Pripadnici MVCG na vježbi u Sloveniji: Traganje, spasavanje, , medicinska evakuacija na moru...

"Predstavnici Vojske Crne Gore sa kolegama iz mornaričkih snaga Slovenije, Italije, Albanije, Grčke i Hrvatske jačali su povjerenje i interoperabilnost snaga zemalja Jadransko-jonske (ADRION) inicijative", kaže se u saopštenju

6421 pregleda 1 komentar(a)
Pripadnici Mornarice VCG na vježbi, Foto: Ministarstvo odbrane
Pripadnici Mornarice VCG na vježbi, Foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG) učestvovali su na vježbi Adrion Livex 21 u Sloveniji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Navodi se da su kapetan korvete Slobodan Musović, poručnica fregate Sara Rakočević i stariji vodnik prve klase Oliver Bundalo brinuli da aktivnosti poput vježbi traganja i spasavanja, medicinske evakuacije na moru, komunikacije, blokade i kontrole pomorskog saobraćaj, protiču po planu.

"Predstavnici Vojske Crne Gore sa kolegama iz mornaričkih snaga Slovenije, Italije, Albanije, Grčke i Hrvatske jačali su povjerenje i interoperabilnost snaga zemalja Jadransko-jonske (ADRION) inicijative", kaže se u saopštenju.

Manevri su, kako se dodaje, trajali od 31. maja do 4. juna u slovenačkim i međunarodnim vodama.

Iz Ministarstva su kazali da je ADRION inicijativa pokrenuta kako bi jačala saradnja mornarica zemalja jadransko-jonskog basena kroz održavanje zajedničkih vježbi, posjete lukama, seminara i radionica.

Prva vježba Adrion Livex održana je 2006. godine u Ankoni.

Bonus video: