Gori i Balkanu nasušno potreban mir i poručio da od malih nogu uče da promovišu mir, ljubav, toleranciju, međuvjerski i međunacionalni sklad.

„Crna Gora ima budućnost samo ako bude ekološka, ako bude socijalno pravedna, ako bude zasnovana na vladavini prava i ako bude jaka građanski“, zaključio je Bečić.

Aleksa Bečić, SICG, Savez izviđača Crne Gore
foto: Skupština Crne Gore

Načelnik SICG, Dušan Masoničić, apelovao je na sve građane Crne Gore da počnu da vode brigu o zaštiti životne sredine i očuvanju prirode i zahvalio se Bečiću na prepoznavanju značaja obilježavanja ovog datuma.

„Želim ovom prilikom da se zahvalim Skupštini Crne Gore i njenom predsjedniku gospodinu Aleksi Bečiću, sada već aktivnom članu Saveza izviđača Crne Gore, na prepoznavanju značaja za obilježavanje ovog značajnog datuma i za podizanje svijesti o ovoj veoma značajnoj temi za Crnu Goru kao ekološku državu. Takođe, želim da se zahvalim u ime Saveza , zato što je Savez prepoznat kao najveća omladinska organizacija u našoj zemlji i organizacija koja u svom programu kao neodvojiv dio ima brigu o prirodi i očuvanju životne sredine“, rekao je Masoničić.

Načelnica za međunarodnu saradnju Milica Radonjić objasnila je da je ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine – obnova ekosistema, i predstavila tablu na kojoj su prikazane različite vrste otpada koji se proizvodi na dnevnom nivou, kao i potrebno vrijeme za njihovu razgradnju.

„Moji izviđači znaju da je nama svaki dan u godini dan zaštite životne sredine. Ovogodišnja tema je obnova ekosistema, što znači da moramo da počnemo da radimo na obnovi, na sanaciji i na stopiranju sve štete koju nanosimo ekosistemima. To otprilike znači da mi treba na dnevnom nivou da radimo na tome da se podiže svijest društva, ali i da učestvujemo u akcijama čišćenja, da sadimo kad god za to imamo priliku, da recikliramo, da smanjimo količinu otpada koji proizvodimo i da na sve moguće načine čuvamo prirodu, jer to je naš jedini dom“, istakla je Radonjić.

Iz Skupštine su kazali da je u sklopu progama u parku ispred Skupštine zasađeno stablo masline.