Vrijedan jubilej: 150 godina školstva u nikšićkoj Župi

U školi je šezdesetih godina prošlog vijeka bilo skoro hiljadu učenika, danas 345.

1130 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

„Kako ne biti ponosan na ovu našu školu u čijim klupama je sjedjelo i pet narodnih heroja – Dušan, njeno ime i ponos, potom još jedan Bojović, Danilo, pa Milinko i Milisav Đurović, potom Petar Jovanović i desetine nosilaca spomenice kojima je ova škola bila utočište plemenitosti, znanja i patriotizma“, kazao je Milorad Drekalović, humanista i dugogodišnji sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić, na svečanosti organizovanoj povodom 150 godina školstva u nikšićkoj Župi.

Drekalović je, kako reče, jedan od desetina hiljada onih koji su u Osnovnoj školi „Dušan Bojović“ naučili prva slova i brojeve.

„Mnogo je važnije što smo ovdje naučili šta je to ponos, čojstvo i junaštvo, što smo naučili kako voljeti svoju zemlju i svoju Župu. Ova škola je iznjedrila hiljade dobrih i plemenitih ljudi, što ljekara, naučnika, doktora nauka, ekonomista, inženjera, prosvjetnih radnika, ali i rudara, topioca, poljoprivrednika i mnogo dobrih domaćina“, kazao je Drekalović.

Jedan od onih koje je škola „Dušan Bojović“ iznjedrila je i predsjednik Mjesne zajednice, Dragoljub Radulović, koji joj se odužio na najljepši mogući način – kroz brojne projekte koji su za cilj imali bezbrižnije djetinjstvo i kvalitetno obrazovanje župskih mališana.

„Mjesna zajednica Župa je imala sreću što je prije 150 godina krenula sa osnovnim obrazovanjem u našem mjestu, ali nikako ne želim da zaboravim i pređem preko činjenice da je ova škola imala sreću sa nastavnim kadrom svih ovih 150 godina. Sa nastavnim kadrom koji je od Župljana i župske djece pravio dobre ljude“, kazao je Radulović i dodao da vijek i po školstva nije jubilej koji je važan samo za Mjesnu zajednicu, već i za grad i državu.

U školi je šezdesetih godina prošlog vijeka bilo skoro hiljadu učenika, danas 345.

„Podatak koji sve nas opominje. To je definitivno nešto na čemu mi kao Mjesna zajednica, Opština i država moramo da poradimo, jer samo ako je škola puna đaka računajte na opstanak toga mjesta. Sve drugo nije važno i sve drugo ne može doprinijeti napretku nekog mjesta“, poručio je predsjednik MZ.

Direktor OŠ „Dušan Bojović“, Miloš Mrvaljević, nada se da će škola iz godine u godinu imati sve više učenika, mada će, kako sada stvari stoje, naredne jeseni imati 22 prvaka, četiri manje nego ove školske godine.

Podsjetio je Mrvaljević na istorijat školstva i da se sa opismenjavanjem u Župi krenulo iz porte manastira Svetog Luke. Bila je to trogodišnja škola sa jednim odjeljenjem, a prvi učitelj bio je Gavrilo Saičić iz Vasojevića.

“Opismenjavanje u Župi, od tada pa do danas, prekidano je samo u vrijeme velikih ratova. Škola kako u tom periodu, tako i danas, ima veliku ulogu u društvenoj zajednici i ima jasan cilj, a to je da spema buduće generacije i da one budu spremne za odgovor savremenom društvu i izazovima savremenog vemena“, kazao je Mrvaljević.

Proslavi jubileja prisustvovao je predsjednik opštine Nikšić, Marko Kovačević, bivši i sadašnji učenici i nastavnici, ali i prijatelji škole. Telegram čestitku uputili su predsjednik države Milo Đukanović i prof. dr Radmilo Marojević.

Jubilej je bio prilika da se najboljima uruče priznanja. To su Kaća Radulović, Nina Miličić, Pavle Kostić i Bogdan Šundić, dobitnici diplome „Luča“, kao i Lazar Mandić, Tijana Mirković, Novak Bezmarević, Miloš Krulanović, Teodora Radulović i Milica Kostić, uspješni učesnici brojnih takmičenja. Dobrotvorima škole uručene su zahvalnice.

U programu su učestvovali etno grupa „Alata“, učenici Teodora Radulović, Lazar Mandić i Dajana Lončar, a prikazan je i dokumentarni film o razvoju prosvjetiteljstva u Župi u proteklih 15 decenija.

Škola u Mioljem Polju je 1959. godine, povodom Dana oslobođenja Nikšića, dobila ime “Dušan Bojović“, po narodnom heroju i nekadašnjem učeniku te vaspitno-obrazovne ustanove, da bi 15 godina kasnije, u školskom dvorištu, bila postavljena njegova bista.

Prošle godine počela je rekonstrukcija stare školske zgrade koja je sa radom počela 1925. godine, a koja je poslednjih decenija bila prepuštena zubu vremena. Mještani se nadaju da će njena rekonstrukcija, koju je zdušno pomogla firma “Uniprom metali”, biti završena ove godine i da će to biti mjesto okupljanja Župljana

Bonus video: