65 godina tradicije visokoškolskog obrazovanja kadra za sport i 13 godina Fakulteta za sport

“Rreforma naših studijskih programa odvija se po zacrtanom planu, tako da ćemo u narednoj školskoj godini zaokružiti, pored dva osnovna studijska programa, i dva nova master studijska programa: fizička kultura i zdravi stilovi života, i sport, fitnes i turizam“, kazao je Popović

6891 pregleda 2 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Svetlana Mandić
Sa svečanosti, Foto: Svetlana Mandić

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću obilježeno je 13 godina od kada je, transformacijom tri studijska programa, fizička kultura, sportski novinari i sportski treneri, postao samostalna univerzitetska jedinica, ali 65 godina tradicije visokoškolskog obrazovanja kadra za sport.

Dekan Fakulteta, prof.dr Stevo Popović, podsjetio je odluka o osnivanju katedre za fizičku kulturu, pri Višoj pedagoškoj školi na Cetinju, donesena 27. aprila 1956. godine u Titogradu. Odsjek za fizičko vaspitanje i nauku o čovjeku u dvogodišnjem trajanju, koji je formiran pri Višoj pedagoškoj školi, smatra se pretečom današnjeg Fakulteta za sport. Od 1963.godine reformisani Odsjek za fizičku kulturu razvija se u okviru Nastavničkog, a kasnije Filozofskog fakulteta u Nikšiću, sve do 2008. godine kada postaje samostalna organizaciona jedinica.

Kako je istakao, studenti su uvijek bili centar njihovog interesovanja, i da su uspjeli da, iako je mobilnost studenata bila izuzetno pogođena pandemijom, značajan broj visokoškolaca pošalju na razmjene širom Evrope, ali da se trend dolaznih studenata, koji je bio uzlazan, zbog pandemije značajno smanjio u posljednjoj školskoj godini.

Popović
Popovićfoto: Svetlana Mandić

„Naredne očekujemo ponovni rast broja stranih studenata, uz uvođenje jednog dijela nastave na engleskom jeziku, što predstavlja poseban izazov za našu organizacionu jedinicu. Kada je mobilnost nastavnog osoblja u pitanju, situacija je slična, u oba smjera. Ipak, entuzijazma i optimizma ne fali, a naši nastavnici spremno čekaju otvaranje granica. Sa posebnim ponosom ističem da je naučno-istraživačka djelatnost našeg fakulteta na zavidnom nivou. Na ovaj segment naših aktivnosti je pandemija pozitivno uticala pa nastavnici i saradnici na našoj organizacionoj jedinici nikada nisu bili produktivniji nego u protekloj godini“, istakao je Popović.

Prema njegovim riječima, na Fakultetu se realizuju tri Erasmus+ i po dva nacionalna i bilateralna projekta, sprovode se brojna testiranja, časopisi „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“ i „Sport Mont“ su indeksirani u prestižnim svjetskim bazama, a zajedno sa Crnogorskom sportskom akademijom organizuje konferenciju koja okuplja naučnike iz čitavog svijeta.

Dodijeljene plakete
Dodijeljene plaketefoto: Svetlana Mandić

„Imam obavezu da se zahvalim našim studentima na svim nastavnim i vannastavnim uspjesima koje su postigli u protekloj godini, da im se zahvalim na razumijevanju i strpljenju, na tome što su nam pomogli da prevaziđemo veoma tešku situaciju u kojoj se našlo naše visoko obrazovanje. Okolnosti su bolje i svi se nadamo da iduće godine, na ovom mjestu, moj nasljednik neće pominjati opštu zdravstvenu situaciju, već da će se, isključivo baviti nastavnim, vannastavnim i naučnim uspjesima naših studenata, saradnika i nastavnika“, zaključio je Popović.

U znak jubileja - 65 godina sportske tradicije, Fakultetu za sport je uručeno osam plaketa, i to od strane Federacije za fizičko obrazovanje Evrope (FIEP Europe) i Crnogorskog olimpijskog komiteta, kao i od šest visokoškolskih institucija sa međunarodnih adresa, i to: Univerziteta Azurna obala iz Nice, Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti iz Mostara, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta iz Novog Sada, Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta iz Niša i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost u Vladi Vojvodine, dr Zoran Milošević, inače redovni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, kazao je da je dobro da su sve naučne instance i ustanove iz regiona i Evrope, iz oblasti sporta, zajedno jer samo “sinergijom zajedništva” se postižu vrhunski rezultati, pa je zbog toga praznik nikšićkog Fakulteta, praznik za sve.

Milošević
Miloševićfoto: Svetlana Mandić

“Jedna od vrijednosti koje nas spajaju je graditeljstvo – ne samo graditi zgradu, nego i studijske programe, stvarati po načelima izuzetnosti, stvarati i težiti uvijek da pružite ruku drugome i da budete partneri. To je danas moderni Fakultet za sport i fizičko vaspitanje”, kazao je Milošević i dodao da je malo fakulteta, poput nikšićkog, koji imaju tri uspješna časopisa.

Prof. dr Dario Novak, ispred FIEP Europe, najstarije asocijacije iz oblasti fizičkog vaspitanja, kazao je da sa nikšićkim Fakultetom godinama uspješno sarađuju, a da su dva profesora, Stevo Popović i Jovan Gardašević, predstavnici Crne Gore u FIEP-u, dok je prof.dr Duško Bjelica dobitnik prestižne nagrade koju ta asocijacija dodjeljuje.

Novak
Novakfoto: Svetlana Mandić

Jubilej je bio prilika i da plakete dobiju nekadašnji studenti Fakulteta koji su ostvarili izvanredne rezultate na međunarodnoj sportskoj sceni to su džudistkinja Jovana Peković, kapiten vaterpolo reprezentacije Crne Gore Draško Brguljan, nekadašnja selektorka Srbije i Crne Gore, trener u Budućnosti, a sada u Medicinaru iz Šapca, Sandra Kolaković, nekadašnji trener ŽRK „Budućnosti“ i selektor Crne Gore Dragan Adžić, i rukometašica Ana Milačić, koja igra za grčki AEK.

Plakete su uručene i prof. dr Amelu Mekiću, gostujućem profesoru na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, koji je bio prvak Evrope u džudou, i Vladimiru Gojkoviću, selektoru vaterpolo reprezentacije i bivšem vaterpolisti, osvajaču evropske i svjetske medalje.

Svršeni studenti
Svršeni studentifoto: Svetlana Mandić

Diplome su dobili svršeni studenti sa svih nivoa studija – Miloš Backović, Nikola Marković, Damir Džogović, Nikola Stanović, Albert Ramdedović, Darko Bogojević, Mirjana Mandić, Antonije Bošković, Gordana Radoičić, Stefan Raonić, Luka Šćepanović, Dragica Kovačević i Gentijana Beqa Ahmeti.

Na svečanosti je prikazan i film o Fakultetu za sport.

Bonus video: