Samo traže pravo na čist vazduh

Nikola Cicmil, direktor “Pandurice”, kazao je “Vijestima” da je Mislov do ekološka katastrofa i da je vrijeme da se u rješavanje tog problema uključe i resorni ministar i predsjednik Vlade.

6412 pregleda 9 komentar(a)
Požar na deponiji Mislov Do, Foto: Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN)
Požar na deponiji Mislov Do, Foto: Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN)
Ažurirano: 05.06.2021. 15:54h

Mještani nikšićkih naselja Kličevo i Straševina, kao i nevladine organizacije iz toga grada, poručili su da ukoliko se ne riješi problem deponije Mislov do, na kojoj je, u manjoj ili većoj mjeri, požar od septembra prošle godine, da će biti prinuđeni da organizuju proteste, ali i blokiraju odvoz smeća.

Podsjećaju da problem deponije traje godinama, da požari na njoj nijesu rijetka pojava, kao i da su sve ove godine tražili samo osnovno pravo, pravo na čist vazduh.

“Ukoliko se požar na deponiji, koji je aktivan mjesecima unazad, ne ugasi do sljedeće sedmice, mi ćemo blokirati deponiju i dovoz smeća u Mislov do, jer je ovakvo stanje neizdrživo”, poručili su iz NVO “Pandurica”.

Nikola Cicmil, direktor “Pandurice”, kazao je “Vijestima” da je Mislov do ekološka katastrofa i da je vrijeme da se u rješavanje tog problema uključe i resorni ministar i predsjednik Vlade.

“Kao društveno-odgovorne osobe tražimo da se ovaj problem konačno riješi, jer su ugroženi mještani, djeca, životna sredina. Ako neko treba da odgovara neka odgovara. Ovo je ekološka katastrofa, širi problem i u njegovo rješavanje treba da se uključe i resorni ministar i premijer. Ovakve stvari se sigurno dešavaju i u drugim zemljama, pa neka nekog angažuju ako ne znaju kako da riješe. Gdje postoji volja naći će se rješenje”, poručio je Cicmil.

Mještani Kličeva i Straševine, uz poštovanje epidemioloških mjera, okupiće se danas u blizini deponije kako bi skrenuli pažnju na problem i poručili da je krajnje vrijeme da se isti riješi.

“U ponedjeljak ćemo obići čelne ljude grada i ukoliko oni ne uspiju da riješe ovaj problem, obratićemo se predsjednicima države i Vlade, jer vrijeme je da konačno i mi počnemo udisati čisti vazduh. Ukoliko svi ostanu gluvi na naš zahtjev, moraćemo da se sami organizujemo”, poručili su mještani.

Prije dva dana Marko Nikčević je sa porodicom blokirao odvoz smeća, ali je nakon razgovora sa predsjednikom Skupštine opštine (SO), Nemanjom Vukovićem, i v. d. direktora Komunalnog preduzeća, Savom Lazarevićem, zasada odustao od blokade.

“Korektno smo razgovarali i obećali su da će krenuti sa sanacijom. Već su počeli nešto da rade. Pričekaćemo do naredne sedmice da vidimo da li će nešto uraditi”, kazao je Nikčević.

Poslovođa na deponiji, Vukašin Đurđevac, kazao je “Vijestima” da su počeli sa sanacijom deponije.

“Dolazio je predsjednik SO, a zvao me i predsjednik opštine. Počeli smo prvu fazu sanacije. Angažovali smo tri privatnika, dvojicu sa kamionima i jednog bageristu, i počeli smo nasipanje zemlje, jer jedino zemlja može da priguši vatru. Učestvuje i naša cistijerna, kao i Komunalno preduzeće, a po potrebi i Služba zaštite i spasavanja. Sada ima manje dima, jer smo prva žarišta ugasili”, kazao je

Đurđevac i dodao da će sa radovima nastaviti i tokom vikenda.

“Imali smo predlog od bivše vlasti koji nije nikada nije realizovan da se voda iz kanala sprovede cijevima i da se stave dva hidranta. To bi bilo jedno od rješenja i nadam se da će ova vlast to realizovati. Na taj način deponija bi stalno imalo dotok vode”, kazao je Đurđevac.

V. d. Komunalnog preduzeća, Sava Lazarević, kazao je da rade sve što je u njihovoj moći da se požar ugasi, kao i da su požari nažalost česta pojava na deponijama kakva je Mislov do.

“Dok se ne uradi reciklažni centar, moraćemo se još neko vrijeme sretati s ovim problemom”, kazao je Lazarević.

Deponija Mislov do, koja je udaljena šest kilometara od centra grada, površine je oko dva hektara. Otvorena je još 2003. godine kao privremena i iako je na njoj otpad trebalo da se odlaže svega nekoliko godina, ona je i dalje aktivna. Ekolozi i građani godinama bezuspješno upozoravaju da se na njoj odlažu sve vrste otpada, bez prethodnog tretmana, a suprotno važećim zakonima i propisima koji se odnose na oblast upravljanja otpadom.

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić Nemanja Vuković rekao je da je Mislov do dugogodišnji ekološki problem, kao i da je Demokratska Crna Gora, čiji je on član, više puta ukazivala na to da je deponiju potrebno sanirati i trajno riješiti problem deponovanja otpada.

"Razgovarao sam sa mještanima koji su blokirali odvoz smeća, kao i sa vlasnikom deponije. Odlučni smo da nađemo rješenje problema. Nažalost, to se ne može uraditi za mjesec dana, jer je riječ o problemu na koji smo godinama ukazivali i javnosti prezentovali brojne dokaze o neregularnostima kada je ta deponija u pitanju", kazao je Vuković.

Istakao je da iako su tek stupili na dužnost već preduzimaju korake da se problem deponije riješi.

"Deponija će, kada se za to stvore uslovi, biti zatvorena, biće urađena sanacija rekultivacije zemljišta, a na drugom mjestu ćemo naći održivo rješenje za preradu otpada, jer Demokrate su u svom izbornom programu najavile fabriku za preradu otpada. Ovaj problem i građane nećemo ignorisati, razgovaraćemo sa njima i pokušaćemo da prevaziđemo probleme", poručio je predsjednik SO Nikšić. I predsjednik Opštine, Marko Kovačević, obećao je da će nova vlast riješiti problem deponije. „Obavio sam razgovor sa resornim ministarstvom i sa nikšićkim komunalnim preduzećem i traži se najbolje rješenje. Nije ga jednostavno izmisliti, odmah za deset dana, ali mislim da ćemo imati jednu dobru osnovu da se to trajno riješi, jer to jeste veliki problem koji ne traje od septembra, već godinama. Mislim da bi do kraja mandata trebalo da napravimo najbolje rješenje da ta deponija krene da se sanira, da se Mislov do vrati u prvobitno stanje. Onda bismo vidjeli kako bismo čitav problem odlaganja smeća na prostoru teritorije opštine Nikšić riješili ubuduće“, kazao je Kovačević.

Bonus video: