online sastanak

Radulović predstavnicima dijaspore: Nijedan crnogorski državljanin neće biti zaboravljen

Radulović je kazao da je briga o dijaspori neizostavan dio unutrašnje i vanjske politike, kao i da je uključivanje dijaspore - iseljenika u društveni, ekonomski i politički život Crne Gore od velikog značaja

7070 pregleda 10 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Vlada je posvećena izgradnji bližih odnosa sa dijasporom i u tom pravcu želi da kreira novu vrijednost, intenzivira komunikaciju i ojača veze sa maticom, saopšteno je tokom prvog online sastanka ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa predstavnicima dijaspore.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), kazao da je spreman da podrži sve mehanizme koji će osigurati nesmetani dijalog i realizaciju konkretnih aktivnosti u cilju zajedničke promocije Crne Gore.

On je istakao važnost kontinuirane komunikacije diplomatsko-konzularne mreže sa udruženjima dijaspore u inostranstvu, budući da su ambasade i konzulati na raspolaganju državljanima Crne Gore i njihovim interesima.

Radulović je govorio o najbitnijim pitanjima vezanim za dijasporu, pri čemu, kako se navodi, nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta izaziva veliko interesovanje.

On je poručio da nijedan crnogorski državljanin neće biti zaboravljen, i da je Vlada posvećena kreiranju modela koji će najbolje odgovarati crnogorskim prilikama.

Radulović je kazao da je briga o dijaspori neizostavan dio unutrašnje i vanjske politike, kao i da je uključivanje dijaspore - iseljenika u društveni, ekonomski i politički život Crne Gore od velikog značaja.

On se, kako je saopšteno, saglasio sa sagovornicima da u fokusu saradnje sa dijasporom treba da bude ekonomski aspekt, koji će podstaći crnogorsku privredu, posebno uzimajući u obzir posljedice pandemije COVID-19.

“Tokom razgovora je ocijenjeno da će Evropska unija kroz konkretne projekte, biti prisutnija u Crnoj Gori, a to je zajednički cilj svih”, kaže se u saopštenju.

Predstavnici dijaspore ukazali su na značaj komunikacije i jačanje saradnje sa relevantnim institucijama.

Oni su istakli važnost pokretanja elektronskog portala, kao svojevrsnog mosta i učvršćivanja međusobnih veza.

Dodaje se da su razmijenjena mišljenja o promociji Crne Gore kao bezbjedne destinacije, posebno imajući u vidu skori početak turističke sezone.

Radulović je najavio da će prisustvovati Danu dijaspore 28. i 29. jula u Bijelom Polju, kao znak podrške daljim aktivnostima Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, u cilju promocije svih konkretnih rezultata i tekućih projekata sa crnogorskom zajednicom u inostranstvu.

“Vlada ima moralnu obavezu da pomogne dijaspori u svim njenim nastojanjima da promoviše maticu, pri čemu smo ujedinjeni u istom cilju a to je - Crna Gora, država svih njenih građana – poručio je Radulović.

Iz MVP su kazali da će, osim ovog sastanka, koji je organizovala Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, uslijediti sastanci Radulovića i sa ostalim udruženjima.

To, kako se navodi, predstavlja jasan pokazatelj opredijeljenosti Vlade za saradnju sa dijasporom i uspostavljanje prakse koja nije postojala ranije.