NVO Pandurica: Blokiraćemo deponiju Mislov do, ukoliko se ne ugasi požar

”Ovo je ekološka katastrofa i smatram da je apel koji smo uputili ujedno i poziv svih građana Nikšića da se počne rješavati pitanje o deponiji Mislov do"

3327 pregleda 5 komentar(a)
Požar na deponiji Mislov do, Foto: Privatna arhiva
Požar na deponiji Mislov do, Foto: Privatna arhiva

Nevladina organizacija (NVO) Pandurica upozorila je da će blokirati odvoz smeća na deponiju Mislov do, koja se nalazi na šest kilometara od centra Nikšića, ukoliko se ne ugasi požar koji je mjesecima aktivan na tom privremenom gradskom odlagalištu.

Direktor NVO Pandurica, Nikola Cicmil rekao je agenciji MINA da je situacija više nego zabrinjavajuća i da su morali da reaguju kao organizacija koja čisti prostor nedaleko od deponije oko Carevog mosta i Pandurice, baveći se ekološkim i humanitarnim radom.

”Ugroženo je prvenstveno zdravlje građana, jer se danima u vazduhu osjeća neprijatan miris od dima gorućeg smeća sa deponije, što najbolje znaju mještani okolnih naselja. Ovakva situacija se ponavlja godinama i krajnje je vrijeme da počne nešto da se radi, jer je ovakvo stanje neizdrživo”, ukazao je Cicmil.

On je rekao da se mora odrediti rok kada će se konačno početi rješavati taj ekološki gorući problem i pozvati nadležne iz države da pomognu, pa zatražiti pomoć i Evropske unije (EU), ukoliko je neophodno.

”Ovo je ekološka katastrofa i smatram da je apel koji smo uputili ujedno i poziv svih građana Nikšića da se počne rješavati pitanje o deponiji Mislov do. Spremni smo svi da pomognemo i očekujemo da će o tom problemu uslijediti razgovor sa nadležnima narednih dana”, kazao je Cicmil.

Do blokade deponije, kako je rekao, nada se da neće doći, već da će uslijediti adekvatna reakcija uz pomoć države kako bi eventualno odredili stručni tim koji bi konstatovao kakvo je stanje i odredili neke početne aktivnosti na rješavanju problema.

I iz drugih ekoloških organizacija u Nikšiću uputili su poziv prethodnih dana da se mora urgentno rješavati razbuktali požar u dubinskim naslagama deponije na Mislovom dolu i tako spriječiti dalja izloženost građana kolektivnom trovanju.

Iz NVO Društvo mladih ekologa Nikšića (DMEN) ukazali su da je problem čestih požara neraskidiv od saniranja deponije na kojoj je na godišnjem nivou deponovano oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu.

Ekolozi su ocijenili da je razbuktali požar, kao i više puta ranije, vjerovatno nastao kao posljedica oslobađanja metana prilikom procesa razgradnje deponovanog otpada i pozvali da se za početak izmjeri kvalitet vazduha u blizini deponije, ali i na udaljenijim mjestima.

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini oko dva hektara, počelo je 2003. godine, uz obrazloženje nadležnih da će to samo biti privremeno rješenje.

Deponija je počela da se formira u prirodnom udubljenju, da bi se godinama formiralo vještačko brdo otpada, a lokacija, prema ocjeni ekologa, nije zadovoljavala standarde ni u danima kad je postala privremena.

Mještani i druge ekološke organizacije godinama upozoravaju da je Mislov do ekološka bomba i da se sa rješavanjem tog problema ne smije čekati.

Bonus video: