Čvrsti otpad ubija život u moru: Volonteri u akciji čišćenja u Boki Kotorskoj

Akcijom čišćenja obilježili Svjetski dan životne sredine, iz UNPD sugerišu efikasniju primjenu zakona

9605 pregleda 3 komentar(a)
Sa jučerašnje akcije čišćenja -, Foto: cgnews.me
Sa jučerašnje akcije čišćenja -, Foto: cgnews.me

Više od 70 volontera iz Ministarstva ekologije, Instituta za biologiju mora, Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP), nevladinih organizacija i privrede akcijom čišćenja u Boki Kotorskoj, na području od Kostanjice do Turskog Rta i od Strpa prema Lipcima, obilježili su 5. jun, Svjetski dan zaštite životne sredine.

Lokacija je, kako su kazali, izabrana zbog velike količine čvrstog otpada na morskom dnu.

Državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak kazao je da čvrsti otpad ima negativan uticaj na morski ekosistem i uzrokuje oštećenja organizama morskog dna.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, rekla je da je skaupljeni otpad podsjetnik da ljudi nisu dovoljno učinili za planetu i da svojim ponašanjem, kakvo je, između ostalog, loše upravljanje otpadom, doprinose klimatskoj krizi.

Kazala je i da je pred Crnom Gorom cilj da do 2030. smanji emisiju štetnih gasova za 35 odsto.

“Svi zajedno moramo više da se potrudimo i kroz efikasniju primjenu zakona i stvaranje sistema koji će podstaći ljude na ispravno upravljanje otpadom spriječimo neželjena ljudska ponašanja”, rekla je ona.

Iz Građanskog pokreta URA juče su kazali da se Crna Gora “ne može pohvaliti nikakvim konkretnim dostignućima na polju ekologije”.

Dodali su i da je raskidanje ugovora sa pojedinim koncesionarima za mini hidroelektrane tek prvi od mnoštva koraka na putu do istinski ekološke Crne Gore, te da “ekoloških problema ima na svakom koraku”.

Akcija čišćenja u Boki organizovana je u okviru kampanje obilježavanja 30 godina ekološke države. Kampanja se obilježava pod sloganom “svaki LIST svaka KAP”, a juče je predstavljen i logo autorke Milene Živković.

Bonus video: