“Maslina je ime Bara” : Gosti uživali u dobrim ukusima

“Fantastičan doživljaj... Kod nas je slično za dan Svetog Patrika”, rekao je Irac Ian Gilmor
364 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2017. 09:52h

Šesnaestu godinu zaredom: najveća domaća fešta od maslina u barskom Starom gradu privukla je na hiljade posjetilaca sa svih strana koji su od zraka do mraka uživali u dobrim ukusima i dobrom raspoloženju od pijace do Škanjevića džamije.

Nema sumnje da će tako će biti i danas, drugog dana fešte pod motom “Maslina je ime Bara”.

Na preko 90 štandova - masline u svim mogućim verzijama, ulje, med, suveniri, ljekovito bilje, agrumi… a na svakom štandu za degustaciju gratis priganice, sir, med, pite…

Događaj je prvi put direktno prenošen putem interneta, ali u barskoj dijaspori bilo je i onih koji nisu željeli da ovu feštu dožive preko monitora, kao što je Vasko Kočović koji je specijalno za ovu priliku doletio iz Čikaga.

Poznati starobarski ugostitelj Zoran Ćalović nije krio zadovoljstvo ambijentom: rekao je da bi ova fešta morala dobiti i svoje ljetnje izdanje “makar jednom mjesečno”.

“Ovo je fantastičan doživljaj, atmosfera je veoma familijarna, kao da se svi poznaju, kod nas je ovako nešto slično za dan Svetog Patrika”, opisuje prve impresije “Vijestima” Ian Gilmor iz Irske.

Nagrade za najkvalitetnije maslinovo ulje uručene su redom Redžepu Kolaru, Saidu Čantiću, Osmanu Đokiću, Naru Bećoviću i Nijazu Bećoviću.

Jedini mrkovski maslinar koji je ovog puta dobio nagradu je Čantić. ”Vijestima” je kazao da se pridržava svih uputstava stručnjaka.

U Veljem Selu i Brinjama ima oko 350 korijena maslina, kako maslinari zovu stabla ove plemenite kutlture.

“Odavno berem maslinu samo sa grane, ljudi su počeli da se odvikavaju od toga da je kupe sa zemlje, što je dobro. Mnogo sam naučio iz studijskih posjeta kolegama u Hrvatskoj preko Društva maslinara Bara. Berbu sam počeo prošlog mjeseca, kad sam vidio 30 posto crnog ploda. Dobio sam ekstradjevičansko ulje sa 0,36 posto masnih kiselina, a ovo mi je prvi put da sam se prijavio za nagradu. Rod je solidan, parcele koje su bile više 'povučene', imaju slabiji rod”, ispričao je Said.

Njegova supruga Mirsada prodavala je slatko od trešanja, dunje i kajsije po pet eura, pekmez od smokava sedam eura, sok od višanja pet eura, ulje po 10, 15 i 20 eura litar, a “šurin” med iz Mrkojevića 12 eura.

Za najbolji rod nagrađen je Petar Vreteničić, za najbolji mladi zasad Zlatko Đurović i Said Čantić, a za najbolje održavane maslinjake Benjamin Divanović i Sado Peričić.

Benjamin je kazao “Vijestima” da je ima dosta rabote u Džidžarinu oko 240 korijena - u maju veliko orezivanje “jedno mjesec dana”, onda pola godine da se sve dovede u red.

Najljepši štand imao je Dino Kurtović: “Dobro sam se potrudio, bio sam na ulici već od šest sati”.

Za njim Etem Mujić i Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola čiji su đaci pod vođstvom profesora Dejan Aleksiča iznijeli niz đakonija koje su napravili. Stari znalac sa ovakvih susreta Filip Pipo Jovović iz Gretve pored suvenira od maslinovog drveta i unikatnih likera ovog puta je izložio i novitet - presu za “tučenje” maslina koja je odmah privukla kupce.

Na ulazu u Stari grad, poslovična gužva na štandu porodice Božović koja sa preko 600 stabala spada u red najvećih barskih maslinara. Seka Božović je za posjetioce pripremila priganice, tespište, urmašice, paštete od crnih i zelenih maslina, dvije vrste proje...

“Na prodaju smo izložili vrlo malo, za moje stare mušterije ovogodišnje ekstradjevičansko ulje za 12 eura, a inače je 15”, veli gospođa Božović.

Malo dalje, u “Tvrđavi” nije se moglo naći slobodno mjesto. Gazdarica Milica Velimirović rekla je da su svi gosti, naročito oni koji su prvi put došli na feštu, oduševljeni ambijentom. Na pitanje “Vijesti” šta se konkretno njemu najviše dopalo, jedan od gostiju ove konobe Eldin, rekao je - djevojke na štandovima.

Na štandu ćerki poznatog uljara Vebije Abazovića, Alise i Jasne, prodavano je ekstra ekstradjevičansko i djevičansko ulje po 20, 15 i 10 eura za litar, crne i zelene usoljene masline po šest eura, sir u ulju šest eura velika tegla, suve smokve kilo šest eura, melemi od lavande, nevena i smilja po pet eura veliko i tri eura manje pakovanje. Posebnu pažnju privlačile su njihove smokve u ulju, “starorimski recept za heliko-bakteriju i unutrašnje čireve”.

Asad Grlić iz Starog Bara ocijenio je da su ove godine mnogo bolji organizacija i kvalitet ponude, dodajući da je Maslinijada promocija šarolikosti kulture i istorijskog bogastva koje baštini ovaj grad. Isidor Asović koji prati feštu još od 2002, rekao je da se Maslinijada sa nestrpljenjem isčekuje širom Bara kao slava masline “hraniteljke Barana vijekovima”.

Posjetioce i domaćine pozdravili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović, predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić i predsjednik organizacionog odbora fešte Suljo Mustafić koji su prije toga zasadili masline kod bolnice, te predsjednici SO Bar i Društva maslinara Bara Radomir Novaković i Ćazim Alković.

Pljevaljski tamburaši i Padrino bend

U zabavnom programu juče su nastupili KUD Jedinstvo, etno grupa Zora, Trio Gušti, Žuti Serhatlić, orkestar Arijana Hajdarevića, Rajko Joličić i Dragiša Simović.

Od 11 sati, danas nastupaju folklorni ansambl Rumija, etno grupa Luča, Pljevaljski tamburaši i Padrino bend.

Galerija

Bonus video: