Rasadnik znanja, ali i reprezentativaca

Pljevaljska Gimnazija može se pohvaliti sa osmoro vrhunskih sportista - članova odbojkaškog, rukometnog i muškog i ženskog fudbalskog nacionalnog tima

18879 pregleda 1 komentar(a)
Gimnazija "Tanasije Pejatović" iz Pljevalja (arhiva), Foto: Goran Malidžan
Gimnazija "Tanasije Pejatović" iz Pljevalja (arhiva), Foto: Goran Malidžan

Među brojnim učenicima pljevaljske Gimnazije koji ponosno pronose ime svoje škole je i osmoro sadašnjih đaka, članova, odbojkaške, rukometne i fudbalske reprezentacije Crne Gore.

Majda Čakar, Teodora Leovac, Maja Miletić, Džejrana Čengić, Jelena Tošić, Ervin Helić, Radojica Čepić i Arsenije Dragašević, učenici prvog, trećeg i četvrtog razreda, jedni su od najboljih sportista među generacijama učenika koji su pohađali čuvenu pljevaljsku Gimnaziju.

Profesor fizičkog vaspitanja Danko Despotović i Goran Marjanović kažu da su ponosni na svoje učenike - reprezentativce, koji gdje god da putuju s ponosom nose ime škole koju pohađaju i sredine iz koje dolaze.

Osim što su reprezentativci Crne Gore u odbojci, rukometu i fudbalu, njih osmoro članovi su školskih sportskih ekipa sa kojima su nastupali na opštinskim, regionalnim i državnim takmičenjima. Sa tih takmičenja donosili su medalje i pehare, dodatno podižući ugled jedne od najcjenjenijih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

“Da je antička mudrost ‘mens sana in corpore sano’ - u zdravom tijelu zdrav duh - svevremenska, potvrđuju učenici Gimnazije ‘Tanasije Pejatović’ koji se aktivno bave sportom i istovremeno imaju status redovnih učenika. Ono što ih krasi je visok stepen socijalizacije, požrtvovanja, uvažavanja svojih vršnjaka i poštovanja profesora. Osim što redovno treniraju u svojim klubovima, naši sportisti redovno i aktivno učestvuju u vannastavnim aktivnostima (školski sportski turniri)”, rekao je Despotović.

Marjanović i Despotović kažu da sportisti imaju podršku uprave škole, koja je u stalnom kontaktu sa sportskim klubovima, a da se profesori trude da perspektivnim sportistima izađu u susret i odgovore na njihove zahtjeve, s obzirom da često, zbog utakmica, moraju da odsustvuju sa nastave.

Učenica trećeg razreda Majda Čakar, članica je ženske odbojkaške reprezentacije.

Odbojku trenira od šeste godine. Priča da se velika ljubav prema sportu probudila veoma rano, zahvaljujući sportskom duhu njene porodice.

“Odbojka me je naučila kako da se borim, da budem velika i u pobjedi i u porazu. Kroz sve selekcije sam trenirala sa starijim djevojčicama od sebe i u pojedinim momentima sam bila najmlađa igračica lige, što mi je pomoglo da veoma brzo napredujem. Prvi put sam pozvana u reprezentaciju sa četrnaest godina. Takođe, prošla sam sve reprezentativne selekcije u mlađim kategorijama. Pored mnogobrojnih takmičenja, istakla bih prvo mjesto na Balkanskom prvenstvu i pojedinačnu nagradu za najboljeg korektora prvenstva, zatim Evropsko prvenstvo za kadetkinje održano u Podgorici, prvo mjesto na Državnom školskom prvenstvu”, rekla je Čakar za “Vijesti”.

Članica ženske odbojkaške reprezentacije je i Teodora Leovac, učenica prvog razreda.

“Odbojkom sam počela da se bavim sa šest godina iz velike ljubavi prema tom sportu. Od trinaeste godine sam u sastavu prvog tima ‘Rudara’. Kao član pionirske ekipe, 2019. sam osvojila zlatnu medalju. Bila sam član pionirske, a sada i kadetske reprezentacije Crne Gore. Trenutno igram za OK ‘Rudar’ u Prvoj crnogorskoj ligi na pozicijama korektor i primač”, kaže ona.

Učenica četvrtog razreda Gimnazije Maja Miletić članica je ženske fudbalske reprezentacije Crne Gore.

Fudbal je počela da trenira prije šest godina u FK “Breznica“. Priča da je dvije gvije nastupala za kadetski tim kluba sa kojim je 2018. postala prvak Crne Gore u kadetskoj konkurenciji. Sljedeće godine debitovala je za prvi tim u kojem nastupa i danas i kaže da je već peti tim u kojem igra - prvak države.

“Od 2017. godine sam član kadetske reprezentacije za koju sam nastupala dvije godine, zatim prelazim u omladisku selekciju u kojoj sam takođe nastupala toliko. Ove godine su se ostavarile moje želje kad sam pozvana da nastupim za A selekciju što je san svakog sportiste”, kaže ona.

Njena vršnjakinja i klupska drugarica Džejrana Čengić, takođe je članica ženske fudbalske reprezentacije. Prve fudbalske korake napravila je u FK “Breznica“ prije sedam godina. Bila je kapiten kadetskog tima do 2018. godine. I ona je bila članica generacije fudbalerski koja je bila kadetski prvak Crne Gore.

“Naredne godine prelazim u prvi tim gdje i danas nastupam. Posljednjih pet godina smo prvaci države. Za reprezentaciju Crne Gore sam debitovala 2018. godine u kadetskoj, a kasnije i u omladinskoj selekciji”, priča Čengić.

Jelena Tošić, članica ženske fudbalske reprezentacije, takođe je karijeru započela u FK “Breznica“, 2013. godine.

“Nastupajući za kadetski tim svog kluba postali smo prvaci Crne Gore. Poslije toga sam nastupala za prvi tim koji je bio prvak države narednih pet godina. Za reprezentaciju debitujem 2017. godine nastupajući za kadetsku selekciju i iste godine debitujem za ‘A’ selekciju”, kaže ona.

Član muške fudbalske reprezentacije Ervin Helić je maturant pljevaljske Gimnazije.

“Fudbal sam počeo da treniram 2008. godine u FK ‘Rudar’ u kojem sam trenirao do 2013. godine, a zatim sam prešao u FK ‘Breznica’ u kojem sam ostao naredne četiri godine. Nakon toga sam se vratio u Rudar za koji nastupam u kadetskoj, a kasnije i omladinskoj konkurenciji”, rekao je mladić za školski sajt.

Za prvi tim Rudara debitovao je 2019. godine i standardno brani kao prvi golman u narednih 40 zvaničnih utakmica.

“Prvi poziv za reprezentaciju Crne Gore sam dobio u novembru 2019. godine za selekciju U19. Od tada sam standardni član omladinske reprezentacije Crne Gore za koju sam odigrao četiri zvanične utakmice”, ističe perspektivni sportista.

Učenici četvrtog razreda Radojica Čepić i Arsenije Dragašević članovi su muške rukometne reprezentacije Crne Gore, i jedni od najperspektivnijih crnogorskih sportista.

“Rukomet sam počeo da treniram prije sedam godina u RK ‘Rudar’. Nastupao sam četiri godine za mlađe selekcije kluba. Nakon toga, debitujem za prvi tim gdje poslije dvije godine igranja ostvarujemo plasman u prvu ligu. Prošao sam sve mlađe selekcije reprezentacije Crne Gore, gdje sa kadetskom ekipom 2019. godine (Egipat) i 2020. godine (Atina) osvajam drugo mjesto. Na Mediteranskom prvenstvu sam proglašen za najboljeg srednjeg beka. Godine 2019. proglašen sam za najperspektivnijeg mladog sportistu Pljevalja i mladog igrača Crne Gore. Nakon toga prelazim u RK ‘Celje’ (Slovenija) gdje i danas nastupam, a 2020. debitujem za A selekciju Crne Gore i time ispunjavam svoj san”, kaže Čepić

Arsenije Dragašević rukometom je počeo da se bavi prije šest godina u RK ‘Rudar’. Priča da je nastupao za mlađe selekcije kluba. Nakon toga, debitovao je za prvi tim sa kojim, poslije dvije godine igranja, ostvaruje plasman u prvu ligu.

“Prošao sam sve mlađe selekcije reprezentacije Crne Gore gdje sa kadetskom ekipom 2019. godine (Egipat) i 2020. godine (Atina) osvajam drugo mjesto. Nakon tri sezone provedene u klubu prelazim u RK „Celje“ (Slovenija) gdje i danas nastupam. Godine 2020. dobijam poziv za A selekciju reprezentacije Crne Gore”, rekao je Dragašević.

Bonus video: